pikinier20 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, na początek dodam, że nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem swój problem, proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym, ze po zmianie dysku twardego na WD Caviar Blue 1TB zacząłem mieć problemy z pobieraniem plików. Otóż każdy plik o trochę większej wadze 500MB+ pobiera się z błędem, zawsze wyskoczy przy wypakowywaniu CRC, albo przy instalacji, że jakiegoś komponentu brakuje. Na starym dysku 160GB nie miałem tego problemu. W biosie zmieniłem ustawienia z AHCI na IDE, ale nic się nie poprawiło. Skanowałem pamięć RAM memtestem i wyskoczył opór błędów- 8k+, ale jest to dziwne, bo na starym dysku nic się nie działo. W tym momencie testuje dysk HD Tunem, na Quick Scanie nic nie pokazało. Wyskakują mi też BSODY, strasznie często, czasem nawet 3 razy pod rząd w ciągu 30 minut. Część z nich wyskakiwała na starym dysku, część zaczęła z tym dyskiem. Załączam minidumpy. Pomóżcie, już nie wiem co robić, a denerwujące jest to, że wszystko muszę od kolegi na pendrivie nosić. Specyfikacja :D: 8GB Ram Corsair Venegance AMD FX-4170 4x4,20 GhZ Płyta główna: Asus M5A97 PRO, Karta graficzna: Nvidia GTX 550Ti OS: Windows 7 Ultimate 64-bit Minidump.zip Edytowane 31 Stycznia 2013 przez pikinier20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Jaki masz zasilacz ? Skoro memtest pokazuje błędy to może coś z ramem , pobaw się kośćmi ( jak masz 2x4 GB a nie jedną kość 8GB ) . Error test z włączoną opcją Quick Scan można wyrzucić do kosza , odznacz ją i zrób jeszcze raz test . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikinier20 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Zrobiłem bez Quick Scanu i też wszystko ok, w teście Benchmark mam taki dziwny ten wykres, bo rejestruje strasznie duże amplitudy, screena załączę. Zasilacz mam OCZ ModXstream 600W. Zaraz pobawię się koścmi, być może któryś slot jest zepsuty albo jedna z kości. EDIT: Chyba znalazłem błąd... Jedna z kości wyrzucała 9000 błędów w pierwszym teście O.o, druga ani jednej, być może jest to przyczyna. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez pikinier20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Jak jedna z kości sypie błędami to na 99% jest uszkodzona i nadaje się do wymiany . Jak się zachowuje komp odpalony na samej drugiej kości ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikinier20 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Na samej drugiej kości wszystko jest w porządku, także temat do zamknięcia, zero BSOD, zero CRC, wszystko idealnie śmiga :D dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Szukałem tego błędu 6 miesięcy, ale nigdy się nie spodziewałem że problem tkwi w RAM... Zwlekałem z tym memtestem, bo jakoś zawsze brakło mi tej jednej płyty CD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...