Skocz do zawartości
rafal328

Grzeje sie grafa w idle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ASUSa G53JW, od wczoraj zauwazylem, ze podczas normalnej pracy systemu slychac glosno wentylator od grafiki i czuc jak leci gorace powietrze. Zrobilem loga z GPU-Z i podczas ogladania filmu bylo tak:

GPU Core Clock [MHz] , 675.0

GPU Memory Clock [MHz] , 625.0

GPU Shader Clock [MHz] , 1350.0

GPU Temperature [°C] , 77.0

Memory Used [MB] , 527

GPU Load [%] , 21

Memory Controller Load [%] ,10

Video Engine Load [%] , 0

VDDC [V] ,0.9200

a podczas pracy w przegladarce tak:

GPU Core Clock [MHz] , 675.0

GPU Memory Clock [MHz] , 625.0

GPU Shader Clock [MHz] , 1350.0

GPU Temperature [°C] , 71.0

Memory Used [MB] , 544

GPU Load [%] , 8

Memory Controller Load [%] ,6

Video Engine Load [%] , 0

VDDC [V] ,0.9200

jeszcze wczoraj bylo normalnie, nie wiem jakie wtedy bylo zuzycie w idle, ale na pewno tak sie nie grzala. dziwi mnie takie zuzycie pamieci w idle i shadery ze stala czestotliwoscia

w dodatku w gpu-z mam PCI-E 2.0 x16 @ x16 1.1 nawet po wlaczeniu Render Test, a powinno byc 2.0, bo w specyfikacji laptopa a nawet w everescie jest napisane, ze plyta posiada PCI-E x16 2.0

Edytowane przez rafal328

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. okolo 4-5

2. chrome

3. wlasnie wylaczylem chrome, w calkowitym idle jest

core 50,6 MHz

memory 67.5 MHz

shadery 101 MHz

ale jak odpale chrome to skacze od minimalnych wartosci do maksymalnych, szczegolnie wlaczajac jakis film w przegladarce

4. wlasnie sie nie bawilem niczym, a ciagle jest @ x16 1.1, nie wiem ile bym zyskal przy tej karcie (GTX 460M) na 2.0, ale odczuwam mala wydajnosc w grach, kiepskie AA i tekstury, nawet na duzych ustawieniach grafiki w grze

Dołączona grafika

teraz sie jakby uspokoilo troche, jest jak wczesniej, nie grzeje sie narazie, ale gdzie jest ten powermizer? bo ze sterami od nv chyba nie bylo, skoro nie ma go w systemie? w panelu nv wlaczylem physX dla cpu zamiast gpu, moze poprawi sie wydajnosc w grach

Edytowane przez rafal328

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, juz kilka razy od kiedy go kupilem (jakies 2 lata temu) i nigdy jakos za duzo tego kurzu nie bylo, choc nie powiem, w tym asusie nie tak prosto go wyczyscic, bo aby wyloty powietrza sa na wierzchu i tylko tam mozna dojsc sprezonym powietrzem, ale zawsze cos tam przedmucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężonym powietrzem się NIGDY nie psika do środka przez otwory wentylacyjne bo tylko zapychasz łopatki wentylatora i radiator(y) Dołączona grafika. Laptopa sie rozbiera na części pierwsze i dopiero wtedy czyści układ chłodzenia. Jesli masz gwarancje to wyślij na gwarancje i Ci przeczyszczą. 77 stopni w iddle to nie jest normalna temperatura i jak najbardziej podlega reklamacji. Skoro masz go 2 lata to zbliza sie koniec gwarancji więc ostatnia chwila aby wysłac lub od razu zabrać się samemu za demontaż (tracąc resztki gwarancji).

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozkręcenia lapka i utraty gwarancji to z tym jest różnie .

Jak lapek nie ma plomb na śrubach czy stykach poszczególnych elementów obudowy to raczej nie stracimy gwarancji .

Rozkręcałem lapka matki ( też Asus ) w celu czyszczenia i nie widziałem żadnych plomb ani na śrubach ani na elementach obudowy .

Co do tego PCI-E - to może w biosie lapka coś namieszane albo to wina sterowników , zresztą to czy masz aktualnie tryb 1.0 czy 2.0 to nie ma w zasadzie znaczenia dla tej karty , chyba że do tego masz transfer 4x albo nawet 1x.

PCI-E 1.0 16x = PCI-E 2.0 8x jeżeli chodzi o przepustowość portu .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musza byc plomby, wystarczy ze srubki beda nosily slady od srubokreta i moga cie odrzucic. W asusie umozliwiaja wymiane ramu i hdd ktory jest schowany za specjalna klapka. Reszta ingerencji powoduje utrate gwarancji.

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie nie ma ustawien do karty graficznej, nie no mam x16 1,1. Czyli grafa ogolnie kupa? a jak go kupowalem, to patrzylem na rankingi grafik na notebookcheck i wtedy plasowala sie w pierwszej pietnastce. poczekam jeszcze te 2 miesiace i najwyzej wtedy go rozkrece i dokladnie przeczyszcze, ale 77 bylo wczesniej, jak te czestotliwosci sobie tak chulaly, teraz jest normalnie w granicach 50, nawet na screenie widac, wiec cos mi korzystalo z jej zasobow, tylko nie wiem co...

zauwazylem jeszcze jeden problem, na screenie widac, ze pamiec jest taktowana zegarem 625MHz, a powinna byc taktowana 1250MHz, wiec cos jest tu nie tak... i wartosc nie rosnie pod obciazeniem

Dołączona grafika

tutaj screen z sieci, tez widac bledne wskazanie taktowania pamieci, ale za to pixel filtrate jest 16.2 GPixel/s a u mnie 5,4... cos nie halo, a karta raczej z tego samego laptopa (asus) bo widac na screenach

Dołączona grafika

Edytowane przez rafal328

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pewnie wina dwu letniej pasty na gpu a raczej skorupki :D

skoro autor pisze, że lap byl czyszczony tylko sprezonym powietrzem do wewnatrz to ja nie chce wiedziec jak to wyglada w srodku, a to że grafika przelacza sie w tryb 3d przy odpaleniu jakiegos 1080p to calkiem normalne

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazania są dobre. Pomnóż sobie 625MHz(Taktowanie rzeczywiste) *2 a wyjdzie Ci 1250MHz (taktowanie efektywne)

dobrze, tylko dlaczego gpu-z inne karty pokazuje normalnie (taktowanie efektywne, takie jak podaje producent) a u mnie pokazuje taktowanie rzeczywiste? i dlaczego jest tak ogromna roznica w pixel filtrate?

to pewnie wina dwu letniej pasty na gpu a raczej skorupki Dołączona grafika

skoro autor pisze, że lap byl czyszczony tylko sprezonym powietrzem do wewnatrz to ja nie chce wiedziec jak to wyglada w srodku, a to że grafika przelacza sie w tryb 3d przy odpaleniu jakiegos 1080p to calkiem normalne

ale teraz temperatura jest w porzadku, wiec poczekam do konca gwarancji i go rozbiore dopiero wtedy, tak, tylko to nie byl film fullhd tylko filmik z yt, wiec moze chrome cos mieszal i zabieral zasoby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko wygląda u Ciebie OK. Nizej wrzucam screeny gpuz jak to wyglada u mnie

(wyswietlacz laptopa 1366x768 Monitor DSUB 1280x1024)

Wyświetlacz laptopa/wszystko wyłączone - full idle

Wyświetlacz laptopa+Monitor DSUB

Wyświetlacz laptopa z stream'em 1080p+Monitor DSUB yt 1080p

Wyświetlacz laptopa+Monitor DSUB film 1080p DXVA

Wyświetlacz laptopa film 1080p DXVA

Wyświetlacz laptopa Full 3D - furmark

EDIT:

przeglądarka firefox/chrome - wszystko wyglada tak samo

odtwarzacz filmow media player classic z klite codecs.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi