rafal328 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Witam, mam ASUSa G53JW, od wczoraj zauwazylem, ze podczas normalnej pracy systemu slychac glosno wentylator od grafiki i czuc jak leci gorace powietrze. Zrobilem loga z GPU-Z i podczas ogladania filmu bylo tak: GPU Core Clock [MHz] , 675.0 GPU Memory Clock [MHz] , 625.0 GPU Shader Clock [MHz] , 1350.0 GPU Temperature [°C] , 77.0 Memory Used [MB] , 527 GPU Load [%] , 21 Memory Controller Load [%] ,10 Video Engine Load [%] , 0 VDDC [V] ,0.9200 a podczas pracy w przegladarce tak: GPU Core Clock [MHz] , 675.0 GPU Memory Clock [MHz] , 625.0 GPU Shader Clock [MHz] , 1350.0 GPU Temperature [°C] , 71.0 Memory Used [MB] , 544 GPU Load [%] , 8 Memory Controller Load [%] ,6 Video Engine Load [%] , 0 VDDC [V] ,0.9200 jeszcze wczoraj bylo normalnie, nie wiem jakie wtedy bylo zuzycie w idle, ale na pewno tak sie nie grzala. dziwi mnie takie zuzycie pamieci w idle i shadery ze stala czestotliwoscia w dodatku w gpu-z mam PCI-E 2.0 x16 @ x16 1.1 nawet po wlaczeniu Render Test, a powinno byc 2.0, bo w specyfikacji laptopa a nawet w everescie jest napisane, ze plyta posiada PCI-E x16 2.0 Edytowane 5 Lutego 2013 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 1 ile okienek naraz otwartych w przegladarce? 2 jakiej przegladarki uzywasz? 3 czy ze wszystkim wylaczonym grafika dalej pracuje 675/625/1350 ? 4 powermizerem sie nie bawiles? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) 1. okolo 4-5 2. chrome 3. wlasnie wylaczylem chrome, w calkowitym idle jest core 50,6 MHz memory 67.5 MHz shadery 101 MHz ale jak odpale chrome to skacze od minimalnych wartosci do maksymalnych, szczegolnie wlaczajac jakis film w przegladarce 4. wlasnie sie nie bawilem niczym, a ciagle jest @ x16 1.1, nie wiem ile bym zyskal przy tej karcie (GTX 460M) na 2.0, ale odczuwam mala wydajnosc w grach, kiepskie AA i tekstury, nawet na duzych ustawieniach grafiki w grze teraz sie jakby uspokoilo troche, jest jak wczesniej, nie grzeje sie narazie, ale gdzie jest ten powermizer? bo ze sterami od nv chyba nie bylo, skoro nie ma go w systemie? w panelu nv wlaczylem physX dla cpu zamiast gpu, moze poprawi sie wydajnosc w grach Edytowane 6 Lutego 2013 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 A czyściłeś układ chłodzenia z kurzu ?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 tak, juz kilka razy od kiedy go kupilem (jakies 2 lata temu) i nigdy jakos za duzo tego kurzu nie bylo, choc nie powiem, w tym asusie nie tak prosto go wyczyscic, bo aby wyloty powietrza sa na wierzchu i tylko tam mozna dojsc sprezonym powietrzem, ale zawsze cos tam przedmucha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 wymień termopady na pamięciach i paste na rdzeniu :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 jak skonczy mi sie gwara to pewnie wymienie, ale dlaczego jest ciagle pci-e x16 1.1 zamiast 2.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Sprężonym powietrzem się NIGDY nie psika do środka przez otwory wentylacyjne bo tylko zapychasz łopatki wentylatora i radiator(y) . Laptopa sie rozbiera na części pierwsze i dopiero wtedy czyści układ chłodzenia. Jesli masz gwarancje to wyślij na gwarancje i Ci przeczyszczą. 77 stopni w iddle to nie jest normalna temperatura i jak najbardziej podlega reklamacji. Skoro masz go 2 lata to zbliza sie koniec gwarancji więc ostatnia chwila aby wysłac lub od razu zabrać się samemu za demontaż (tracąc resztki gwarancji). Edytowane 6 Lutego 2013 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Co do rozkręcenia lapka i utraty gwarancji to z tym jest różnie . Jak lapek nie ma plomb na śrubach czy stykach poszczególnych elementów obudowy to raczej nie stracimy gwarancji . Rozkręcałem lapka matki ( też Asus ) w celu czyszczenia i nie widziałem żadnych plomb ani na śrubach ani na elementach obudowy . Co do tego PCI-E - to może w biosie lapka coś namieszane albo to wina sterowników , zresztą to czy masz aktualnie tryb 1.0 czy 2.0 to nie ma w zasadzie znaczenia dla tej karty , chyba że do tego masz transfer 4x albo nawet 1x. PCI-E 1.0 16x = PCI-E 2.0 8x jeżeli chodzi o przepustowość portu . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Nie musza byc plomby, wystarczy ze srubki beda nosily slady od srubokreta i moga cie odrzucic. W asusie umozliwiaja wymiane ramu i hdd ktory jest schowany za specjalna klapka. Reszta ingerencji powoduje utrate gwarancji. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) w biosie nie ma ustawien do karty graficznej, nie no mam x16 1,1. Czyli grafa ogolnie kupa? a jak go kupowalem, to patrzylem na rankingi grafik na notebookcheck i wtedy plasowala sie w pierwszej pietnastce. poczekam jeszcze te 2 miesiace i najwyzej wtedy go rozkrece i dokladnie przeczyszcze, ale 77 bylo wczesniej, jak te czestotliwosci sobie tak chulaly, teraz jest normalnie w granicach 50, nawet na screenie widac, wiec cos mi korzystalo z jej zasobow, tylko nie wiem co... zauwazylem jeszcze jeden problem, na screenie widac, ze pamiec jest taktowana zegarem 625MHz, a powinna byc taktowana 1250MHz, wiec cos jest tu nie tak... i wartosc nie rosnie pod obciazeniem tutaj screen z sieci, tez widac bledne wskazanie taktowania pamieci, ale za to pixel filtrate jest 16.2 GPixel/s a u mnie 5,4... cos nie halo, a karta raczej z tego samego laptopa (asus) bo widac na screenach Edytowane 7 Lutego 2013 przez rafal328 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Wskazania są dobre. Pomnóż sobie 625MHz(Taktowanie rzeczywiste) *2 a wyjdzie Ci 1250MHz (taktowanie efektywne) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 to pewnie wina dwu letniej pasty na gpu a raczej skorupki :D skoro autor pisze, że lap byl czyszczony tylko sprezonym powietrzem do wewnatrz to ja nie chce wiedziec jak to wyglada w srodku, a to że grafika przelacza sie w tryb 3d przy odpaleniu jakiegos 1080p to calkiem normalne 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal328 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Wskazania są dobre. Pomnóż sobie 625MHz(Taktowanie rzeczywiste) *2 a wyjdzie Ci 1250MHz (taktowanie efektywne) dobrze, tylko dlaczego gpu-z inne karty pokazuje normalnie (taktowanie efektywne, takie jak podaje producent) a u mnie pokazuje taktowanie rzeczywiste? i dlaczego jest tak ogromna roznica w pixel filtrate? to pewnie wina dwu letniej pasty na gpu a raczej skorupki skoro autor pisze, że lap byl czyszczony tylko sprezonym powietrzem do wewnatrz to ja nie chce wiedziec jak to wyglada w srodku, a to że grafika przelacza sie w tryb 3d przy odpaleniu jakiegos 1080p to calkiem normalne ale teraz temperatura jest w porzadku, wiec poczekam do konca gwarancji i go rozbiore dopiero wtedy, tak, tylko to nie byl film fullhd tylko filmik z yt, wiec moze chrome cos mieszal i zabieral zasoby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) wszystko wygląda u Ciebie OK. Nizej wrzucam screeny gpuz jak to wyglada u mnie (wyswietlacz laptopa 1366x768 Monitor DSUB 1280x1024) Wyświetlacz laptopa/wszystko wyłączone - full idle Wyświetlacz laptopa+Monitor DSUB Wyświetlacz laptopa z stream'em 1080p+Monitor DSUB yt 1080p Wyświetlacz laptopa+Monitor DSUB film 1080p DXVA Wyświetlacz laptopa film 1080p DXVA Wyświetlacz laptopa Full 3D - furmark EDIT: przeglądarka firefox/chrome - wszystko wyglada tak samo odtwarzacz filmow media player classic z klite codecs. Edytowane 9 Lutego 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...