Kalel1991 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam. Ostatnio Orange w moim regionie ma jakieś problemy techniczne. Dzwoniłem do BOK'u i powiedzieli mi, że problemy mogą potrwać nawet miesiąc. A problem ten dotyczy tego, że tylko jeden komputer (ten, który jest aktualnie podpięty pod router) może korzystać z internetu. Jak podepnę resztę komputerów pod router to po chwili zrywa łączność z internetem. Nic nie zmieniałem, od kilku lat wszystko jest tak samo ustawione i chodziło jak należy. I moje pytanie jest następujące - czy dostawca internetu (Orange) może ograniczyć ilość komputerów korzystających z internetu? Jeśli tak, to czy da się to jakoś obejść? Do internetu miałem podpięte 4 komputery + router wi-fi przez który łączy się laptop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 1 - czy wiedza ze masz router? 2 - w umowie masz zapis o maksymalnej ilosci komputerow podpietych pod dane lacze 3 - jaki to router? 4 - jakie polaczenie DSL, Neostrada, Orange Free? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalel1991 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 1 - Chyba nie, ale juz conajmniej 4 lata tak mam i nie było żadnych problemów 2 - Nie widziałem nigdzie takiego zapisu 3 - DrayTek Vigor 2700e + router wi-fi TP-link wr534g (w takiej konfiguracji przynajmniej 2 lata już działało) 4 - Orange FreeDom 6MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli podlaczasz inne kompy pod router i zrywa to raczej sprawdzilbym czy cos ci sie nie zagniezdzilo na tych kompach i np nie zaczyna siac duza iloscia polaczen - duza ilosc polaczen rzuca sie na wydanosc routera po twojej stronie oraz modemu operatora. Druga opcja sprawdzic z innym routerem. Co do kontroli dostepu do interentu to detekcja urzadzen po stronie klienta istnieje i mozna to blokowac: - sprawdzanie TTL, jak masz koma za routerem to pzewaznie TTL jest mniejsze o jeden, ale to sie da obejsc regulkami na routerze - wycieki realnych adresow IP np w SMTP - DPI czyli deep packet inspeciton i analiza czy dany pakiet nie jest przeznaczony dla komputera wewnatrz sieci, ot np pakiet HTTP i wykrywanie roznych wersji przegaldarek itd, pare innych metod jak np os fingerprinting Prawda jest taka, ze mozna to robic, ale nie ma za bardzo sensu, bo jest to obciazajace urzadzenia sieciowe (szczegolnie te starsze), poza tym na dzisiejsza chwile ludzie maja w domu co najmniej kilka urzadzen: - laptop - stacjonary (przewaznie 'starszy komp') - telefon - z nowszych to konsole i telewizory Utrudnianie ludziom zycia msci sie na providerze - ISP raczej woli abys mu d... nie zawracal i by ci wszystko dzialalo i zebys placil, a nie tylko generowal tickety w systeme ze cos nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...