Skocz do zawartości
Frasier

ATI Mobility Modder - używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam laptopa HP Pavilion dv6-1225ew z 2009 roku. Jest fatalny, grzeje się mocno (taka przypadłość modelu, temat sprawdzony dokładnie), bo ma słaby układ chłodzenia, a do tego AMD RM-74. Ma kartę ATI HD 4530. Niestety, jak to u HP, oficjalne wsparcie sterowników dla niego skończyło sie w 2009 i HP blokuje instalację tych od AMD. Dlaczego chcę zmienić sterowniki? Bo moje są np. tuż sprzed wersji ze wsparciem HWA we Flash... Nie sądziłem, że różnica jest tak duża, dopóki nie zamontowałem rodzicom HD 4350 na ich starej stacjonarce (budżetowa z 2006...) z Catalystami 13.1. To co się u mnie tnie na samym software, u nich chodzi ok... Grać raczej i tak na nim nie gram ,bo się za mocno grzeje, ale np. w informacjach Opery pokazuje mi brak HWA przez stary sterownik... Do tego nawet na Youtube, tylko Chrome w tej swojej wersji Pepper Flash daje częściową akcelerację, bo w np. Operze/FF obie wartości to software (nie na pełnym ekranie).

Podsumowując - używacie tego ATI Mobility Modder? Mieliście z nim jakieś negatywne przygody (ten laptop to przejściowo mój jedyny komputer, więc nie chciałbym go "uwalić")? Którego Catalysta byście polecili do HD 4350? Próbować z najnowszym, czy jakąś starszą wersją (Windows 7 32 bit).

Spróbuję chyba jeszcze spróbować zainstalować 13.1 bez żadnych zmian, ale skoro blokowali wcześniej pewnie tak jest i tera.

Te od HP to:

Nazwa pliku: Dołączona grafika

sp45260.exe [1/1, 111.26M] Wymagania systemowe: Dołączona grafika No additional prerequisites Data wydania: Dołączona grafika 2009-09-25 Wersja: Dołączona grafika 1.00 A

Stała się rzecz DZIWNA. Zanim zabrałem się do Moddera, pomyslałem - co mi szkodzi spróbować zainstalować Catalysty 13.1. Ostatnio jak tak próbowałem zrobić (chyba z 12.6, lub wcześniejszymi) wyskoczył jakiś komunikat o braku kompatybilności, więc myslałem, ze to będzie formalność. Starych nie odinstalowywałem, bo i po co, skoro te miały się nie zainstalować...

Tymczasem. Zaczęły się instalować i to chyba z powodzeniem ,bo zakładka w Operze about:gpu, gdzie nie pokazywała nic (OpenGL), teraz pokazuje

OpenGL

Blocklist status

Blocklist version

1.1.1

Blocklist status for 2D

Discouraged: According to our internal benchmarks, DirectX performance is better then OpenGL

Blocklist status for 3D

Supported

Driver version

8.17.10.1129

Nie chce chwalić dnia przed zachodem śłońca, ale chyba nadpisanie sie udało... Próbowałem z wczesniejszymi Catalystami, NIGDY się nie udało.

To normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi