Nick126 Posted February 8, 2013 Report post Posted February 8, 2013 Witam, chcę kupić dysk który ma służyć jako archiwum danych - plików cad, pdf, word oraz zdjęć i filmów. Pojemność do: 1TB. Zależy mi na jego szybkości oraz nie dużych rozmiarach i żeby mógł wytrzymać upadki :) Proszę o doradzenie czegoś, cena: do 400zł coś będzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rafa Posted February 8, 2013 Report post Posted February 8, 2013 Żaden dysk nie wytrzymuje upadków! Poza SSD oczywiście ale 1TB za 400zł nie kupisz ;) Wszystkie mają wymiary znormalizowane więc są albo 3.5" albo 2.5". Rzadziej 1.8". Jeśli mowa o zewnętrznym to zależy od rodzaju złącza jakie masz... Więc napisz kolego wszystkie szczegóły bo my tu wróżkami nie jesteśmy!.. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Nick126 Posted February 11, 2013 Report post Posted February 11, 2013 Chyba tylko USB 2 i 3. Wielkość 2,5". Dzięki za zainteresowanie ;) Czekam na odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rafa Posted February 11, 2013 Report post Posted February 11, 2013 W takim razie polecam WD Passport. Udana seria i do tego estetyczna z wyglądu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Nick126 Posted February 17, 2013 Report post Posted February 17, 2013 Cześć, kupiłem podłączyłem i... Czy mogę go podłączać i używać jak zwykły pendrive? Tzn. przeciągać na niego pliki? W które miejsce je wrzucać, bo mam kilka folderów i nie wiem gdzie? Mam problem z rozłączeniem dysku, pogasiłem wszystko i poprzez "wysuń" (na 3 różne sposoby) wyskakuje komunikat, że nie można bo dysk jest używany. Co zrobić? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
xbora Posted February 17, 2013 Report post Posted February 17, 2013 Cześć, kupiłem podłączyłem i... Czy mogę go podłączać i używać jak zwykły pendrive? Tzn. przeciągać na niego pliki? Tak W które miejsce je wrzucać, bo mam kilka folderów i nie wiem gdzie? Przecież to działa jak normalna dodatkowa partycja, więc wrzucasz gdzie chcesz.. Mam problem z rozłączeniem dysku, pogasiłem wszystko i poprzez "wysuń" (na 3 różne sposoby) wyskakuje komunikat, że nie można bo dysk jest używany. Co zrobić? Mam podobny problem z dyskiem przenośnym w pierwszym podejściu, ale ponowna próba odinstalowania przynosi oczekiwany efekt.. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Nick126 Posted March 19, 2013 Report post Posted March 19, 2013 Podpowiecie jak założyć hasło na poszczególne foldery? Potrzebuję do tego dodatkowe oprogramowanie czy mogę zrobić przez system lub może dysk oferuje takie możliwości? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rafa Posted March 19, 2013 Report post Posted March 19, 2013 A nie miałeś na dysku żadnego oprogramowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted March 20, 2013 Report post Posted March 20, 2013 Truecrypt - opcja szyfrowania calego dysku, albo mozesz zrobic sobie plik, gdzie bedziesz trzymal zaszyfrowane dane. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...