Skocz do zawartości
adnet

Padł mi Teac CD-540E?

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam sobie wczoraj z giełdy w K-wie (totalna porażka, nie znalazłem FIC AU 13) i zapodaje płytke, którą kilka dni wcześniej pożyczyłem od kumpla. Wkładam do napędu i... qpa.

Napęd zaczyna obracać CD, zatrzymuje się, znów mieli i stop. Pomyślałem że to płytka jakaś walnięta, ale zapodaje sobie Cd z Colinem 3 na Dysanku (na lepsze pozycje kupuje nieco lepsze płytki :twisted: ) i to samo. Pomyślałem sobie, że źle się dzieje, ale wszystko jest pod kontrolą i zmieniam taśme IDE. Podpinam teaca na jeną tasiemkę z Barracudą i dalej to samo.

Poirytowany śmigam do kumpla po CD czyszczące, aplikuje płyn i do napędu. Ani drgneło.

Wkurzony rozbebeszam cdika i zapodaję na soczewę lasera kropelkę płynu czyszczącego z zestawu kumpla, następnie delikatnie wacikiem czyszczę soczewkę.

Na szybkiego (bez składania blach) zapinam go spowrotem do kompa i testuje.

Odpalił od kopa, przeczytał kilka płyt z filmami itp.

Zkładam wszystko do kupy znowy odpalam i d.u.p.a Znów to samo - ani nie otworzy płytki.

Ponownie rozkręcam i czyscze/przedmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e laserek, ale tym razem bez efektu.

Za chwilę biorę się za podciągnięcie mocy lasera, może podziała.

Dziwne, że wcześniej nie było jakichkolwiek objawów awarii, wszystko śmigało ok. Choć kuplowi ostanio padł na amen roczny CDRW Teacx24

Dodam, że w czasie majstrowania CD-Rom'em niczego nie uwaliłem, zwarłem (wszystkie operacje wykonywałem na wyłączonym listwą kompie) itp.

Macie jakieś inne sugestie co się zwaliło i jak można odratować tego cholernego Teac'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trza bylo ie grzebac ino niesc do serwisu .. :> wymienia ci na taki jak ja masz i spokoj :>

tyle ze ten moj to jzu taki bardziej asus niz teac .. ale pali all zajebiscie .. jedynie do audio mozna sie przyczepic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem CD-ROM Teac 32x - KLASYKA. Lepszego CD-ka do dzis nie widzialem. Dzialal 3 lata (kilka czyszczen sprezonym powietrzem pod koniec tego okresu). Sprzedalem go babce za 50pln i kupilem sobie Asusa 52x, ktory w porownaniu do poprzednika jest scierwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem z moim liteonem :(

przed nagrywaniem na roznych szybkosciach kiedy ma byc załadowany bufor to nagrywara rozpedza cd na full a potem zwalnia :(

robi tak nawet kilka minut az raczy wskoczyc bufor i zacząc nagrywac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed nagrywaniem na roznych szybkosciach kiedy ma byc załadowany bufor to nagrywara rozpedza cd na full a potem zwalnia  :(

To juz bym niosl na gwarancje (poki jest jeszcze czas)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed nagrywaniem na roznych szybkosciach kiedy ma byc załadowany bufor to nagrywara rozpedza cd na full a potem zwalnia  :(

To juz bym niosl na gwarancje (poki jest jeszcze czas)

czas jescze jest :)

jutro ide z nią na gwarancje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaniósłbym do serwisu, gdyby gwarancja nie skończyła się ponad rok temu :twisted:

Przeczyściłem glutowi ponownie soczewe i podciągnołem szmoc lasera i na razie łazi. Zobaczymy jak długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EH. Nie wiem czy to taki okres, ale ostatnio kiilku znajomych biadoli, że im też siadła palarka. Ja już drugi tydzień czekam na zwrot mojej 48'ki, bo cosik w niej złapało defa i po umieszczeniu krążka w napędzie, płytka nie była rozpędzana ... pewnie padł silnik :(

Dobrze że w rupieciach leżało poczciwe TEAC W54E (4/4/32). To jest sprzęt. Wolna i brak burn-proofa, ale dziła jak żyletka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...