lupkam12 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Jak w temacie. Składam komputer za około 6000zł - głownie hardcorowe granie, oprócz tego renderowanie grafiki. Wstępnie (korzystając z róznych porad) zaplanowałem taki zestaw : http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70170&s=69456&s=72611&s=73637&s=73104&s=67056&s=34505&s=62490&s=67555&s=65140&s=71055 Brakuje mi w nim monitora - nie mam pojęcia jaki wybrać. Co sądzicie o takim zestawie ? Co dobre, co byście zmienili i dlaczego. Z góry dzięki za rady :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potteralien Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) cena zestawu to juz 5420 pln wiec na monitorek zostalo jakies 600. Nie napisales jakiej wielkosci monitor cie interesuje a takze jaka rozdzielczosc ( zakladam ze najodpowiednieszy bedzie standardowy jak na dzisiejsze czasy 23 lub 24 cale i full HD). Do 500 zl masz monitory na matrycy tn ktorego bys nie wybral bedzie to samo wiec nie ma sensu o tym rozpisywac, aczkolwiek zajmujesz sie grafika wiec lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> monitor na matrycy ktora bedzie miala zarowno lepsze katy widzenia jak i kolory czyli IPS/PLS albo VA. Do tysiaca złotych w zasadzie jest kilka monitorow ktorymi mogłbys sie zainteresować sa to : LG IPS 237L badz tanszy odpowiednik IPS 234V, Benq GW2460HM (model z tego roku ze stycznia dostepny juz w europie), Dell U2412M (czesto polecany na tym forum i bardzo dobry monitor) oraz aoc i2367fh (matryce ma od LG a moim zdaniem wyglada lepiej - o ile dobrze pamietam ;D) Ja osobiscie kupilem w styczniu benq gw2460hm i jestem zadowolony(aczkolwiek moge porwnac go tylko do plazmy panasonica i nie jestem zawiedziony z zakupu). Jak bedziesz chcial cos jeszcze drozszego to zostaja monitory Eizo i Nec. Szczegolnie czesto polecany Eizo fortis FS2331 (na VA) badz nowszy eizo fortis fs2333 (na ips/pls). W zasadzie tylko do grania nadaja sie monitory takie jak :120 HZ monitor Benq badz 144HZ monitor asusa(szczegolnie jak grasz w FPSy) - niestety kosztuja po 1400 pln - nie polecal bym ich osobie ktora lubi ogladac filmy i zajmuje sie grafika poniewaz to nadal matryca TN ze słabymi kolorami (chociaz sa pewnie niebo lepsze niz te na TN za 500 zl ) Osobiscie jakbym byl na twoim miejscu to wzialbym eizo fs2333 aczkolwiek to wydatek 1300-1500 pln i chyba nie miesci sie w budzecie. //edit zapomnialem sie wypowiedziec o zestawie xD - wyglada solidnie tylko pozazdroscic (ja mam nedzne i5 3570k i hd7870) Edytowane 3 Lutego 2013 przez potteralien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Uściślając ja zajmuje się prawem - ukochana moja grafiką. Ja gram w wolnych chwilach a ona renderuje grafike (czasami te rendery trwaja po 24 h.. masakra jakaś) Moja praca-praca opiera się na zabawach z WORDem i adobe readerem ;) Monitor pod jej kątem jednak bym wolał wybrać i matryca TN odpada. Potteralien powiedzmy, że monitor do 700-750 zł. Co byś wybrał w tej kwocie jakbyś miał kupować dla siebie ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potteralien Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) za 700 pln to bym bral tego Benq GW2460HM na matrycy VA (jak juz wspomnialem jestem z niego zadowolony - czern jest czarna i to sie chwali nawet pod katem duzym). IPSy maja Fioletawa czerń , do tego matryce LG lubia miec nierównomierne podświetlenie LED. Moj benq jest od tych wad wolny i ma minimalnie mniejszy czas reakcji GTG. Generalnie nie jestem specjalista od monitorkow aczkolwiek ostatni miesiac sie mocno nimi interesowalem - byc moze znajdzie sie ktos lepszy w tej dziedzinie i ci da lepszy wariant niz ja Edytowane 3 Lutego 2013 przez potteralien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Dziękuję, poczekam jeszcze do jutra. Może ktoś zaprezentuje nam lepszy pomysł, jeśli nie to pewnie złożę zamówienie na tego Benq. Zastanawiam się czy zlecać złożenie zestawu sklepowi ? Czy lepiej, żeby wysłali wszystko w pudełkach i bawić się samemu lub prosić kogoś o pomoc ? Obawiam się trochę, że mogę zostać oszukany i ktoś podłoży mi używany towar jak zamówię usługę składania.. Ma ktoś może jakieś doświadczenia również w tej kwestii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmil8 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Gdzieś z tydzień temu odebrałem komputer złożony w morele.Net nie było najmniejszych problemów. Do sprzętu dostajesz wszystkie oryginalne pudełka wraz z nie uzytymi kablami, instrukcjami itp. Rozumiem że OC będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Będzie oc procesora na pewno, mam nadzieje że to chłodzenie które przedstawiłem na to pozwoli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Ok ostateczna wersja jest taka http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=64689&s=73969&s=73707&s=70170&s=69456&s=72611&s=73637&s=73104&s=67056&s=34505&s=62490&s=67555&s=65140&s=71055 Muszę z niej tylko jeden monitor wywalić, któryś trzeba wybrać i skłaniam się ku Benq. Bardzo proszę o ostatnie rzucenie okiem na całość zestawu pod kątem kompatybilności podzespołow, wydajności, kwestii czy się zmieści w obudowie wszystko itd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekMazowiecki Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Uściślając ja zajmuje się prawem - ukochana moja grafiką. Ja gram w wolnych chwilach a ona renderuje grafike (czasami te rendery trwaja po 24 h.. masakra jakaś) Moja praca-praca opiera się na zabawach z WORDem i adobe readerem Monitor pod jej kątem jednak bym wolał wybrać i matryca TN odpada. Potteralien powiedzmy, że monitor do 700-750 zł. Co byś wybrał w tej kwocie jakbyś miał kupować dla siebie ? jaki soft używacie do renderingu? bo może lepiej brać nvidia i wykorzystać możliwości cuda przy renderingu Edytowane 4 Lutego 2013 przez JanekMazowiecki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Bierz Benq będzie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Dlaczego lepszy Benq według Ciebie ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Jeśli nie jesteś przywiązany do sklepu to porównaj cenę tego zestawu w Morele.net . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Ma większy kontrast i mniejszy czas reakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupkam12 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Morele lepsze według Ciebie Obijak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potteralien Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) generalnie na cyferki bym nie patrzyl. Jezeli interesuje cie lepsza czern i troszke lepszy czas reakcji matrycy to wez benq. Natomiast jak chce miec lepsze kolory to wez Della. Dodam tylko ze Dell jest juz starym modelem niedługo bedzie nowy u2413m - zatem jak bys nie musial brac monitorka to bym poczekal do tego nowego modelu della (chociaz nie znalazlem dokladne daty premiery ;D). Generalnie ktorego bys nie wzial to i tak bedzie zadowolony (jesli wczesniej miales matryce TN). Oba monitory nie smuza , laga takze nie odczujesz. Ja wybralem Benq ze wzgledu na czern wlasnie , bo w tym sa o wiele lepsze VA niz IPSY (juz nie moglem patrzyc na monitor TN w lapku ,w porownaniu do plazmy panasonica). Na razie nie ma zadnej recezji tego benq natomiast jest w sieci sporo recek tego della. IPSy mogą (lecz nie muszą - nie wiem jak z tym dellem bo go nie widzialem) mocno swiecic. ps. a jak nie wiesz ktory wziaść wez ten ktory ci sie bardziej podoba Edytowane 4 Lutego 2013 przez potteralien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...