Elemenar Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam, ja z takim nietypowym pytaniem, a mianowicie czy opłaca się kupić 2 dyski SSD i 1 HDD 1 Dysk SSD pod sam system, i programy powiedzmy 60 albo 128 1 Dysk SSD pod gry i inne pierdółki rozrywkowe 128 albo 258 1 Dysk HDD Jako pamięć na pliki (filmy, muzyka, gry, programy niezainstalowane) powiedzmy 1-2T ze względu na filmy w wersjach 720p i 1080p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Zamiast wydawać pieniądze na 3 dyski,lepiej zakupić jeden większy,porządny sd i na dane hd.W sumie czemu chcesz,to wszystko tak rozdzielać? Edytowane 7 Lutego 2013 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elemenar Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Na razie tworze tylko koncepcje, jako początkujący. Można powiedzieć iż jestem brudasem komputerowym, to pierwszy z powodów Drugi z mojej dedukcji jest taki, że 2 dyski oddzielne, by dawały dwa oddzielne przesyłania, i programy (obecnie 80GB na hdd) miały by swój przesył danych, a gry swój. Trzecia i najważniejsza dedukcja jest taka, że mam zamiar dopiero kupić dysk SSD, jak i komputer. Więc idąc 3 powodem, wnioskuje że za parę miesięcy dyski SSD zejdą z cen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Tego schodzenia z cen nie byłbym taki pewny, w październiku zeszłego roku kupiłem samsung 830 128GB za 360(niecałe).... zobacz na ceny konkurencyjnych dysków teraz. Ale ogólnie- lepiej kupuj minimum 120-128GB, mniejsze dyski mają już mocno obcięte osiągi. Ten "przesył danych" oddzielnie dla systemu i gier niewiele da na ssd, one po prostu mają takie IOPS że nie robi to różnicy(prawie). Lepiej dobry dysk 120-128 na system i podstawowe programy i normalnego twardziela na masówkę. Ew potem dokupić drugiego ssd jak się okaże za mało. Ew jak masz kasę to od razu większego ssd, 160gb+, czemu nie. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Ale w sumie nic złego w tym projekcie nie ma, sam mam podobnie z tą różnicą że muzykę mam na drugim SSD a gierki i wszystkie aplikacje mieszczą się swobodnie na pierwszym. Na drugim mam mnóstwo ważnych danych + masę jpg. Przy dużych ilościach fotek czy plików muzycznych szybki czas dostępu SSD robi wielką różnice niż użeranie się z tym na HDD. 128+256+dowolny HDD i będziesz z pewnością zadowolony. Zależy jakie masz potrzeby odnośnie miejsca bo można zrobić tylko 256+HDD. Co do spadku cen, jw. nie spodziewaj się cudów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja bym nie kombinował tylko dał 1 SSD 256GB + duży HDD (1-3TB). SSD o takiej pojemności spokojnie starczy na system, programy i gry, a na HDD trzymałbym dane, takie jak muzykę czy zdjęcia itp (do tego akurat nie potrzeba super szybkości)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elemenar Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Tylko z 1 dyskiem SSD jest taki problem że grając w gre, a na 2 monitorze robiąc coś będę miał zmniejszone gardło, nie wiem szczerze czy dużo by mi zabrało, bo jak wcześniej napisałem jestem lajkiem, i wole zapytać się kogoś innego. A przy okazji pomagam innym z takim dylematem, bo nigdzie nie widziałem podobnego tematu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Nie wiem jak chcesz grać na jednym monitorze, a na drugim pracować (myszka ci się zgubi) ale SSD jest naprawdę trudno zapachać i o żadnym zmniejszonym gardle nie ma mowy - to nie HDD gdzie przy 1 operacji w tle system muli. Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elemenar Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Np włączyć grę, a później coś w necie+ jakiś programik włączyć, i na zmianę chodzić Ale jak mówicie że nie ma sensu, to posłucham się was. Temat może być otwarty, bo może ktoś coś będzie chciał dodać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Ale ogólnie- lepiej kupuj minimum 120-128GB, mniejsze dyski mają już mocno obcięte osiągi. O ile zgadzam się z Tobą w kwesti wielkości dysku, o tyle z argumentacją już nie. Osiągi bywają 2-3 mniejsze na papierze...w realnym użytkowaniu nie odczujesz różnicy, chyba że jarasz się benchami i testami... Zamieniłem 64gb Samsunga 830 na Vertexa 4 256, różnicy w codziennym użytkowaniu BRAK. Co do autora tematu. Już w innym temacie odpowiadałem na podobne pytanie... Mam to co w sigu. Grając w D3 np (SSD) mogę swobodnie instalować na nim inną aplikację z ISO znajdującego się na HDD BEZ PRZYCIĘĆ. Naprawdę 2x ssd nie jest potrzebne:) Edytowane 8 Lutego 2013 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Sam się z Tobą zgadzam- jakoś ominąłem kwestię walutową, po prostu chodziło mi o to że dyski 60gb są nie dość że wolniejsze to cena dyskwalifikuje poza może przypadkami " już naprawdę nie wydam więcej niż 250". I kupowanie dysku 60GB za np 250zł, kiedy 120gb kosztuje 350 lub mniej to dopiero jest "biznes", szczególnie jak do tego pierwszego dokupujemy zaraz następny dysk. W przypadku dysków 120gb porównując do 240gb taka dysproporcja już nie występuje- czytaj dysk 240gb jest naprawdę niewiele szybszy od 120 i cenowo 2x120gb to niewiele drożej niż 240. Tak więc o ile rozumiem kupno 120gb "na razie" i potem EWENTUALNIE dokupienie następnego, tak kupowanie wersji 60gb kiedy wiadomo że to będzie za mało, już nie.Że nie wspomnę o ograniczeniach w ilości portów na płytach. Edytowane 8 Lutego 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Tylko z 1 dyskiem SSD jest taki problem że grając w gre, a na 2 monitorze robiąc coś będę miał zmniejszone gardło, nie wiem szczerze czy dużo by mi zabrało, bo jak wcześniej napisałem jestem lajkiem, i wole zapytać się kogoś innego. A przy okazji pomagam innym z takim dylematem, bo nigdzie nie widziałem podobnego tematu Dzisiejsze SSD mogą wykonać aż do 100000 operacji wejścia wyjścia :D nie zapchasz go tak łatwo ...Zamieniłem 64gb Samsunga 830 na Vertexa 4 256, różnicy w codziennym użytkowaniu BRAK.Zamieniłeś świetny dysk na jeszcze lepszy. Ale gdybyś przesiadał się z jakiegoś trupa pokroju Agility/Solid 3 60GB to byś trochę poczuł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Zamieniłem 64gb Samsunga 830 na Vertexa 4 256, różnicy w codziennym użytkowaniu BRAK. dobrze wiedzieć, posiadam podobny i raczej też nie widze sensu zmiany, może jak wyjdzie coś nowego, tylko co w tej technologii właściwie jeszcze mozna poprawić ? rafa no racja z takiego trupa to tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Dzisiejsze SSD mogą wykonać aż do 100000 operacji wejścia wyjścia :D nie zapchasz go tak łatwo Zamieniłeś świetny dysk na jeszcze lepszy. Ale gdybyś przesiadał się z jakiegoś trupa pokroju Agility/Solid 3 60GB to byś trochę poczuł :) Czy ja wiem. Ja zmieniłem vertexa plus 60gb na 830 128gb i tez różnicy nie zauważyłem. Jak działało błyskawicznie tak nadal działa błyskawicznie. Pomijając oczywiście 3x szybsze benchmarki. Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Czasy instalacji to jedyne co sie odczuwa dośc wyraźnie. Samo działanie to oczywiście nie. Chyba że znowu spojrzymy pod kątem wielozadaniowości, dzisiejsze dyski można konkretnie obciążyć i nie czuć że coś się robi chyba że już CPU nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...