Skocz do zawartości
Engelsborn

Jaką kupić płytę główną?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zastanawiam się jaką kupić płytę główną gdyż mam ASUS P5GC-MX/GBL a na niej 4GB ddr2 i soket755 z Intel Pentium core 2 duo 2,2 ghz delikatnie podkręcone na 2,32 ghz Dołączona grafika

I kieruję moje pytanie dlatego bo myślałem o płytach na DDR2 i DDR3 jednocześnie takich jak ASrock czy Gigabite albo MSI tak żeby nie wyrzucać kasy na nowe ramy i móc przenieść procesor. I czy to się w ogóle opłaca czy od razu kupić nowszą płytę z soketem1155 i tylko na ddr3 na przykład z czterema bankami. Najchętniej zmieścił bym się w kwocie 200 zł ale jak nic przyzwoitego na kilka sezonów nie można nabyć w tej cenie to 250-300 zł to już naprawdę MAX!!! Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6xDDR3 to miały płyty główne LGA1366 ;P

4xDDR3 nie wykorzystasz - 2xDDR3 to max. 16GB RAM, a tyle w zupełności starczy do odpalenia przeglądarki z 15/20 kartami, jakiejś gierki i kilku mniejszych aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak te 4GB nie będzie ci wystarczać (chociaż powinno) to możesz do drugiego slotu wrzucić 8GB.

Możesz też dopłącić do płyty głównej i kupić: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/

Tutaj masz nie tylko 4 sloty na ram, ale USB 3.0, SATA III, lepszą dźwiękówkę itd.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz procesor, RAM i inne [ciach!]ły to może tak, chociaż ta płyta nie wygląda na solidną...

Edytowane przez kacperciaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi