Skocz do zawartości
Taal

Nowe części, czy to będzie dobry zestaw? [2300]

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić nowe części płytę główną, procesor, pamięć i kartę graficzną. Przeglądając różne fora wybrałem taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/3maQVl/. Co o tym sądzicie, czy to będzie działało razem? Komputera używam głównie do grania i czasami obróbki zdjęć. Warto kupić taki zestaw, a może coś zmienić? Budżet około 2300zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz przesadzony no chyba ze musi być modularny jeśli nie to zmień na Fortron raider 550W (230zł). Płyta główna zależy na Z77 bardzo niewiele ale będziesz miał możliwość podkręcenia procka, jeśli nie zamierzasz tego robić bierz na B75

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcać procesora nie będę więc płytę zmienię, zasilacz też jeżeli jest za mocny. Mam pytanie odnośnie pamięci kupić 2x4gb czy 1x8gb i dokupić sobie drugą jak będę miał kasę?

Ten Vertex3D trochę się go boje bo nie znam firmy Gigabite jest raptem 20 zł droższy.

Teraz wyszło by coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/RBSmZT/ co jeszcze zmienić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym raczej jedną kostke 8gb 1333mhz 9CL różnica fps między 2x4gb 1600mhz to maks 2fpsy także wybór nalezy do Ciebie ;). Do gier 8gb spokojnie Ci wystarczy, nie będzie sensu dokładania. Słyszałem opinię, że ten gigabyte ma słabą regulacje obrotów wentylatora przez co jest słyszalny więc może ( http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7870-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-pci-e-1000-4800-11199-16-20g-534193/ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zostanę przy 1 kości 8gb.

Czy ten Gigabyte nie będzie szybszy od Sapphire w końcu niby to wersja oc?

Może być trochę szybsza, musiałbyś sobie zobaczyć na oficjalnych stronach jakie mają taktowania. Ale w tym sapphire będziesz mógł sobie podkręcić w sterownikach pewnie o wyższe wartości niż ma ten gigabyte ustawione fabrycznie Dołączona grafika Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie przejrzałem ten test i w sumie sie opłaca ten vertex. Dołączona grafika

Chociaż w teście napisali cicha praca w 2d, ciekawe jak pod obciążeniem sobie radzi to chłodzenie, sapphire pod tym względem wydaje się pewniejsze. Sam nie wiem więc nic nie dodam niech autor sam poczyta albo ktoś inny jeszcze podpowie Dołączona grafika

edit: Spodziewałem się, że ten vertex będzie wydajnieszy tylko tak jak mówie do chłodzenia nie jestem przekonany chyba ze autorowi nie przeszkadza jak w grach zacznie głośno chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko porównać te 2 kart. Nie udało mi się znaleźć nic ciekawego.

Gigabyte: minimalnie droższy, pewnie trochę wolniejszy, lepsze chłodzenie, 36 miesięcy gwarancji.

Vertex3D: bardziej się grzeje, krótsza gwarancja, trochę tańszy, pewnie trochę szybszy.

Czy ten Vertex3D będzie sporo szybszy? Boję się że będzie mi się to grzało wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"tesel" wysłał ci link do recenzji tej karty. Co do grzania to możesz podać jaką masz obudowe pod ten komputer? Raczej rozważyłbym vertex lub sapphire. Nie patrz na to że ten gigabyte jest fabrycznie podkręcony. Wystarczy 2 suwaki w sterownikach przesunąć jak zabraknie Ci wydajności Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi