wlodarq Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam, znowu ja i znowu mi się nudzi... Tym razem chciałbym trochę ''ściszyć'' moje chłodzenie na karcie graficznej. Karta dla przypomnienia to - Gigabyte GTX560Ti z chłodzeniem WindForce 2. Ponad 65-70% obrotów wentylatorów zaczyna być tak głośna że wytrzymać się nie da, jak gram bez słuchawek to strasznie denerwuje te wycie. Wymiary standardowych wentylatorów to nie całe 8cm. Radiator mierzyłem i zdołałby zmieścić 92mm wentylator (lekko by tylko wystawał) i chciałbym zrobić sobie takiego ''moda''. Standardowy wentylator potrafi się rozkręcić do 3800rpm/min. Jakie 2 wentylatory polecicie do zamiany? Radiator oczywiście będzie pozbawiony owiewki a przerobienie wtyczek to dla mnie nie problem. Druga rzecz to wentylator w zasilaczu - OCZ ZS650. W IDLE chyba najgłośniejszy ;/ No i tu kolejna rzecz - jaki cichy wentylator nadałby się na fanswap do niego? W opisie pisze że jest to 135mm wentylator czyli jakiś 14cm się zmieści ''Jakiś'' - no właśnie... Jaki? Po uciszeniu wszystkiego co mogłem wyciszyć jak na razie (dysk na gumce od majtek wisi sobie pod napędem, procesor chłodzony przez dwa ciche wentylatory i skręcone wszystkie na minimum wentylatory w obudowie) nadal jestem nie zadowolony i dlatego te dwie rzeczy chce teraz zmienić FOTO WindForce2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 A próbowałeś ustawić na sztywno pracę tych wentylatorów np. na 60%? Wtedy powinny być w miarę ciche... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Tak próbowałem ale ona jest dosyć ciepła wtedy a zauważyłem że koło 82-83* robi się nie stabilna i wywala sterownik... Ale to raczej musiałbym furmarka załączyć (max temperatura w grze odnotowana to 78*) na 60% szybko dojdzie raczej do tej swojej ''granicznej temperatury'' A co polecasz do zasilacza do fanswap'u? Coś nie drogiego w miarę cichego i wystarczającego do zasilacza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Wentylator w zasilaczu od początku był tak głośny? Może filtr pod zasilaczem się zapchał i wentylator wkręca się na obroty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Komputer czyszczony często nawet bardzo często więc zapchane filtry i kurz odpada :P Tak od samego początku tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Zawsze może się zdarzyć, że się zapomni o tym pod podłogą ;) Jak zdecydowałeś się na rozbebeszenie zasilacza na gwarancji, może spróbuj przejąc kontrolę nad obrotami wentylatora? Dobry wentylator nie będzie tani w tym rozmiarze. Kupić tej samej klasy wentylator, tylko by wydać 40zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) No w sumie masz rację... Chyba trzeba się wziąć za zmianę obudowu i kompletne zmienienie wszystkiego jeśli chodzi o chłodzenie i wyciszenie . Tylko więcej grosza trzeba będzie uzbierać. Co do tego windforc'a masz jakieś opcje z wentylatorami? Wsadzić jakieś 92mm na radiator ? Edytowane 2 Lutego 2013 przez wlodarq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Ja byłbym raczej za jednym wentylatorem 120mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 No tak ale taki 12cm wentylator będzie wystawał dużo poza obrys radiatora i nie będzie na niego dmuchal tak jak powinien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) No tak ale taki 12cm wentylator będzie wystawał dużo poza obrys radiatora i nie będzie na niego dmuchal tak jak powinien. To, że będzie trochę wystawał z jednej strony nie przeszkadza. Duże łopatki wentylatora będą i tak efektywniej chłodzić większą powierzchnię radiatora. Na upartego może nawet dwie 120 można by było zamontować. Edytowane 3 Lutego 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Jestem pewien, że jeżeli 2 wentyle 92mm @ 2000rpm nie są w stanie schłodzić tego radiatora to nic cichego go nie schłodzi. Proponuję ci sprzedaż grafiki i kupno HD 7850, który ma minimalnie lepszą wydajność i znacznie niższe TDP i większość niereferencyjnych kart jest cicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) znajdź mi kupca Jeszcze rok gwarancji Pełen komplet co było w pudełku. a tak nawiasem to - za ile puścić? Bo w sumie ta karta nie jest zła bo Crysis 3 w fullHD na High śmiga elegancko bez przycinki Do 7850 musiałbym troszkę dołożyć a dużo kasy nie mam aktualnie bo mam inne wydatki ;/ Edytowane 3 Lutego 2013 przez wlodarq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Wystaw od 500zł na allegro, na pewno ktoś się skusi, a może nawet ktoś da 600zł, a wtedy dopłata do 7850 jest bardzo mała http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=608&g=310719&n=SAPPHIRE-Radeon-HD7850-1024MB-DDR5-256b-D-H-D-PCI-E&w=c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) myślisz że 1GB wystarczy? ja gram tylko w 1080p bo jako monitor mi służy telewizor 37'' w odległości jakieś 1,5-2metry i mniejsze rozdzielczości nie wyglądają już tak ciekawie ;P Już przy tej 560Ti i 1GB czuć mały brak pamięci Edytowane 3 Lutego 2013 przez wlodarq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...