Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Witam forumowiczów Mój obecny komp pamięta lata 2000, mam kartę Geforce2 MX i niemal w nic nie mogę zagrać... :-/ Chciałbym sobie zatem poskładać kompa, ale myślę bardziej o używanych podzespołach. Chodzi mi żeby chodziły na nim gry przynajmniej do 2009 a nawet 2010 roku bez zadyszki. Czy moglibyście mi doradzić jakąś płytę i procesor, a jak się da to i ram i kartę? Chciałbym się zamknąć do 4-5 max 6 stówek. Zalezy mi na niskim poborze prądu. Nigdy nie będę podkręcał procesora. Jestem przeciwnikiem podkręcania. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Jitro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Tak więc zestaw z celeronem jest dla ciebie idealny ^^ do 600zl hymm potrzebujesz Zasilacz http://allegro.pl/pr...2993182719.html 60zł do tego znajdz jakiś tani sklep z G1610/1620 + mobo H61/B75 +4GB ramu i jakiś dysk Sata. Na karte graficzna bys musiał troche zapolować - sama integra z procesora umożliwi ci uruchomienie i jakąś tam gre na niskich ustawieniach właściwie we wszystko. z kart na które warto zwrócic uwage : GF240 DDR5, 9600GT - tak do 120zł HD4850/4870 - do 150zł - aczkolwiek to dość energochlonna zabawka. ----------- Można też nieco taniej - zapolować na allegro na jakieś tanie plyty H61/P67 i Celerony G530-550 - jedno i drugie za <100zł, aczkolwiek niedawno weszła nowa seria celeronów G1610 - wydajniejszych i ze sporo lepszą zintegrowaną grafiką - mysle że warto dołożyć. Pchac sie w zestaw na s775 też raczej nie warto - sam koszt ramu i słaba wydajność bez OC ją dyskwalifikuje. To samo z APU od AMD - bez OC będzie za słaby. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź! Mam w obcnym kompie dysk 80GB ATA i zasilacz chieftec 350 :) - jeśli nie trzeba na razie nie będę ich wymieniał. W grę wchodzi zatem: 1. płyta, 2. procesor, 3. karta(przydałaby się zintegr. na płycie, a na oddzielną grafę zawsze można odłożyć), 4. pamięć RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) podaj dokładny model zasilacza. 2000r to kawał czasu :> teraz liczy sie tylko linia 12V 1. płyta właściwie dowolna na H61/B75 - przejrzyj ostatnie kilka tematów. 2. http://www.ceneo.pl/21582764 nalepiej ten lub 1620 jak trafisz w podobnej cenie - z lepszych g2020 3. Karte masz zintegrowana w procesorze 4. Najtańsze 4GB DDR3 jakie znajdziesz Dysk raczej bedzisz musiał - nowe plyty nie mają zlącza ATA. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Chemik16 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 zasilacz wymieniał ze 4 lata temu, nie jset on z 2000 r. :). Właśnie przydałoby się złącze ATA... (chyba można dokupić przelotkę jak się nie mylę.) Model: GPS-350EB - 101A PS edycja mi nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 mozna - ale nie zawsze to chce dzialać - pomijam że za niewiele więcej kupisz caly dysk :) Pierw sprawdź czy w ogóle warto zostać na obecnym - jakis test HD-tune - czy nie ma ubytków w sektorach - jaka wyciąga prędkość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) PPS chyba, że coś używanego, tańszego... nie muszę wydać aż sześciu stówek , może jakaś płytka z 2009-2010? Przydałaby się stabilna płytka z ATA i slotami PCI, ze zintegrowaną grafą(nie musiałbym na razie kupować oddzielnej). Mam jeszcze porządną klawiaturę na PS2, drukarkę na PLT nie chcę wszystkiego wymieniać :-/ Edytowane 7 Lutego 2013 przez Jitro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Jakby cokolwiek używanego miało sens, zostałoby ci polecone ;) Mobo na H61 LPT znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 czyli płytka na czipsecie H61 i proc ze zintegrowaną grafą G1610 obsłuży gry na full detalach z np. 2009 r.? A w przyszłosci będzie można dokupić grafę na PCI Express x16 na nowsze gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) na full detalach to ona nic nie obsłuży - chyba że quake 3, doom3, CS2 pooglądaj sobie na youtube nagrania z grafik intel HD2000 HD2500 HD3000. a co to za magiczna granica 2009r ? od 2009 niewiele się zmieniło jeżeli chodzi o wymagania - wszak wszystko to porty z jeszcze starszej konsoli X360/PS3. Poza paroma kwiatkami jak Wiedzmin2, BF3 czy metro2033 - większość reprezentuje zbliżone wymagania - Zwykle zależy to od poziomu "skopania" portu. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 NIe myślałeś o konsoli? Naprawdę w tym budzecie zostawiłbym kalkulator do neta/filmów etc i kupił konsole... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Konsola odpada. Czyli do tego zatem karte, którą wcześniej wymieniłeś (9600GT)? Wtedy bedzie OK? Jak trzeba to stówkę mogę dołożyć jak to ożywi jakość sytuację . Albo na razie bez dedykowanej karty graf. za tę kasę?; a na grafe na PCI-e zacznę odkładać jak się inaczej nie da :-/ ??? Edytowane 7 Lutego 2013 przez Jitro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 ogolnie baze podaną wcześniej warto mieć - jak już skompletujesz to można pomyśleć o grafie. Po prostu w tej cenie jest to zdecydowanie najwydajniejsza opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli jeszcze mogę coś wtrącić... np. Asus P8H61-M LX R2.0 (ma lpt, PS2) i do tego ten Ivy Bridge h61. PS tak oglądam różne płyty, dwa razu już trafiłem jak ktoś pisał, że h61 nie obsługuje Ivy Bridge... ale to może o jakies starsze płytki MB chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Każdy producent płyt podaje na swojej stronie listę obsługiwanych procesorów przez daną płytę. Warto też popatrzeć jaką datę ma bios obsługujący dany procesor. Jeśli obsługę np. G1610 dodano w biosie wydanym wczoraj, wiadomo że płyta na sklepie będzie miała starszy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba83bb Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) A więc 600zł to tak, x4 631 2.6ghz 218zł + płyta msi a55 160zł + ram 4gb 1600mhz 72zł + 150zł na uzywanego radeona hd4850 1gb - wydajnieszego zestawu w tych pieniądzach nie złożysz. apu a8 3870k 2x wolniejsze od tego powyżej jeśli chodzi o gry. Celerona od biedy można brać ale nie polecam (2 rdzenie, spadki fps poniżej poziomu grywalności w grach na 4 rdzenie, czyli większości a w przyszłości wszystkich) Komp z podpisu i działają gry z 2013 roku, nowsze również będą działać w płynności (czyt. grubo powyżej 30fps min, 1680x1050 high/medium, bez aa, af) Właśnie wpadłem tu po następnej misji w far cry 3 na kompie z sygnaturki, gra się miodnie Edytowane 7 Lutego 2013 przez Kuba83bb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jitro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) No ale na celeronie wspomanianym wyżej (G1610) z płytą Asus P8H61-M LX R2.0 oraz z dobrą grafą też pogram? Nie mówię o tych najnowszych grach 2011-12 bo pewnie mają większe wymagania niż te np. z 2009 na wyższych. Prawda? Edytowane 7 Lutego 2013 przez Jitro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba83bb Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) No ale na celeronie wspomanianym wyżej (G1610) z płytą Asus P8H61-M LX R2.0 oraz z dobrą grafą też pogram? Nie mówię o tych najnowszych grach 2011-12 bo pewnie mają większe wymagania niż te np. z 2009 na wyższych. Prawda? Pograć pograsz, ale ja bym nie celował w 2 rdzenie w dzisiejszych czasach http://www.cpubenchm...G1610 @ 2.60GHz 2683pkt w różnych zastosowaniach. ten co ja podałem http://www.cpubenchm...uad-Core&id=169 3247pkt stock, 4100pkt oc (czyli 1320pkt różnicy czyli około 33% przewagi athlona) testowałem też w resident evil 5 benchmark edition (obłsuguje 4rdzenie), wynnik celerona to ok 52fps ze spadkami do 40, wynnik na moim procku po oc 85,5fps spadki do 78fps min, znowu ok 33% szybciej 3d mark vantage (ustawienia default) 9500pkt, nie wiem ile ma taki celeron prosze o podesłanie wynniku. Po co ograniczać się do 2 rdzeni, jeśli można mieć w podobnej cenie prawdziwe 4, miałem g530 i nawet w grach gdzie było "płynnie" było widać mikroprzycięcia i co najgorsze spadki fps poniżej 30fps (dla mnie to już niegrywalne), teraz na x4 nie ma porównania, nie widzę różnicy pomiędzy moim poprzednim i3 2120 a tym prockiem co teraz mam (testowane bf3, far cry 3, mafia 2, 3d marki vantage, 2006) Edytowane 7 Lutego 2013 przez Kuba83bb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 tak wiemy że wielbisz swojego athlona x4 ;) ten AMD zyskuje wyłącznie w grach i aplikacjach intensywnie korzystających z 4 rdzeni - Gier takich jest raptem kilka. Do tego wysoki pobór prądu i beznadziejna wydajność w aplikacjach 1-2rdzeniowych - Bez OC nie ma co tego procesora tykać ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba83bb Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) tak wiemy że wielbisz swojego athlona x4 Nic nie wilebie, fakty fakty i jeszcze raz fakty i testy nie bój się gdyby celeron był lepszy to bym go zaproponował ten AMD zyskuje wyłącznie w grach i aplikacjach intensywnie korzystających z 4 rdzeni - Gier takich jest raptem kilka kilka? mam wymienić? wszystkie co teraz wychodzą to na 4rdzenie, więc pomyśl co będzie w przyszłości... Już teraz takich gier jest kilkadziesiąt. Do tego wysoki pobór prądu i beznadziejna wydajność w aplikacjach 1-2rdzeniowych Wyższa wydajność szczególnie w procesorze 4 rdzeniowym jest okupiona wyższym poborem prądu, to normalne i oczywiste. passmark to również test 1 rdzenia i co i tak wyprzedza intela i to sporo, bez oc również zostawia celerona daleko w tyle Po oc nawet wydajność pojedynczego rdzenia jest porównywalna z celeronem a nawet go przewyższa, ale co teraz korzysta z 1 rdzenia????? gadu gadu? Bez OC nie ma co tego procesora tykać ... Bez komentarza:) Więc konkrety proszę. Widzę że masz kompa za podobną kase co mój, możemy zrobić testy i wszystko będzie jasne, bez głupiego przekomarzania się na forum że ja niby coś wielbie Na początek proponuje passmark (realny test procesora), i resident evil 5 benchmark 1280x1024 high aax4 - test systemu, moje wynniki już są... W większości testów internetowych brakuje minimalnego fps i podają średnie fps, a jak to ma się do rzeczywistości? nijak, co z tego ze jakiś proc ma srednio 35fps? jeśli ma spadki do 25fps co już jest niegrywane... Ja rozumiem że każdy chwali swoje, ale ja mam dowody w postaci wynników, więc czekam na Twoje, wtedy będziesz mógł powiedzieć że celeron jest lepszy od x4 I tak się robi niepotrzebny offtopic. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Kuba83bb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Kuba83bb, używaj funkcji odpowiedz, cytuj. Twoje cytaty wyglądają masakrycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...