Skocz do zawartości
Fiedzio

Problem z HD7770 - dziwne kropki, tekstury na ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z kartą graficzną Gigabyte HD7770 OC (rev. 2.0). Zauważyłem, że często w trakcie grania pojawiają się dziwne tekstury itp. W Wiedźminie lub Assassin's Creed 3 to najczęściej jakieś znaki na teksturach ognia czy na twarzy. Najbardziej dokuczliwe jest to w Skyrim. Załączam screen jak to wygląda.

Posiadam Windows 7 Home Premium 64bit + sterowniki 13.1. Obraz jest wyświetlany na LCD przez przejściówkę z DVI na D-Sub. Wcześniej nie zauważałem tego problemu.

Problem występuje jedynie w grach. W 2D wszystko jest ok.

Próbowałem resetować ustawienia w CCC, ale nie pomogło. Normalne jest to, że CCC wykrywa mi taktowanie pamięci na 1125MHz, zamiast na 4500MHz (wg. specyfikacji producenta)? Pobieram właśnie sterowniki beta 5 13.2 i sprawdzę czy problem ustąpi.

Wcześniej tego nie zauważałem, karta jest nowa, nie ma nawet tygodnia.

@edit:

pobrałem sterowniki 13.2, usunąłem stare, przeczyściłem system Driver Sweeper'em i zainstalowałem nowe. Problem nie ustąpił...

post-141153-0-74107000-1360706350_thumb.jpg

Edytowane przez Fiedzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, zmniejszyłem detale i problem ustąpił... Tak mi się wydawało. Zamieszczam screen z całą masą tych dziwnych tekstur. Tego typu rzeczy wcześniej pojawiały się w we wspomnianych przeze mnie wcześniej teksturach ognia i na twarzach. A teraz i tu...

Czyli co, tylko na gwarancję?

@edit: w CCC zmniejszyłem taktowania pamięci o 100MHz, ale to nic nie dało, drugi screen zawiera kolejne artefakty... No cóż, najwyraźniej będę musiał odesłać grafikę na gwarancję.

post-141153-0-32391600-1360710737_thumb.jpg

post-141153-0-39389500-1360714296_thumb.jpg

Edytowane przez Fiedzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi