delyew Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Hej mam problem z którym zmagam się od dawna a mianowicie komputer wyłącza się podczas grania i oglądania streamów! Specyfikacja: płyta główna - ACPI x64- based PC karta graficzna - Nvidia GeForce 9600GT procesor - AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5000+ i uwaga zasilacz (zła marka, wiem z czarnej listy) - Tracer highlander 400W RAM - 2GB system - Win 7 ultimate Jakie temperatury procka wynoszą podczas grania? (sprawdzane programem SpeedFan 4.46) procesor dochodzi o 120 stopni i się wyłącza komputer. Graficzna aż tak się nie przegrzewa. Moje zdanie? Wydaje mi się, że to wina zasilacza bo jest z czarnej listy albo słabej płyty głównej bo ma 6lat. Komputer był czyszczony nie dawno i nic to nie dało, pasta na procku była nakładana chyba w tamtym roku w Maju. Obudowa ciągle otwarta a jak siedze na necie to temp procka 35-45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Zasilacz kwalifikuję do wymiany nawet jeśli nie jest to jego wina. Po pierwsze uruchom grę i sprawdź palcem temperaturę radiatora przy 120 oparzysz się ;), ewentualnie źle nałożona pasta i procek nie oddaje ciepła na radiator, ewentualnie wszystko jest okej, a program podaje złe wartości ściągnij jeszcze jeden program i sprawdź np "HWmonitor", i jeszcze jedno czy wentylator reguluje obroty sprawdź w tym programie ile ma w idle a ile pod obciążeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delyew Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 w HW monitor temperatury podczas grania (kilka minut grałem) wynosiły: core0 81stopni core1 86 stopni grafika 43stopni płyta głowna tempin2 78 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) 1. Możesz spróbować wgrać najnowszy BIOS. 2. Obniżyć napięcie na procesorze jeśli (pkt. 1 nic nie da). 3. Zmienić płytę główną na inną (czyt. na innym chipsecie niż sk*rw**ł* nForce) bo tak po prawdzie to przez płytę główną masz takie temperatury a nie inne. Edytowane 12 Lutego 2013 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Sprawdź palcem czy radiator parzy przy tych 80 czy 120 stopniach. Zostało ci to polecone wyżej. Jeśli nie potrafisz wykonać prostej czynności, nie ma sensu kontynuować dyskusji. Podaj też model płyty odczytany z niej samej. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delyew Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 To ja może odkopię wątek, radiator przy 120 parzy (sprawdziłem, nadal się wyłącza) a model to GA-MA770-S3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...