Skocz do zawartości
Zielony Buszmen

Komputer stacjonarny w próżni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewno pytanie, dość nietypowe pytanie. Mianowicie: jeżeli zamknęłoby się w pomieszczeniu bez powietrza np taki komp; i5 3470.2500k + hd 7870/gtx660 + 8 GB RAM + jakieś mobo + zasilacz 600 W + HDD. Co by z tego wyszło? Na pewno komputer by pracował bezgłośnie, nieważne jak prędko kręciły by się wiatraki. Ale co dalej? co z temperaturami? jakie chłodzenie zastosować? Czekam na wasze pomysły :D

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny plus takiego rozwiązania to praktycznie cisza absolutna - nie zależnie od tego jak głośne by były elementy kompa .

Co do chłodzenia to niezbyt dobry pomysł , próżnia to dobry izolator termiczny , sprzęt mógł by się przegrzać .

Pomijam sprawę stworzenia samej próżni i trudności w użytkowaniu takiego sprzętu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego jak wytrzymał by do dysk- talerzówa mogła by zaprotestować. Reszta mogła by się ordynarnie przegrzać- jednak powietrze jest mieszaniną gazów. A jeżeli chcemy osiągnąć próżnię- wysysamy je. Więc ceną za (teoretyczną) ciszę- jest brak wydajności wentylatorów (działanie w układzie prawie inercjalnym bodajże)- brak cząsteczek, które zostaną przemieszczone przez łopatki- nie będzie chłodzenia. Więc chłodzenie "powietrzem" w próżni- nope.

Biorąc to pod uwagę- i wielką chęć wytworzenia próżni w warunkach domowych- chłodzenie powietrzem nie wyjdzie. Za to chłodzenie wodą powinno ominąć część problemów- przy czym- chłodnica powinna być na zewnątrz. Z wiadomego powodu.

EDIT: Jest piątek wieczór, jestem pjany. Mogę się mylić w kwestiach fizycznych.

Edytowane przez KWS89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk magnetyczny wysiądzie ( brak poduszki powietrznej )

Chłodzenie tylko wodne.

A co do ciszy :D i tak była by bo wiatraków by nie było :D bo i po co ... no chyba ze na chłodnicy ( zasilacz yesico moza zastosować ful pasywny )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...