Skocz do zawartości
PiotrU26

Nowa karta WIFI - wolny net

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Własnie skończyły się moje boje z płytą główną i niestety zaczęły nowe z wifi.

Ze względu na wymianę płyty musiałem wymienić kartę wi-fi TP-Link TL-WN551G (PCI) na jakąś nową na PCI-e. WWybór padł na TP-Link TL - WDN4800.

Jako router działa u mnie chwilowo Linksys WAG 200g. Piszę chwilowo bo od prawie dwóch lat miałem Netia Spot-a ale jakiś czas temu wyzionął ducha i czeka na półce na wysyłkę do serwisu.

Problem polega na tym, że na nowej karcie mam problem z szybkością otwierania stron na komputerze. Szybkość mojego łącza to około 12-14 mbit. Realnie w testach na speedtest.net miałem 9-11 mb/s.

Teraz na komputerze mam od 0,5 - 3 mb/s podczas gdy na teście robionym z Ipada mam 8-10 mb/s (test na Ipadzie zaczynam 2-3 sekundy po komputerze lub odwrotnie).

Pingi do routera (192.168.1.1) wariują od 2ms do 450 ms.

Na ipadzie pingi są od 2ms do 10 ms.

Od komputera do routera jest jakieś 8 m, router stoi w przedpokoju w kartonowym pudełku, antenka wystaje na zewnątrz. Miedzy routerem a kompem są pokoje drzwi (zwykle otwarte) i boczna ścianka drewnianego biurka. Żeby nie to biurko to router "widział by" kartę przez światło drzwi.

Nowa karta ma 3 antenki 2 dbi.

Mam jedną zewnętrzną antenkę dookólną 5 Dbi wyciągniętą na biurko. Z ciekawości podłączyłem ją do jednego gniazda karty ale nie polepszyło to znacząco połączenia.

Wskaźnik windowsowy określa jakość połączenia na dostateczną/dobrą (2-3 kreski).

Program inssider pokazuje RSSI na poziomie -74.

Czy mogę liczyć na lepsze połączenie jak wróci Netia Spot z naprawy (to jest router działający w standardzie N)?

Co mogę jeszcze zrobić (oprócz eksperymentowania z kanałami) żeby przyspieszyć net? Zmiana na kanał 9 dała RSSI -68 i trochę lepsze pingi.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi