Skocz do zawartości
szyps

Płyta do podkręcania Z77. max 400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno kupiłem procesor core i5 3550 i płytę b75. Jednak doszedłem do winiosku, że muszę mieć możliowść podkręcania i dlatego zmieniłem proc na i5 3570k (dzisiaj zamontowany).

W związku z tym mam pytanie jaką płytę kupić do 400zł na chipsecie z77 aby była dobra do podkręcania?

Moim ulubionym producentem jest Gigabyte i to jego produkt najchętniej bym kupił ale trochę przeglądałem różne testy i najbardziej podoba mi się płytka MSI. Ma wzorowe (moim zdaniem) rozmieszczenie złącz SATA i USB 3.0 bo na krawęzi laminatu.

Warto brać tą płytę czy w tej cenie jest coś lepszego do podkręcania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie ktoś napisał mi sensowną poradę. Na innych forach cały czas mnie straszą słabą sekcją zasilania, brakiem radiatorów na płycie itp.

Nie planuję jakoś ekstremalnie podkręcać proca, 4 - 4,2GHz w zupełności mi wystarczy.

Czyli spokojnie mogę brać Gigabyte Z77-D3H i wszystko będzie cacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę to czego może nie chciałbyś przeczytać, 4GHz można było osiągnąć na i5 3550 Dołączona grafika

Niby tak ale trafiła się okazja i 3570k kupiłem o wiele taniej niż 3550 Dołączona grafika

Jeśli nie będzie problemu z temperaturami lub czymś innym to i 4,5GHz nie pogardzę.

Tak jak pisałem, płyty Gigabyte mam od zawsze i nigdy nie miałem z nimi większych problemów (czego nie można powiedzieć o jednym epizodzie z płytą ASRock).

Chyba nie ma co się więcej zastanawiać. Po weekendzie zamawiam Z77-D3H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi