Skocz do zawartości
miczal

CPUFSB jak kręcić ???

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w programie CPUFSB model mojej płyty głownej (MSI 6323,chce podkręcić 533A@800 )gdy chce wstawić fsb na 100 Mhz komp wiesza sie i nieodpowiada, moze robie cos zle ?? Na 75 chodzi bez problemu na 85 i 100 sie wiesza.............?!

Moja płyta wykrywa nawet magistrale 133 Mhz i PIII. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za maly Vcore. Celinki slyna z podkrecalnosci ale na 100 FSB bez podnoszenia napiecia to zadko ktora wstanie a jak wstanie to napewno nie bedzie stabilna. Zwieksz rowniez napiecie zasilania. Nie wiem jaki jest standard dla tego procka (1,8V ??) ale mozna przyjac ze bezpieczne i skuteczne bedzie zwiekszenie Vcore o 0,2V, Jezli plyta nie oferuje zmiany napiecia to masz pecha. Tylko ingerencja w elektronike plyty moze Ci pomoc.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowe dla celerona 533 z SEE jest jak dobrze pamiętam 1.5v, ale na fsb 83 procek powinien ci chodzić bez zwiększenia napięcia. Taktowanie zmieniaj w biosie w ten sposób jest bezpieczniej i szybciej. Jeśli nie masz możliwości to zaktualizuj bios, ja na msi-6119 po aktualizacji miałem możliwość zmiany fsb w biosie i na tej płycie procek od nowości chodził na fsb 83 (666Mhz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem bios i uaktualniłem, mam mozliwość zmiany fsb w biosie, ale jest pewnien problem. Gdy ustawiam magistrale 100 , to komp po restarcie dziwnie sie zachowuje tzn. włącza sie ,dysk pracuje ale monitor i system nie startują-widze czarny obraz....Mój sprzęt to : MSI 6323 ,celek 533A na magistrali 66 , awięc ten co idzie na 533@800, i 256 ramu pc 133. Zaznaczam iz na poprzedniej płycie którą mizłem procek chodził na 800 Mhz ale sie zawieszał po 30 minutach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...