Skocz do zawartości
Lipny

Dziwne dźwięki...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od ok 2 tygodzni z moich głosników dochodzą dziwne dźwięki. Dzwięki te są na tyle głośne że moge je bez problemów usłyszeć przy głośnikach ustawionych na standartową dla mnie głośność i są coraz głośniejsze. Jeszcze w maju nic takiego nie słyszałem. Dzwieki te zmieniają swoją charakterystyką gdy ruszam myszką("pyrkanie" czy bzyczenie o duzej częstotliwości, coś podobnego do odglosu lecącego szerszenia). Gdy przewijam okno przegladarki odgłos przypomina szuranie ręką po umytym szkle. Gdy na ekranie nic się nie dzieje słychac albo "pyrkanie" albo szum, a czasami i to i to. Dodatkowo gdy ruszam myszką mój świecący coolermaster(podłączony do zasilacza) leciutko blednie, gdy odzywa się HDD wentyl blednie już bardzo wyrażnie. Czy to oznaki umierającego zasilacza? Moj zasilacz to 235W codgen albo modcom(musiałbym sprawdzić bo juz nie pamiętam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sb64 pci i to samo tylko że mysz jest radiowa (A4Tech Libero RF225), spróbuj ustawić procek, fsb na normalne parametry, tak aby pci było standardowe 33.3 i wtedy sprawdź czy też słyszysz. U mnie przy pci 41.5 trzaski pojawiały się często ale po ustawieniu magistrali 133 (pci 33.3) nie pojawiają się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tym że każde podłączenie obojętnie jakiej karty dźwiękowej Creativa(czy SB128 czy Audigy) kabelkiem audio do CD romu powoduje mi duży szum w głośnikach. U mojego kolegi tak samo.

Dlatego ja mam odłączony ten kabelek od karty. I tak płytCD na kompie nie słucham, wystarczą mi mp3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem tak na starym kompie. pojawilo sie to pod koniec jego uzytkowania kiedy juz mialem plany co do nowego nabytku. niechcacy znalazlem rozwiazanie... nie udalo mi sie znalezc przyczyny ale podejrzewam ze cos stalo sie z kablem CD<->karta dzwiekowa bo te objawy pojawily sie po odlaczeniu i podlaczeniu cd-romu :) . pozbycie sie objawow - jeszcze lepiej... raz bawilem sie Regulacja gloscnosci w windzie i zauwazylem ze jak wycisze dzwiek z cd to te dzwieki ustaja. moj cdrom i tak byl stary i mial problemy z czytaniem wszystkiego wiec odlaczylem kabel i po klopocie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kabel od cd do karty dźw. szedł za blisko przewodów od zasilacza to u mnie się tak działo. wyrzuciłem kabel i jest w porządku. ale system typu Me, Xp czy 2000 nie potrzebuje kabla sygnał i tak jest przesyłany cyfrowo szeroką taśmą ( jest taka opcja włącz dźwiek cyfrowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niemam wogule CD-ROMU i tez taki sam dzwiek slysze ????

strasznie denerwujacy odglos tak samo przy przewijaniu okna bo podczas grania wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem kabel od karty dzwiekowej i problem znikl. Ale ja akurat czesto sluczam muzy z CD wiec to rozwiazanie na krotka mete... :(

Zainstaluj więc win XP, który do słuchania muzyki z cd nie wymaga tego kabla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem kabel od karty dzwiekowej i problem znikl. Ale ja akurat czesto sluczam muzy z CD wiec to rozwiazanie na krotka mete... :(

Zainstaluj więc win XP, który do słuchania muzyki z cd nie wymaga tego kabla :D
IMHO to nie chodzi o system operacyjny ale o sam CR-ROM,a dokladnie czy obsluguje on cyfrowy dziwek czy tylko analogowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...