Skocz do zawartości
przemodd84

Wyciszenie Asus HD7870-DC2-2GD5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

NIedawno udało mi się kupić w okazujnej cenie kartę graficzną Asus HD7870-DC2-2GD5. Co do wydajności nie mam zastrzeżeń. Gorzej wygląda sprawa z kulturą pracy. Według mnie system DirectCU II jest jakimś nieporozumieniem! Bezobciążenia chłodzenie jest niesłyszalne - wentylatory ustawione na 20% predkości znamionowej. Niestety po obciążeni karty i przejściu wentylatorów na obroty powyżej 30% słychać wycie! Tak, nie szym powietrza lecz wycie. Katra osiąga temperatury do 65 stopni celcjusza. Dodam, że karta pracuje w obudowie Fractal Design R4 z 6 wentylatorami 140mm. Procesor osiąga max 43 stopnie celcjusza, a mostek północny 28 stopni. Zastanawiam się nad wyciszeniem przez ustawienie ręczne wentylatorów na 30% prędkości znamionowej. Niestety wtedy temperatury do 80 stopni. Pytanie czy warto tak "smażyć" układ graficzny? Wysokie temperatury niestety skracają żywotność elektroniki. Z drugiej story jak przeglądam testy kart referencyjnym to właśnie takie temperatury osiągają. Czy istnieje jakać górna granica temperatury, której układ nie powinien przekraczać?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ustawił wiatrak na 30 procent jeżeli, jest taka duża różnica, w kulturze pracy wentylatora... 80stopni dla karty to normalna temperatura pracy. A wiadomo, że nie będziesz grał po 10godz. dziennie, żeby dla karty miało to jakieś większe znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Może masz wadliwe wentyle, u mnie HD7870-DC2-2GD5-V2  przy otwartej obudowie ( upały) 

30% niesłyszalny

50% powiedział bym że wentylator, ginie w śród innych Dołączona grafika

pow 70% to już mała suszarka.Dołączona grafika

100% czuć wyraźy dyskonfort podczas grania.Dołączona grafika

A i temperaturki mam jakieś niższe, ale to może przez otwartą budę.

pozdro

Ale odkopałem temat Dołączona grafika

Edytowane przez Minion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi