Skocz do zawartości
Frasier

Płyta głowna nie widzi HD 4350.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Gigabyte GA-K8N51GMF

HD 4350 Asusa, chłodzona pasywnie

zasilacz Feel 300W

Pierwszy raz zakładam kartę graficzną. To stary komputer z 2006 roku używany przez moich rodziców.

Po otworzeniu czyszczenie takie jak zawsze (odkładam na później czyszczenie radiatora CPU).

Włożyłem do slotu PCIE, był klik - wcelowałem w wyłamanego śledzia porty.

Niestety, miałem nie włożoną kość RAM i wyglądało jakby karta blokowała jego przesunięcie. Przez to próbowałem kartę wyjąć. Bez skutku. Tam jest taki biały dzyndzel, nie zatrzask, który wedle instrukcji trzeba do siebie przyciągnać - ma zresztą pull na sobie napisane. Ostatecznie zatrzask przeszedł pod kartą, a ja się zastanawiam, czy to moje jej próbowanie wyciągnięcia nie uszkodziło jej.

Karta przykręcona.

Brak sygnału z niej, jest sygnał ze zintegrowanego GF 6100 (w obu przypadkach D-Sub).

BIOS zaktualizowany. Ma w opcjach najpierw PEG. Wyłączyłem zupełnie integrę w BIOS, myśląc, że to wymusi kartę. Nie, komputer się nie uruchomi. Zresetowałem BIOS zwarcie ze śrubokrętem (-.-), o dziwo nic się nie stało, tylko (co jasne) zegar systemowy cofnął się do 2006 roku :-).

Próbowałem pomimo tego instalowac pasującego Catalysta - nic.

Pomysły już mi się kończą. Aktualnie spróbuję wyjąć HD 4350, chociaż wcześniej mi sie nie udało (ten biały dzyndzel trzeba chyba trzymać jak się ciągnie, a dojście do niego blokuje radiator karty - wspomagam się śrubokrętem. Może coś tam źle włożyłem.

Jeżeli to nie pomoże, sppróbuję chyba wymienić zasilacz. Feel, z czarnej listy. ma 18A na 12V, więc na kartę, która nigdy więcej niż 20W nie bierze, powinno być dość, zwłaszcza że ma tam jeszcze jeden dysk twardy i Semprona 2800+, więc nic wymagającego.

Sugestie?

Tu zdjęcie na szybko. - z prawej strony pod radiatorem widać biały dzyndzel.

Tl;dr

Pomimo poprawnych ustawień w BIOS (init PEG) system nie widzi karty i działa na integrze. Brak sygnału z D-Sub karty. Po wyłączeniu integry (nieprzydzieleniu RAM) komputer nie startuje i potrzebny reset BIOS. BIOS F8, z tego co widze najnowszy (F9 jest omyłkowo dany, do rh).

Dziwi mnie ten problem. Specjalnie nie kupowałem HD 5450, żeby uniknąć problemów z PCIE 2.1 w tej karcie (sporo inofmacji na ten temat). Dorwałem używaną HD 4350 .

ale wstyd...

Karta nie była dociśnięta. Ja nie wiem jak to jest możliwe, ale po prostu była.

Zostało tylko się nauczyć jak ją wyjąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi