przemodd84 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam, NIedawno udało mi się kupić w okazujnej cenie kartę graficzną Asus HD7870-DC2-2GD5. Co do wydajności nie mam zastrzeżeń. Gorzej wygląda sprawa z kulturą pracy. Według mnie system DirectCU II jest jakimś nieporozumieniem! Bezobciążenia chłodzenie jest niesłyszalne - wentylatory ustawione na 20% predkości znamionowej. Niestety po obciążeni karty i przejściu wentylatorów na obroty powyżej 30% słychać wycie! Tak, nie szym powietrza lecz wycie. Katra osiąga temperatury do 65 stopni celcjusza. Dodam, że karta pracuje w obudowie Fractal Design R4 z 6 wentylatorami 140mm. Procesor osiąga max 43 stopnie celcjusza, a mostek północny 28 stopni. Zastanawiam się nad wyciszeniem przez ustawienie ręczne wentylatorów na 30% prędkości znamionowej. Niestety wtedy temperatury do 80 stopni. Pytanie czy warto tak "smażyć" układ graficzny? Wysokie temperatury niestety skracają żywotność elektroniki. Z drugiej story jak przeglądam testy kart referencyjnym to właśnie takie temperatury osiągają. Czy istnieje jakać górna granica temperatury, której układ nie powinien przekraczać? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolos Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Ja bym ustawił wiatrak na 30 procent jeżeli, jest taka duża różnica, w kulturze pracy wentylatora... 80stopni dla karty to normalna temperatura pracy. A wiadomo, że nie będziesz grał po 10godz. dziennie, żeby dla karty miało to jakieś większe znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 ja bym zdjął oryginalny wentyl i zapuścił jeden dobry 14cm lub 2x 12cm. Pytanie czy to nie naruszy gwary...u mnie był sticker na srubce od chłodzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minion Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Witam, Może masz wadliwe wentyle, u mnie HD7870-DC2-2GD5-V2 przy otwartej obudowie ( upały) 30% niesłyszalny 50% powiedział bym że wentylator, ginie w śród innych pow 70% to już mała suszarka. 100% czuć wyraźy dyskonfort podczas grania. A i temperaturki mam jakieś niższe, ale to może przez otwartą budę. pozdro Ale odkopałem temat Edytowane 30 Lipca 2013 przez Minion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...