Caspinos Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam Mój sprzęt to: CPU: AMD Phenom II X2 555 BE 3.2GHz / odblokowane dodatkowe 2 rdzenie, bez OC, bez zmian napięć MB: MSI 770-G45 Dyski: 2x Samsung 500GB HD502HJ (RAID 0) GPU: ASUS Radeon HD5770 512mb Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W RAM: 4GB (2x2) GoodRam 1333mhz DDR3 Napęd: Samsung SH-S223C SATA Problemem są głównie Bluescreen'y pojawiające się w różnych momentach, głównie w czasie przeglądania internetu / podłączania sprzętu USB do przedniego panelu. Często występują też zwisy (przez kilkanaście sekund komputer nie reaguje na nic, kursor stoi w miejscu). W przypadku BSoD nie mogę dostrzec kodu błędu, gdyż komputer pokazuje go przez ułamek sekundy, po czy się restartuje (nie znalazłem możliwości podglądu po ponownym uruchomieniu systemu). Co ciekawe nie doświadczyłem tych problemów w czasie grania nawet w dość wymagające tytuły, co wyklucza wysoką temp. Do komputera podpięte tylko podstawowe urządzenia (mysz, klawiatura itp.) Reinstalacja systemu robiona była kilka razy (wcześniej Win 7, obecnie Win 8 ). Windows oryginalny, wszystkie update'y zainstalowane. Sterowniki - najnowsze. Dodatkowe oprogramowanie na komputerze: Comodo Internet Security; TuneUP Utilites; CCleaner. Na płycie głównej nie znalazłem żadnych znaków uszkodzeń (np. wypukłe kondensatory). Brak danych w zakładce Health w HD Tune (nie obsługiwane przez dyski w RAID?). Brak szkodliwego oprogramowania - skanowanie kilkoma antywirusami. BIOS był kilkukrotnie resetowany do ustawień fabrycznych. Test CPU: OCCT - wszystko OK Test ram: Memtest86+ - rezultat w załączniku. Test HDD: HD Tune Pro - restart komputera w czasie testu, ciężko stwierdzić czy zawsze w tym samym momencie (w każdym razie w przybliżonym), na czas testu wszystkie programy wyłączne. Nie mam w zasadzie gdzie przełożyć części aby je przetestować w innym komputerze. Czy jest jeszcze jakiś test który pomógłby w diagnozie? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Może któryś z odblokowanych rdzeni jest felerny. Mam troszkę podobnie, nie tak drastycznie po unlocku na Athlonie, czasami przy pierwszym włączaniu pc się sam resetuje i obstawiam że albo minimalnie nie domaga odblokowany rdzeń, albo płyta główna nie chce go zaakceptować że tak powiem. Czasem sypnie bsodem z końcówką kodu 0050 lub 0124 przy uruchamianiu pc. Edytowane 4 Lutego 2013 przez mrwhoope Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caspinos Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Myślałem o tym, ale przy teście obciążeniowym zapuszczonym na ok. 2h nie było najmniejszego problemu, oczywiście spróbuje zablokować rdzenie i zobaczę czy problem będzie się powtarzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Najpierw zablokuj jeden z odblokowanych i testuj i sprawdź co się dzieje, potem drugi na zmianę. Zawsze może być szansa że będziesz miał Phenom II X3 stabilnego, zawsze lepsze coś niż nic z odblokowywania. Pomyślałem jeszcze o zasilaczu, ale on jest nie najgorszy przecież, bez OC powinno ładnie działać wszystko. Jeszcze jedno, może sekcja zasilania płyty, ona jest na tej płycie troszkę słaba 4-fazowa bez chłodzenia, ale to raczej daje się we znaki przy OC, czyli też raczej można wykluczyć. Edytowane 4 Lutego 2013 przez mrwhoope Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caspinos Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Plan mam taki, żeby wykluczyć na początek usterkę któregokolwiek z rdzeni, później próbować ewentualnie blokować pojedyncze. Nie wiem tylko czy niedziałający 3-ci lub 4-ty rdzeń mógłby powodować błędy w działaniu Memtest86+, chyba że się mylę. Edit. Niestety po zablokowaniu dodatkowych rdzeni dalej występują BSoD'y przy testowaniu dysku. Edytowane 4 Lutego 2013 przez Caspinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Zerknij jeszcze do Monitora niezawodności.Tam będą błędy np przy procesorze,pamięci czy dysku. Jeśli nie pamiętasz numeru lub kodu to odszukaj plik czy folder MiniDump na dysku C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Test ram: Memtest86+ - rezultat w załączniku. Memtest wykazuje błędy wiec to prawdopodobnie pamieć. Przetestuj poszczególne kości. I jeszcze zastosuj sie do tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1220738.html Edytowane 4 Lutego 2013 przez sts 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Memtest wykazuje błędy wiec to prawdopodobnie pamieć. Przetestuj poszczególne kości. No właśnie to podstawa, przetestuj kości pojedynczo, zostaw tylko w pełni sprawną i zobacz jak komputer działa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caspinos Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Ram zaraz przetestuje. Co do plików z katalogu minidump to wstawiam pliki - nie byłem w stanie ich otworzyć: https://mega.co.nz/#...HjAqNC1KL13qi28 https://mega.co.nz/#...Nd7CSS_Demat4Yo https://mega.co.nz/#...PiU8fqJ3IrEK1Ac Jest ich zdecydowanie za mało - BSoD zdarzają się dużo częściej. W monitorze niezawodności pojawia się kilka błędów tego typu (również ich jest trochę mało): Ścieżka do aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\System32\atieclxx.exe Sygnatura problemu Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH Nazwa aplikacji: atieclxx.exe Wersja aplikacji: 6.14.11.1143 Sygnatura czasowa aplikacji: 510757fa Nazwa modułu z błędem: atieclxx.exe Wersja modułu z błędem: 6.14.11.1143 Sygnatura czasowa modułu z błędem: 510757fa Kod wyjątku: c0000005 Przesunięcie wyjątku: 000000000002e579 Wersja systemu operacyjnego: 6.2.9200.2.0.0.256.48 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Dodatkowe informacje 1: 0300 Dodatkowe informacje 2: 030022949531361ba7702b82f6f2206f Dodatkowe informacje 3: 09a7 Dodatkowe informacje 4: 09a76c3a8e9436c8e3e8b674529874e1 Dodatkowe informacje o problemie Identyfikator pakietu: d7e8552e5d5c1140b4766a39d539293c (93399128) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Problem dotyczy karty graficznej.Przeinstaluj sterowniki od grafiki.Druga przyczyna to przerwania IRQL,Przerwania musiałbyś przestawić w BIOS-ie /UEFI,jeśli to one powodują konflikt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...