Skocz do zawartości
Caspinos

Zwisy, BSoD - pomoc w diagnostyce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój sprzęt to:

CPU: AMD Phenom II X2 555 BE 3.2GHz / odblokowane dodatkowe 2 rdzenie, bez OC, bez zmian napięć

MB: MSI 770-G45

Dyski: 2x Samsung 500GB HD502HJ (RAID 0)

GPU: ASUS Radeon HD5770 512mb

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W

RAM: 4GB (2x2) GoodRam 1333mhz DDR3

Napęd: Samsung SH-S223C SATA

Problemem są głównie Bluescreen'y pojawiające się w różnych momentach, głównie w czasie przeglądania internetu / podłączania sprzętu USB do przedniego panelu. Często występują też zwisy (przez kilkanaście sekund komputer nie reaguje na nic, kursor stoi w miejscu). W przypadku BSoD nie mogę dostrzec kodu błędu, gdyż komputer pokazuje go przez ułamek sekundy, po czy się restartuje (nie znalazłem możliwości podglądu po ponownym uruchomieniu systemu).

Co ciekawe nie doświadczyłem tych problemów w czasie grania nawet w dość wymagające tytuły, co wyklucza wysoką temp.

Do komputera podpięte tylko podstawowe urządzenia (mysz, klawiatura itp.)

Reinstalacja systemu robiona była kilka razy (wcześniej Win 7, obecnie Win 8 ).

Windows oryginalny, wszystkie update'y zainstalowane.

Sterowniki - najnowsze.

Dodatkowe oprogramowanie na komputerze: Comodo Internet Security; TuneUP Utilites; CCleaner.

Na płycie głównej nie znalazłem żadnych znaków uszkodzeń (np. wypukłe kondensatory).

Brak danych w zakładce Health w HD Tune (nie obsługiwane przez dyski w RAID?).

Brak szkodliwego oprogramowania - skanowanie kilkoma antywirusami.

BIOS był kilkukrotnie resetowany do ustawień fabrycznych.

Test CPU: OCCT - wszystko OK

Test ram: Memtest86+ - rezultat w załączniku.

Test HDD: HD Tune Pro - restart komputera w czasie testu, ciężko stwierdzić czy zawsze w tym samym momencie (w każdym razie w przybliżonym), na czas testu wszystkie programy wyłączne.

Nie mam w zasadzie gdzie przełożyć części aby je przetestować w innym komputerze.

Czy jest jeszcze jakiś test który pomógłby w diagnozie?

Z góry dzięki za pomoc.

post-187755-0-69076200-1359983635_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może któryś z odblokowanych rdzeni jest felerny. Mam troszkę podobnie, nie tak drastycznie po unlocku na Athlonie, czasami przy pierwszym włączaniu pc się sam resetuje i obstawiam że albo minimalnie nie domaga odblokowany rdzeń, albo płyta główna nie chce go zaakceptować że tak powiem. Czasem sypnie bsodem z końcówką kodu 0050 lub 0124 przy uruchamianiu pc.

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zablokuj jeden z odblokowanych i testuj i sprawdź co się dzieje, potem drugi na zmianę. Zawsze może być szansa że będziesz miał Phenom II X3 stabilnego, zawsze lepsze coś niż nic z odblokowywania.

Pomyślałem jeszcze o zasilaczu, ale on jest nie najgorszy przecież, bez OC powinno ładnie działać wszystko. Jeszcze jedno, może sekcja zasilania płyty, ona jest na tej płycie troszkę słaba 4-fazowa bez chłodzenia, ale to raczej daje się we znaki przy OC, czyli też raczej można wykluczyć.

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plan mam taki, żeby wykluczyć na początek usterkę któregokolwiek z rdzeni, później próbować ewentualnie blokować pojedyncze.

Nie wiem tylko czy niedziałający 3-ci lub 4-ty rdzeń mógłby powodować błędy w działaniu Memtest86+, chyba że się mylę.

Edit. Niestety po zablokowaniu dodatkowych rdzeni dalej występują BSoD'y przy testowaniu dysku.

Edytowane przez Caspinos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram zaraz przetestuje.

Co do plików z katalogu minidump to wstawiam pliki - nie byłem w stanie ich otworzyć:

Jest ich zdecydowanie za mało - BSoD zdarzają się dużo częściej.

W monitorze niezawodności pojawia się kilka błędów tego typu (również ich jest trochę mało):

Ścieżka do aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\System32\atieclxx.exe

Sygnatura problemu

Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH

Nazwa aplikacji: atieclxx.exe

Wersja aplikacji: 6.14.11.1143

Sygnatura czasowa aplikacji: 510757fa

Nazwa modułu z błędem: atieclxx.exe

Wersja modułu z błędem: 6.14.11.1143

Sygnatura czasowa modułu z błędem: 510757fa

Kod wyjątku: c0000005

Przesunięcie wyjątku: 000000000002e579

Wersja systemu operacyjnego: 6.2.9200.2.0.0.256.48

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje 1: 0300

Dodatkowe informacje 2: 030022949531361ba7702b82f6f2206f

Dodatkowe informacje 3: 09a7

Dodatkowe informacje 4: 09a76c3a8e9436c8e3e8b674529874e1

Dodatkowe informacje o problemie

Identyfikator pakietu: d7e8552e5d5c1140b4766a39d539293c (93399128)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi