Skocz do zawartości
grzegrz

Sony PlayStation 4 / Slim / Pro - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, tyr83 napisał:

Zalezy jaka doplata, ale lepiej brac pro, nawet bez tv 4k jest roznica z dwoch wzgledow.

Pro ma wyzej taktowane cpu i na tv bez 4k renderuje obraz w wyzszej rozdzielczosci i potem go zmniejsza co powoduje, ze obraz jest ostrzejszy i jest mniej aliasingu (poszarpane linie).

ok 200-300 zł, więc chyba nie tak duża oszczędność. Musiałbym dokładniej sprawdzić ceny Slimek jakie są w sklepach z używanymi grami na gwarancji ( minimum 1 m. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsze gry na PRO mają też opcję zwiększenia liczby FPS-ów kosztem rozdzielczości, więc nawet bez 4k różnica jest bardzo odczuwalna.

Prędzej zastanowiłbym się, czy warto teraz inwestować w PS4 w ogóle, kiedy niewiele drożej dostaniesz PS5 Digital ze wsteczną kompatybilnością i pakietem gier z PS4 w PS Plus. Oczywiście dochodzi tutaj kwestia dostępności, ale ja jednak wolałbym poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Nasty Rudolf napisał:

Nowsze gry na PRO mają też opcję zwiększenia liczby FPS-ów kosztem rozdzielczości, więc nawet bez 4k różnica jest bardzo odczuwalna.

Prędzej zastanowiłbym się, czy warto teraz inwestować w PS4 w ogóle, kiedy niewiele drożej dostaniesz PS5 Digital ze wsteczną kompatybilnością i pakietem gier z PS4 w PS Plus. Oczywiście dochodzi tutaj kwestia dostępności, ale ja jednak wolałbym poczekać.

Dla mnie warto brać PS4 nawet pro bo :

CENA konsoli :  1100 zł vs 2000 zł ( dla mnie to spory wydatek )

CENA gier :  na PS4 mam całą mase dalej dobrych gier do ogrania w które na PC nie miałem jak grać i są tanie na rynku wtórnym, gdzie wersje digital z z 2x razy droższe ( 30-40 zł vs 70-80 zł za digital wersje gry )

WYMIANA : gra na płycie mi się znudzi lub nie przypadnie do gustu to mogę ją wtedy odsprzedać, wymienić. Z wersją digital tego nie zrobię.

pakietem gier z PS4 w PS Plus - Tak czytałem o nim, tylko nie wiem czy trzeba miec doładowanego PSPlusa by miec do nich dostęp? Zresztą tak jak wspomniałem, cena konsoli + konieczność kupowania wersji droższych digital mnie nie cieszy.

Więc jeśli by mnie PS5 interesowało to tylko w wersji z napędem, a to koszt jeszcze sporo sporo większy... kiedyś kupię, za lat 3-4 jak stanieje, będzie bardziej dostępny, więcej gier na niego wyjdzie.

Póki co skoro jest w co grać to BIORĘ PS4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, airborne82 napisał:

pakietem gier z PS4 w PS Plus - Tak czytałem o nim, tylko nie wiem czy trzeba miec doładowanego PSPlusa by miec do nich dostęp?

Niestety tak, ale to nadal tańsza opcja, niż kupować te gry indywidualnie.

Ale rozumiem Twoją argumentację. W ogóle bym tematu nie poruszał, bo nie o to pytałeś, ale skoro się rozkręciły poboczne dywagacje na temat PS4 Slim, to stwierdziłem, że offtopowe mleko już się rozlało.

Natomiast jeśli chodzi o różnicę cen między PS4 a PS5, to można na to popatrzyć w ten sposób, że skoro w przyszłości i tak planujesz zakup PS5, to i tak tę różnicę prędzej czy później pokryjesz. Ale to też jest oczywiście teoria, bo nigdy nie wiesz, czy konsola przetrwa bez awarii całą generację, a w dodatku kasę trzeba wyłożyć z góry.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:
W ogóle bym tematu nie poruszał, bo nie o to pytałeś, ale skoro się rozkręciły poboczne dywagacje na temat PS4 Slim, to stwierdziłem, że offtopowe mleko już się rozlało.

Offtop ale mimo to w temacie, więc nic nie szkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

Natomiast jeśli chodzi o różnicę cen między PS4 a PS5, to można na to popatrzyć w ten sposób, że skoro w przyszłości i tak planujesz zakup PS5, to i tak tę różnicę prędzej czy później pokryjesz. Ale to też jest oczywiście teoria, bo nigdy nie wiesz, czy konsola przetrwa bez awarii całą generację, a w dodatku kasę trzeba wyłożyć z góry.

No własnie. Bo mimo wszystko wydatek 1100-1200 zł za Pro jest dla mnie jeszcze do akceptacji, gdzie za PS5 musiałbym wydać ponad drugie razy tyle.

Do tego musiałbym i tak grać tylko w gry na PS4 bo mało gier typowo dla PS5, dopiero z czasem wyjdą ale zanim stanieją troszku potrwa. Do tego czasu to i odłożę, konsole wyjdą w większej ilości, unormuje się cenowo, gier wyjdzie multum, rynek wtórny będzie... I jeśli mi sie granie nie znudzi to wtedy i PS5 kiedyś tam wleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, airborne82 napisał:

No własnie. Bo mimo wszystko wydatek 1100-1200 zł za Pro jest dla mnie jeszcze do akceptacji, gdzie za PS5 musiałbym wydać ponad drugie razy tyle.

Do tego musiałbym i tak grać tylko w gry na PS4 bo mało gier typowo dla PS5, dopiero z czasem wyjdą ale zanim stanieją troszku potrwa. Do tego czasu to i odłożę, konsole wyjdą w większej ilości, unormuje się cenowo, gier wyjdzie multum, rynek wtórny będzie... I jeśli mi sie granie nie znudzi to wtedy i PS5 kiedyś tam wleci.

Ps5 digital jest nieopłacalne, parę stów zaoszczędzisz na starcie, a dopłacisz kilka razy tyle co zaoszczędziłes na wyższych cenach gier 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, tyr83 napisał:

Ps5 digital jest nieopłacalne, parę stów zaoszczędzisz na starcie, a dopłacisz kilka razy tyle co zaoszczędziłes na wyższych cenach gier 

Wiem.

Do tego te gry zostaną ze mną, więc w razie nie trafionego tytułu nic z tym nie zrobię.

A w razie wyłączenie serwerów za np 10 lat nie pogram ( było na YT poruszane w kwestii gier digital ), a tak to wersje na płytach odpalam kiedy chcę, bez konieczności pobrania zawartosci na dysk, co najwyżej pobranie aktualizacji.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, roar.RAR napisał:

^ potwierdzam. To jest już od czasów ps3. Blu Ray ma za słaby odczyt, dlatego wszystkie gry idą na dysk. Na xboxie 360, który miał dvd - dało się normalnie grać bez instalacji. Na BR niestety nie...

Mam PS3, mało co która gra ma konieczność u mnie instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, airborne82 napisał:

Mam PS3, mało co która gra ma konieczność u mnie instalacji.

Na PS4 każda gra po włożeniu płyty do napędu zaczyna instalację i aktualizację, o tyle dobrze że jest punkt gdzie można zacząć grać w trakcie instalacji

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRID - PS4

Day One Edition ( NOWA ) vs Ultimate Edition ( UŻYWANA ).

Mam w planach zakup GRID-a na PS4.

Nie gram online, w związku z tym mam zapytania, zwłaszcza do osób które grały w tą gre.

1. Dodatki do Ultimate Edition są aktywne gdy nie gramy online?

2. Dodatki do Ultimate Edition są w formie kodów DLC? I przez to w wersji używanej mogą być one już wykorzystane?

Czemu taka rozbieżność w wyborze? Ze względu na cene, staram się nie wydawać za dużo na gry ( chyba że są tego warte ) stąd w wersji DOE za 40 zł mam nową wersje, gdzie UE z trudem wychacze za tyle ale używaną ( nowa to koszt lekko ponad 100 zł i to też musiałbym szukać, za dużo dla mnie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatki do Ultimate Edition są aktywne gdy nie gramy online?

Tak są normalnie aktywne. Bo to są sezony a w sezonach masz wyścigi.

"Zostań graczem GRID Ultimate Edition, aby zdobyć 6 miesięcy zawartości premium, w tym: • 99 dodatkowych zawodów kariery (33 na sezon), 12 nowych bolidów (4 na sezon) i sezonowe nagrody*: o Sezon 1 (Hot Hatch Showdown) o Sezon 2 (Track Day Supercars) o Sezon 3 (Track Day Hypercars)

2. Dodatki do Ultimate Edition są w formie kodów DLC? I przez to w wersji używanej mogą być one już wykorzystane?

Jak ktoś kod już wbił na swoje konto to kaszana... U siebie go nie wbijesz bo są jednorazowe. Musisz się sprzedawcy pytać o to czy wykorzystał.
Tak to jest w formie kodu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi