Skocz do zawartości
mazur30

Modernizacja komputera z phenom II x3.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po kilku latach postanowiłem zmodernizować komputer.Komputer słuszy mi przedewszystkim do grania.Chciałbym stopniowa wymieniać cześci.Obecna konfiguracja to:

Prosesor phenom II x3 710( chłodzony mugenem nie krecony nie znam sie na tym)

Płyta główna asrock 780gxh

Pamieci 2x2gb goodram

Karta garficzna radeon HD4850

Zasilasz Corsair CMPSU-400CXEU - 400W

Dysk twardy samsung 500gb

Na początku chciałbym zmienić płytę i pamięci i procesor.Chciałbym pozostać przy prockach z rodziny amd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem test ale myślałem żeby kupić jakaś lepsze mobo na am3+ zostawić moze tego procka a kupić jakaś lepsza karte kraficzna a pozniej zmienić procka na lepszego.Chciałbym spróbować podkręcić tego procka co mam ale kompletnie się na tym nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to ma sens? Na lepsze mobo wywali 400zł a nic na tym nie zyskasz. Poza tym jeśli chcesz kręcić to kręć, jak nie masaz takiego zamiaru, bierz i5 3470 + B75.

Twoja płyta umożliwia zarówno OC jak i ewentualne odblokowanie czwartego rdzenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po kilku latach postanowiłem zmodernizować komputer.Komputer słuszy mi przedewszystkim do grania.Chciałbym stopniowa wymieniać cześci.Obecna konfiguracja to:

Prosesor phenom II x3 710( chłodzony mugenem nie krecony nie znam sie na tym)

Płyta główna asrock 780gxh

Pamieci 2x2gb goodram

Karta garficzna radeon HD4850

Zasilasz Corsair CMPSU-400CXEU - 400W

Dysk twardy samsung 500gb

Na początku chciałbym zmienić płytę i pamięci i procesor.Chciałbym pozostać przy prockach z rodziny amd.

Przecież to jest dobra płyta, nawet z oc nie ma problemuDołączona grafika

Ja bym na Twoim miejscu kupił np. phenoma x4 965 be 3.4ghz i podkręcił (3 rdzenie to już trochę za mało do dzisiejszych gier, robiłem z ciekawości test poprzez wyłączenie jednego rdzenia w swoim procesorze i puszczałem re5 benchmark edition, na 3 rdzeniach 54fps, na 4 85,5, wydajność systemu)

Masz już chłodzenie więc ta kwestia odpada, 4ghz w zasięgu ręki lub więcej.

Do tego karta graficzna hd7770 lub gtx 650ti lub hd7850 i masz bardzo fajny sprzęt, jeśli na moim wszystko śmiga to co będzie na tym:)

Ewentualnie jeśli ma być po kosztach to tylko oc obecnego x3 ile się da i jakaś karta typu hd6850, hd7770.

Edytowane przez Kuba83bb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też spróbować odblokować czwarty rdzeń w tym co masz, ja tak zrobiłem, wszystko śmiga kilka lat bez żadnego zająknięcia. Dorzuciłem minimalne OC i ciut lepszą kartę (6850) Większość gier działa ok (gram w 1280x1024). Ew. dorzuć trochę ramu w ramach tych pieniędzy, które chcesz przeznaczyć na modernizację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi