Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spotkałem się na innych forach, z pewnym zjawiskiem. A mianowicie chodzi mi o wypalenie obrazu w ekranach plazmowych..

W przyszłości mam zamiar kupić sobie TV jako monitor i tv + dalszej przyszłość jakaś konsola.

Informacje o wypaleniach obrazowych znalazłem co prawda, ale ostatnie wzmianki były z 2009r. + wchodzące technologie anty wypaleniowe. I tu zaczyna się prawdziwe pytanie, czy nadal jest to zjawisko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, skoro występuje takie zjawisko w tych telewizorach, to na wstępie dostają wielki "-", bo wiem że nie jestem zbyt odpowiedzialnym użytkownikiem sprzętowym :(

Ja mam czasem tak że zapominam wyłączyć monitor i idę gdzieś na parę godzin, albo po prostu przeglądam internet co samo w sobie zabiło by telewizor :(

Zastanawiałem się też nad Full led, tylko tą opcją z lepszym obrazem, a nie formą eco, ale niestety telewizory pod komputer są jeszcze mało znanym rozwiązaniem i ludzie mało piszą na ten temat.

PS: Albo sprzedam brykę i poczekam troszeczkę aż stanieją OLED :D (Joke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Mam 42" PANASONIC VIERA oczywiście plazma i gra się na takim ekranie wybornie, ale korzystanie z internetu czy chociaż przeglądanie okienek to katorga dla oczu. Aby treści były czytelne z odpowiedniej odległości trzeba je sporo powiększyć co nie wygląda zbyt ładnie.

Co do wypalających pikseli.. mój model to jeszcze starsza konstrukcja, przed wprowadzeniem "neoplasmy" i często jeden kanał leci przez parę godzin. Tylko raz zauważyłem(w ciemności), że po wyłączeniu TV przez kilka sekund ciągle widać logo(oczywiście tylko lekką mleczną poświatę) programu. Mam go już ponad 3 lata i żadnych stałych objawów nie zaobserwowałem.

Edyta:

A jakie modele Cię interesują?

Edytowane przez Mar95P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie plazmy radzą sobie z wypalaniem. Zdarza się ghosting przy przejściu z jasnego koloru na bardzo ciemny, jeżeli ten pierwszy był wyświetlany przez dłuższą chwilę, ale wypalić danego miejsca na stałe to raczej już się nie da (no chyba, że by się bardzo postarać). Jako dodatkowy monitor (do filmów, ściganek itp) się nada, ale zdecydowanie nie jako główny. Za daleko jednak się od takiego siedzi, by czytanie treści z ekranu było wygodne.

Ja mam nową plazmę od Pana (p50st50) i jestem nią zachwycony, ale normalnie pracować bym na niej nie mógł, dlatego siedzi w tandemie z hp lp2475.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie plazmy radzą sobie z wypalaniem. Zdarza się ghosting przy przejściu z jasnego koloru na bardzo ciemny, jeżeli ten pierwszy był wyświetlany przez dłuższą chwilę, ale wypalić danego miejsca na stałe to raczej już się nie da (no chyba, że by się bardzo postarać). Jako dodatkowy monitor (do filmów, ściganek itp) się nada, ale zdecydowanie nie jako główny. Za daleko jednak się od takiego siedzi, by czytanie treści z ekranu było wygodne.

Ja mam nową plazmę od Pana (p50st50) i jestem nią zachwycony, ale normalnie pracować bym na niej nie mógł, dlatego siedzi w tandemie z hp lp2475.

Dokładnie.

O wypalanie w nowych modelach nie masz się co martwić, ale tak jak pisze Dammeron,TV tylko jako dodatkowy monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę nie szukam konkretnego modelu, po prostu douczam się na zaś. A co do TV chciałem go jako główny ekran, dla tego mam zamiar brać 50 calówkę na odległość 2,5-3m i szukam konkretnego obrazu, a nie pikselozy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem i różnie z tym bywa, więc pewnie to zależy od ekranu.

Ty mówisz o tej PDP, a ciekawe jak z LCD, i full ledami, bo plazma wypada z wariantów ze względu na prześwity które by u mnie na bank były (często siedzę na internecie z długim czasem, oraz sporo spędzam czasu przy kompie), a jak będzie problem z obrazem to dokupię jakiś monitor (taki wariant też przemyślałem)

Edit: jeden z wariantów przewiduje też przemeblowanie i wtedy będę siedział 3,5m od tv

Edytowane przez Elemenar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się sprzeczał, bo nigdy nie miałem do czynienia z większymi monitorami niż 19 calówkami :P (zwłaszcza że od paru lat mam hp 1707 :D) Ale tak jak wcześniej pisałem podczas niewypału dokupię kupie jakiś monitor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi