Blade Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Witam, macie jakieś doświadczenia z podnoszeniem PCIEXpress clock powyżej 100MHz? Działa ktoś na podkręconej szynie? Pytam, gdyż daje mi to niezły przyrost osiągów SSD pod SATA2, ale nie wiem, czy przy okazji nie ubija komponentów. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Blade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 Czasy braku blokady PCI/AGP (a nawet PCI-E) [względnie] bezpowrotnie minęły - jakiś powód ku temu był, całkiem słuszny zresztą. Widzę, że data rejestracji @2002, tak więc zapewne wiesz, jak kręciło się na AMD K7, a nawet Pentiumach 3 bez blokady PCI/AGP - bywało problematycznie. Pomijając wprowadzenie - jak duży jest tenże przyrost? Mile widziane screeny z AS SSD przed i po zwiększeniu taktowania PCI-E. Czy przyrost jest odczuwalny realnie, czy tylko benchmarkowo? Pozostaje jeszcze pytanie, ile MHz na PCI-E wytrzymują współczesne komponenty ;). Gratisowo screen z mojego rocznego Intela 320 w lapku z siga (i5 3210M + chipset HM77; SATA3, dysk SATA2) - tyle w rzeczywistym użytkowaniu starcza. Jakim? Internet, muzyka, czasami fotoszopka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...