Jump to content
Sign in to follow this  
teodor12233

Wszystko o MSI Z77 s.1155

Recommended Posts

Witam czy komuś na płycie z sygnaturki chodzi bios 10.4 lub 10.5 bo mi wiesz pc itd. Dodatkowo ostatnio mam problemu z startem pc długo go ładuje oraz przestał widzieć pamięć na 2133mhz. Po ustawieniu takich parametrów pamięci robi 3 restarty i na tym się kończy. Czasem nie widzi mi w biosie ssd lub uszkadza w dysku mbr. Dodam że pamięci w memteście chodzą 1h bez błędu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowa BETA dla MPOWER

 

E7751IMS.HB0 ==> E7751IMS.HC1  Dołączona grafika

VGA BIOS         : 2137
ME Version   : 8.1.50.1456
RAID ROM   : RST_11.5.0.1207
LAN OptionRom    : realtek 2.41
Device OptionRom : N/A


 01.Patch Bclk Oc (100.30~101.30) caused ATI VGA Card(ex:7970,7770) lost issue .
 02.Patch system can't boot issue when use CMY8GX3M2A2133C11 & CMZ8GX3M2A2133C11
          & CMZ8GX3M2A2133C11B and memory frequency >=1866
   03.Patch Kingston KHX24C11T3K2/8x can't boot with 3570K CPU when XMP(2400) is enabled.
           Fixed get patchmemID mechanism.
           Fixed get DIMMLayoutMod mechanism.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie najlepiej by było żeby naprawili to co spieprzyli z OC. Przynajmniej w moim przypadku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MPower - 2 nowe biosy, jeden BETA z wczoraj i drugi świeży - oficjalny:

 

E7751IMS.HC1 ==> E7751IMS.HC2  Dołączona grafika

VGA BIOS         : 2137
ME Version   : 8.1.50.1456
RAID ROM   : RST_11.5.0.1207
LAN OptionRom    : realtek 2.41
Device OptionRom : N/A



01.Modify fixedbootorder.

 

 

------------------------------------------------------------

 

17.12 http://www.msi.com/service/download/bios-22649.html


- Support ATI 7970/7770 VGA card.
 - Improved memory compatibility..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, mam problem z moją pyta MIS Z77 MPower,

posiadam ram : G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 F3-2133C9D-16GTX i nie działa on prawidłowo w w/w płycie

 

Gdy wkładam kość w socket 1 i 2 działa, lecz gdy chce zrobić dual channel (2 i 4 slot) ramy nie działają - Error code 55 na płycie

Sprawdzałem każdy slot osobno, nie działa 3 i 4 ... w każdym z osobna jak i razem error code 55

 

Wszystko jest nowe komputer kupiłem kilka dni temu.

 

Szukając informacje na innych forach czytałem ze powodem może być krzywy pin w procu lecz sprawdzane wszystko jest ok. - Proc i7 3770k

 

Proszę o sensowne odpowiedzi jak i co mogę zrobić by spróbować to naprawić w razie dodatkowych pytan podaje swój nr gg: 35319860 lub proszę pisać na PW 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od wgrania najnowszego biosu do płyty. Potem zbootuj ją na 1 kości pamięci w slocie nr 2, włącz profil xmp, podnieś napięcie i/o procesora na 1,07v, zapisz zmiany, reboot i wyłączenie PC. Dorzuć wtedy drugą kostkę do slotu 4 i zobacz czy wstaje.

 

Tapatalk 4 @ SGS 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, wgrałem nowy bios zmieniłem napięcie ustawiłem profil XMP lecz gdy wsadziłem 2 kość ram w slot 4 wyskakuje ten sam kod błędu: 55 

Jakieś inne propozycje ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze kontrolnie ustaw najpierw je na 1333 zanim włożysz druga kość. 

 

Może płyta ma wade fabryczną ew kontroler w procku walnięty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taktowanie domyślnie ustawia się na 1333 bez włączenia profilu XMP, dodatkowo zauważyłem ze jeżeli ustawiłem profil na jednej kości ram i wsadziłem druga w 1 slot to profil się wyłączył, co dzieje się gdy włożę ja w 4 slot nie wiem bo bios się nie uruchamia wcale tylko kod błędu 55 na płycie i restart 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jakbyś miał od kogoś pożyczyć do testu inne ramy, może się jakoś wyjątkowo z tymi płyta nie "lubi"

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie mam taki zamiar, w weekend pożyczę od znajomego 2x4 gb 1600 MHz kingstona

Te jego ramy są na oficjalnej stronie MSI w zakładce wspieranych pamieć ram wiec się okaże.

 

Co dziwniejsze mojej kości tam nie ma, lecz na stronie producenta ram-ów support dla tej płyty jest ... 

 

No nic ... dzięki za pomoc odezwę się co udało mi się osiągnąć w weekend 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz cały temat o tej płycie + możesz w nim zawsze zapytać. Pomoc na PM, kłóci się z ideą forum dyskusyjnego.

 

Tapatalk 4 @ SGS 3

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

MSI Z77-G45 - funkcje dla Windows 8 w BIOS'ie - jak włączyć, co dają ?

 

Wchodząc do BIOS'u, w zakładce "Zaawansowane" są dostępne jakieś opcje (udogodnienia?) dla Windows 8. Właśnie przesiadłem się na ten system, pomyślałem więc wypróbuję tę funkcję. Problem jest taki, że nie za bardzo wiem jak to włączyć. Po przestawieniu opcji na "Enable" rozwija się lista chyba trzech jakichś opcji dotyczących SATA, portów PS2. Po zapisaniu i wyjściu z BIOS'u komputer się restartuje, wyświetla zamiast logo płyty, samo logo "MSI" na czarnym tle, nie bootuje żadnego urządzenia i wraca z powrotem do ekranu głównego BIOS'u. Po włączeniu opcji "MSI Fast Boot" znikają te trzy dodatkowe opcje, lecz funkcje Windows 8 nadal pozostają na Enabled i dopóki tak zostaje jest cały czas ten sam problem.. Próbowałem ustawiać bootowanie z UEFI i bez - nic to nie daje.

 

Ktoś się tym bawił i wie o co chodzi ? Co to ma dawać i jak włączyć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Włodi, zarówno płyta główna jak i VGA musi wspierać tryb GOP. Karta wspiera, więc może masz jakiś stary bios w płycie głównej. Powinien być co najmniej 1.7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znalazłem, dlatego pytam. Widać za ciężko jest napisać w jednym zdaniu. Nie ważne.

 

Skoro karta jest zgodna, BIOS aktualny to dlaczego te funkcje nie działają ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz zainstalować Win 8 w trybie Uefi, dzięki czemu start będzie odbywał się z pominięciem Bios ( inicjacja sterowników itp. ) czyli bardzo szybko. Co do grafiki z GOP, to info jest praktycznie zerowe. Wiadomo, że to zależy od biosu karty, więc trzeba szukać u owych producentów. Nowe grafy już chyba mają odpowiednie biosy, co do starszych to nie wiem, bo znalezienie info nie jest proste ( może przez to, że pobieżnie rzuciłem gałką ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 760 od asusa gop powinien być standardowo, większość kart serii 6xx już go miała

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bo chcesz coś włączyć a nie rozumiesz po co. Przeczytałeś w UEFI "Windows 8" i wydedukowałeś, że to na pewno dla + 100 do wydajności.

Instalacja Windows 8 z wykorzystaniem UEFI

 

Bzdura. Jak cokolwiek mogłem wydedukować skoro nie wyjaśniono mi czym jest GOP i do czego służą te opcje. Napisałem tylko, że zauważyłem, że są pewne udogodnienia (ze znakiem zapytania) dla windows 8, więc nie wiedziałem co one dają oczekując tej informacji od was.

 

Przestudiowałem artykuł załączony przez radiergummi. Wygląda na to, że wszystko miałem gotowe do instalacji poprzez UEFI. To znaczy tablicę GPT na dysku i włączony tryb AHCI. Problem polega na tym, że za cholerę nie chce mi zbootować z napędu optycznego, gdy ustawię jako pierwszą pozycję UEFI CD/DVD. Bootuje jedynie przy ustawieniu IDE na pierwszej pozycji (z pełną nazwą napędu). W sekcji zapisz & wyjdź mam jakieś wymuszanie bootowania i dwie pozycje. Gdy klinę na pierwszą z nazwą napędu pojawia się dosowy napis "wciśnij dowolny klawisz aby rozpocząć instalację" czyli z tego co widac bootuje tak samo jak w przypadku ustawienia napędu IDE na pierwszej pozycji. W napędzie siedzi rzecz jasna płyta z windows 8. Gdy ustawię HDD w trybie UEFI na pierwszej pozycji, również go nie bootuje.

Edited by Włodi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałeś instalować z Pendrive zamiast CD?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałeś instalować z Pendrive zamiast CD?

Nie. Ale myślę, że nie powinno być to jedyne rozwiązanie tej sprawy. Wszystko powinno działać z DVD. Inna sprawa, że nawet nie posiadam tak dużego pena, żeby zgrać na niego cały system. A raczej na pewno pena również by nie zbootował skoro nie bootuje też innych urządzeń.

 

Ktoś może posiada tą niebieską wersję Z77 co ja i udało mu się zainstalowac windows 8 z tymi udogodnieniami w BIOS'ie ? Bo w sumie wiszę z reinstalacją systemu i nie wiem czy wystarczy zmienić opcję w biosie, żeby zadziałało, czy instalować cały system od nowa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT:

Kupiłem jednak większego pendrive'a i z niego udało zainstalować się system w trybie UEFI z FAST BOOT'em. Wymagało to usunięcie wszystkich danych i partycji z dysku aby zmienić typ partycji na GPT.

 

Dzięki Panowie za pomoc :)

Sent from my Nokia Lumia 820

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do posiadaczy

Z77 Mpower (a bys moze wogole do posiadaczy msi na Z77)

 

Dziala wam wogole zmiana szyny BLCK ??

U mnie w biose niby melduje o zmianie - - natomiast w samym windowsie co bym nie robil

wciaz 99,700 - (pomimo ustwien z biosa_)

Probowalem na roznych biosach na Control center od MSI pod windowsem

Zero jakiej kolwiek reakcji na zmiany

Edited by Strongmen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.