PiotrU26 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam, Własnie skończyły się moje boje z płytą główną i niestety zaczęły nowe z wifi. Ze względu na wymianę płyty musiałem wymienić kartę wi-fi TP-Link TL-WN551G (PCI) na jakąś nową na PCI-e. WWybór padł na TP-Link TL - WDN4800. Jako router działa u mnie chwilowo Linksys WAG 200g. Piszę chwilowo bo od prawie dwóch lat miałem Netia Spot-a ale jakiś czas temu wyzionął ducha i czeka na półce na wysyłkę do serwisu. Problem polega na tym, że na nowej karcie mam problem z szybkością otwierania stron na komputerze. Szybkość mojego łącza to około 12-14 mbit. Realnie w testach na speedtest.net miałem 9-11 mb/s. Teraz na komputerze mam od 0,5 - 3 mb/s podczas gdy na teście robionym z Ipada mam 8-10 mb/s (test na Ipadzie zaczynam 2-3 sekundy po komputerze lub odwrotnie). Pingi do routera (192.168.1.1) wariują od 2ms do 450 ms. Na ipadzie pingi są od 2ms do 10 ms. Od komputera do routera jest jakieś 8 m, router stoi w przedpokoju w kartonowym pudełku, antenka wystaje na zewnątrz. Miedzy routerem a kompem są pokoje drzwi (zwykle otwarte) i boczna ścianka drewnianego biurka. Żeby nie to biurko to router "widział by" kartę przez światło drzwi. Nowa karta ma 3 antenki 2 dbi. Mam jedną zewnętrzną antenkę dookólną 5 Dbi wyciągniętą na biurko. Z ciekawości podłączyłem ją do jednego gniazda karty ale nie polepszyło to znacząco połączenia. Wskaźnik windowsowy określa jakość połączenia na dostateczną/dobrą (2-3 kreski). Program inssider pokazuje RSSI na poziomie -74. Czy mogę liczyć na lepsze połączenie jak wróci Netia Spot z naprawy (to jest router działający w standardzie N)? Co mogę jeszcze zrobić (oprócz eksperymentowania z kanałami) żeby przyspieszyć net? Zmiana na kanał 9 dała RSSI -68 i trochę lepsze pingi. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...