Skocz do zawartości
brym

Problem z cyrkulacją pomiędzy radiatorem a tylnym wentylatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wpadlem na pomysl, zeby rozebrac boczny panel i posprawdzac jak sie grzeje radiator na procesorze, karcie graficznej itp.

Pierwsze mnie zdziwiły temp ponieważ po zdjęciu bocznego panelu były mniejsze niż z założonym bokiem(róznica od 6-8 stopni w IBT). Oprócz tego zaobserwowałem, że wentylator na radiatorze nie wtłacza całego powietrza w radiator a raczej rozdmuchuje je na boki, szczególnie na boczny panel, który zdjąłem. Dalej z radiatora wychodzi bardzo mało ciepłego powietrze, które potem niestety nie jest wydajnie zasysane przez wentylator na tyle obudowy. Między radiatorem a wentylatorem z tyłu tworzy się kłębiąca sie chmura ciepłego powietrza i sie tam kotłuje. Wszystko starałem sie rozrysowac na zdjeciu, mam nadzieje, ze w miare zrozumiale to wszystko wygląda.

http://img5.imageshack.us/img5/2091/cyrkulacja.jpg

Na przodzie dolny spokojnie dmucha sobie na dyski, przod gora jest rozkrecony na maksa., Enermax na procesorze tez na maksa i wlasnie tutaj zaczyna sie problem. Wiecej powietrza ucieka bokiem pomiędzy wentylatorem i radiatorem(niebieskie strzałki), niż przechodzi go przez radiator. Jesli chodzi o wentylator na tyle to mam wrazenie, ze powietrze odbija sie od tej siatki w ksztalcie plastra miodu i wraca z powrotem do obudowy poniewaz czuc tam przeplyw powietrza ale ciezko ustalic kierunek w ktorym wieje. Obudowa to CoolerMaster Silencio 550, czy jest coś co moge zrobić aby poprawic cyrkulacje cpu - tylny panel? Nie mam zadnych otworow w suficie ma wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz RPM frontowych wentylatorów bo 2 nawiewające i 1 wyciągający nie jest do końca wskazane. Pozatym wszystko gra i nie masz czego poprawiać... Chyba że kupić obudowę z miejscem na 120/140mm na topie.

Tylko że jeden z tyłu może mieć lepszy przepływ niż dwa z przodu. Z przodu jest bardzo mała powierzchnia otworów + filtr. Obudowa ma b. słabą wentylację. Nie tak dawno był temat o tej obudowie, dokładniej o problemach z chłodzeniem.

Na początek wywal filtr i uchyl drzwiczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz RPM frontowych wentylatorów bo 2 nawiewające i 1 wyciągający nie jest do końca wskazane. Pozatym wszystko gra i nie masz czego poprawiać... Chyba że kupić obudowę z miejscem na 120/140mm na topie.

Napisałem, że dolny z przodu wieje spokojnie na dyski. Nie jest ograniczony żadnym sprzętowym kontrolerem a przez Asrock eXtreme i jego obroty wynoszą ~1000rpm.

Górny za to wieje na full obrotach, ale też jest regulowany poprzez Asrock eXtreme. Tutaj obroty to 1500rpm.

Czy coś cię skłoniło do sprawdzania temperatur organoleptycznie? Przegrzewa się coś?

Przegrzewać się jeszcze nie przegrzewa ale zastanawia mnie to dlaczego górny wentylator na przodzie, który kręci sie na maksa i ma przed sobą filtr + siatka w kształcie plastra miodu zasysa powietrze tak że az reka marznie i naprawde czuc ze dmucha(czuc to z wewnatrz obudowy jak i od strony drzwiczek i filtra), a ten z tyłu który wydmuchuje przez siatke w kształcie plastra miodu ledwo zipie. Nie mowie tutaj o przodzie obudowy bo tam wszystko smiga jak nalezy. Chodzi o to, ze z tyłu obudowy pomiędzy chłodzeniem procesora a wyciągającym wentylatorem powietrze sie kotłuje.

Tylko że jeden z tyłu może mieć lepszy przepływ niż dwa z przodu. Z przodu jest bardzo mała powierzchnia otworów + filtr. Obudowa ma b. słabą wentylację. Nie tak dawno był temat o tej obudowie, dokładniej o problemach z chłodzeniem.

Na początek wywal filtr i uchyl drzwiczki.

Własnie o tym chciałem napisać. Z przodem jest wszystko ok, nawet jesli zalozony jest filtr. Najprościej pisząc. Wentylator z przodu jest w stanie wygiąć kartke wdmuchiwanym powietrzem. Enermax TB Silence, który siedzi na TrueSpirit nie jest w stanie tego zrobić ponieważ większość powietrza ucieka bokiem między wentylem i radiatorem(możliwe, że przez tą aluminiową ramke z wyciętym napisem Enermax tez) a nie leci przez radiator. Stąd moje pytanie:

Czy konstrukcje tego typu (mam na mysli chlodzenie) tak skutecznie obnizaja przeplyw powietrza, ze wychodzi ono bokami zamiast leciec przez radiator?

Czy dwa wentylatory ktore wieja w tym samym kierunku, sa na tej samej wysokosci potrafia sie nawzajem tlumic? Bo moim zdaniem powinna wzrosnąć wydajność.

Dla mnie to wyglada teraz tak, że wentylator który wieje na procesorze trafia na sciane w postaci True spirit, a wentylator na tylnej obudowie trafia na siatke w postaci plastra miodu i tez odbija powietrze.

Nie nadążam za nowymi trendami [; Ale jeśli ta gąbka dławi przepływ o połowę to w najlepszym wypadku niech nie rusza napięć ( i tak pewnie nie będzie wiedzieć jak ;]]]] )

wiem ale nie o tym jest temat. Orgiusz spojrz na moje zdjecie cyrkulacja .jpg i wyobraz sobie ze wkladasz lewa reke pomiedzy wentylator a chlodzenie cpu. po wewnetrznej czesci reki nic nie czuc(doslownie) za to na paznokciach i zewnetrznej stronie reki czujesz jak dmucha cieple powietrze(odbite?!) o wiekszym natezeniu niz wentylator wydmuchuje z tylu obudowy. Na True spirit powietrze wychodzi miedzy miedzianymi rurkami a napisem Enermax na wentylatorze. Oto mi glownie chodzi, co sie tam dzieje, ze cyrkulacja sie totalnie kaszani. Edytowane przez brym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za obsuwe ale ostatnio pracowałem całymi dniami i nie miałem kiedy zrobić całego testu. Udało mi sie obniżyć temp o 7-9 stopni z zamkniętym bokiem Dołączona grafika Przez ten czas doszedłem do wniosku, że głownym podejrzanym o zawyżone temp jest pasta. Już zamówiłem nową, tak więc jestem nadziei, że uda mi się jeszcze troszeczke zbić temperatury. True Spirit pewnie też ledwo zipie próbując schłodzić proca, ale już przynajmniej z tyłu obudowy wylatuje chłodne powietrze.

CPU: i5 3570K @ 5Ghz v1.38 - CLP na rdzeniu

Cooler: Thermalright True Spirit 120mm BW

TIM: Thermalright

3x120mm(1xtył, 2xprzód) ~1500rpm zamknięty_bok http://img839.images...xfullclosed.png

Core0: 87C

Core1: 96C

Core2: 97C

Core3: 91C

3x120mm ~1500rpm otwarty_bok http://img89.imagesh...z4xfullopen.png

Core0: 82C

Core1: 93C

Core2: 94C

Core3: 87C

2x120mm(2xprzód) ~1500rpm zamknięty_bok http://img89.imagesh...fullclosede.png

Core0: 93C

Core1: 103C

Core2: 103C

Core3: 97C

2x120mm ~1500rpm otwarty_bok http://img401.images...z3xfullopen.png

Core0: 87C

Core1: 96C

Core2: 98C

Core3: 91C

3x120mm + push&pull na CPU ~1500rpm zamknięty_bok http://img855.images...ghzpushpull.jpg

Core0: 77C

Core1: 87C

Core2: 90C

Core3: 84C

Godzina czasu na Prim95 i temp nie przekorczyły 90C. Cztery pierwsze pomiary robione były po 5-6 minutach od odpalenia Prime95. Prawda, ze jest glosno, ale jak gram na sluchawkach to wcale tego nie slysze, przy sluchaniu muzyki jest to samo. Generalnie konfiguracje gdzie wszystko jest rozkrecone na maksa to włączam jedynie do dłuższego grania. Przez reszte czasu wszystkie wentylatory są skręcone do około 800-900rpm a tylko CPU1 i CPU2 regulowane są przez PWM. Jak zmienie paste na CPU to dam znać jak wyszło.

Co o tym myślicie jak na razie? Lepiej jest kupić szerszą i większą obudowe do której wejdzie coś większego?

EDIT: Skręciłem wentylatory na obudowie do min i pozwoliłem PWM zarządzać obrotami na CPU. Temp takie sam jak 3x120mm z otwartym bokiem.

Edytowane przez brym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi