Skocz do zawartości
zaodrze244

jaki monitor 24" do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

jaki polecilibyście monitor 24" 1920x1080, LED, musi być matowy nie znoszę błyszczących do 1000zł ? (im taniej tym lepiej dla mojego budżetu :)

zastosowanie: gry, internet Dołączona grafika

obecnie mam jakiegoś tam samsunga TN i rozglądam się za czymś lepszym np na VA, ogólnie to na monitorach się kompletnie nie znam i liczę na Waszą pomoc.

te z poradnika zakupowego na luty wszystkie są błyszczące dlatego odpadają w przedbiegach.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj trochę poszukałem tutaj również i podbijam cenę do 1299zł.

co myślicie o EIZO FS2333-BK ? chwyt reklamowy czy naprawdę fajny monitor? czy napewno zobaczę różnicę w kolorach w stosunku do tego co mam samsung P2470HD - shity TN. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za radę ale na prad.de dell u2412m dostał ocenę good natomiast eizo fs2333-bk very good. nigdy nie widziałem żadnego z tych monitorów więc mam wątpliwości brać dell'a czy może eizo. różnica w cenie nie jest aż tak strasznie duża żeby nie dopłacić... ehh te wybory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz do gier i nie jesteś jednym z tych których oko "nie dostrzega" różnicy między 60hz a 120hz to bierz Benx XL2420T

Musiałbyś dołożyć ze 200zł (da się go kupić za ~1450), ale warto, oprócz 120hz, 2ms i świetnej jak na tn jakości jest zajebista regulacja i matowa ramka.

Edytowane przez XeNoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell jest tańszy, a masz większy ekran i wyższą rozdzielczość. Do tego bardzo dobre kolory i kontrast bliski 1000:1. Nie wiem, jake masz wymagania co do monitora, ale ja np. uważam, że te dodatkowe 120 pikseli w pionie to ogromna różnica na korzyść Della.

Xenon - TN za 1450zł? Trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto. Beznadziejne kąty i kolory. Te 2ms (wartość dla parametru gtg) i 120Hz nic nie dają, matryca wcale nie jest szybsza od ISP-ów.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xenon - TN za 1450zł? Trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto. Beznadziejne kąty i kolory. Te 2ms (wartość dla parametru gtg) i 120Hz nic nie dają, matryca wcale nie jest szybsza od ISP-ów.

postaw sobie ten monitor obok u2412 i odpal csa, szczeka w dol gwarantowana:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny ten benq ale nasuwa mi się jedno pytanie. skoro panel jest 120hz to czy karta graficzna nie powinna wtedy wyciskać 120fps żeby się zgrać z odświeżaniem monitora? różnicę między 120 a 60hz pewnie bym zobaczył.

kwestia della czy on się na pewno będzie nadawał do gier? domyślam się że macie spore doświadczenie z tym monitorem ale z recenzji w necie wynika że do gier to on stworzony nie jest. jedynym zastosowaniem dla nowego monitora będą gry: skyrim, bf3 etc.

http://www.flatpanel...l&id=1352273669 ich zdaniem 120hz ma znaczenie.

ogólnie tn do mnie nie przemawia. chciałbym coś co będzie naprawdę ładnie świeciło kolorami Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie najlepsze ze nawet jak nie osiaga calych 120 fpsow to i tak widac roznice miedzy 60 a dajmy na to 80, i nie ma jakis niepozadanych efektow smuzenia itp.

Ludzie ktorzy mowia ze nie widac roznicy nigdy nie widzieli monitora 120hz w akcji:(, pierwszego dnia postawilem stary 60hz obok tego 120hz. Samo przesuwanie okien w windowsie spowodowalo ze szczeka poszla w dol. Wszystko jest mega plynne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.flatpanel...l&id=1344844562 czytając ich recenzję wychodzi to czego się obawiam - słabe kolory. ja już mam tn nie led ale lcd i kolory są byle jakie. chyba się jednak skłaniał będę ku eizo. temat póki co pozostaje otwarty. muszę się jeszcze zastanowić.

dużym plusem jest opcja zakupu przez neta np z moreli tego eizo. postawię go sobie obok mojego monitora i sprawdzę naocznie jaka będzie różnica Dołączona grafika a jak mi się nie spodoba to go oddam Dołączona grafika a gdy mi odbije to kupie od razu della, benq i eizo i wtedy będę wybierał Dołączona grafika -> jest tylko jeden malutki minus mogę zostać wyrzucony z domu przez "moją starą" potocznie zwaną żoną za taką "ekstrawagancję" hahahahahahahhahaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaw sobie ten monitor obok u2412 i odpal csa, szczeka w dol gwarantowana:)

Masz rację, szczęka by opadła, ale nie z tego powodu, o którym myślisz, bynajmniej.TN nigdy nie dorówna VA i IPS. Te 120Hz mogłyby być zaletą w wypadku tego Benq, ale wg. wielu testów wcale nie widać różnicy pomiędzy nim, a innymi monitorami. No i te kąty - przy tak dużych ekranach (>23") musiałbyś siedzieć co najmniej 1m od monitora, żeby nie mieć zbyt dużej rozbierzności kolorów między górną, a dolną krawędzią ekranu.

zaodrze - bierz tego Eizo, a jak potrzebujesz większej matrycy to Della. Raz się przesiądź na IPS, a nie będziesz chciał już innej matrycy do czasów OLED. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.flatpanel...l&id=1344844562 czytając ich recenzję wychodzi to czego się obawiam - słabe kolory. ja już mam tn nie led ale lcd i kolory są byle jakie. chyba się jednak skłaniał będę ku eizo. temat póki co pozostaje otwarty. muszę się jeszcze zastanowić.

No spoko, ja mowilem o monitorze typowo do gier. Nie ma takiego ktory jest najlepszy we wszystkim. Jak wieksza paleta kolorow ma dla Ciebie duze znaczenie to bierz jak uwarzasz.

Masz rację, szczęka by opadła, ale nie z tego powodu, o którym myślisz, bynajmniej.TN nigdy nie dorówna VA i IPS. Te 120Hz mogłyby być zaletą w wypadku tego Benq, ale wg. wielu testów wcale nie widać różnicy pomiędzy nim, a innymi monitorami. No i te kąty - przy tak dużych ekranach (>23") musiałbyś siedzieć co najmniej 1m od monitora, żeby nie mieć zbyt dużej rozbierzności kolorów między górną, a dolną krawędzią ekranu.

Dołączona grafika Wypowiadasz się z doświadczenia? bo ja mam 2m obok kompa na ips i do gier to nie jest nic specjalnego. A 120hz daje na prawdę dużo. Edytowane przez XeNoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kombinuj i bierz tego Dell'a U2412M - 24" przy tych proporcjach/rozdzielczości robi różnicę, którą bardziej odczujesz na + niż różnicę w samej jakości między nim a Eizo, tak uważam Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wciąż mam wątpliwości. naczytałem się o tym "brudnym" wyglądzie ekranu w IPS jaki jest widoczny w dellu a w eizo go zminimalizowali. o tym że dell jest jednak nie za szybki do gier i pojawiać się będzie smużenie... a jak już wspominałem potrzebuję monitora do grania nie do pracy. do pracy mam w pracy monitor, della Dołączona grafika 24" ale zwykłego TN.

z drugiej strony jęcząc dalej faktycznie 1920x1200 jest kuszące....

chyba kupie na morelach polecanego della jak mi się nie spodoba to zmienie na eizo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć póki się samemu nie zobaczy.

Osobiście w U2412M w ogóle nie dostrzegam żadnego problemu z bielą, natomiast świecenie czerni pod kątem jest okropne. Szczerze mówiąc, mój poprzedni monitor TN lepiej wyświetlał ciemne obszary pod kątem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto patrzy na monitor pod kątem? Siedzisz na wprost i masz gdzieś srebrzenie, ponieważ go wtedy nie widzisz.

Wypowiadasz się z doświadczenia? bo ja mam 2m obok kompa na ips i do gier to nie jest nic specjalnego. A 120hz daje na prawdę dużo.

Tak, wypowiadam się na podstawie tego, z iloma monitorami już miałem do czynienia. Matryca TN za 1,4k to głupota. Ja jakoś bez problemu gram na hp lp2475w w różne strzelanki (głównie stary UT) oraz np. starego nfs-a. Nawet, jeśli jest jakieś smużenie, to musiałbym się bardzo "wpatrzeć" w obraz, by to dostrzec. A u2412 jest jest lepszy niemal pod każdym względem od mojego monitora (szybkość, kolory, kontrast itp...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matowy.

Bardzo niedawno go nabyłem i chyba jedyne w co grałem to Borderlands 2. Zero problemów ze smużeniem czy input lagiem, ale raczej nie jestem osobą wyjątkowo na to wyczuloną. No ale osobiście nie zauważyłem różnicy w porównaniu z moim poprzednim monitorem TN. Nie sądzę żeby ktokolwiek mógł mieć z tym problem, przynajmniej póki nie mówimy o super szybkich grach typu CS.

Rozdzielczość 1920x1200 fajna rzecz, takich monitorów prawie nie ma w tym zakresie cenowym. Z tym że naturalnie ciut większe obciążenie karty niż w 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz lepszy ekran do starych gier w rozdziałce 4:3 (mniej rozciągnięty obraz lub węższe czarne pasy po bokach). No i przy przeglądaniu neta też 1920x1200 jest lepsze od zwykłego fullHD, w końcu strony są "ułożone" w pionie. A co do srebrzenia w rogach, to trzeba by naprawdę blisko monitora siedzieć, by to dojrzeć. Przy 0,5m już tego nie widać, a to i tak za mała odległośc jak na 24".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

namówiliście mnie na tego della. wezmę go przez neta i się sam przekonam czy będzie mi odpowiadał. mówię tutaj po raz kolejny o grach. nie chcę się rozczarować na tym polu bo tylko na nim mi zależy Dołączona grafika gtx680 powinien sobie raczej poradzić z taką rozdzielczością i mam nadzieję że nie spotka mnie spadek fps z jego strony Dołączona grafika bo to by była porażka hahahaha

edit

jestem w pracy i sprawdziłem sobie z jakim to ja dell'em mam doczynienia: U2312HM - ips. podłączonego go mam do kompa przez kabel displayport.

mam go od jakiegoś tygodnia ale jakoś specjalnie na niego uwagi nie zwracałem myślałem że to jakiś TN, głównie siedzę na moim laptopie ze względu na narzucone ograniczenia sieci internetowej. i muszę przyznać że ziarnistość mi nie przeszkadza. na flatpanel napisali że ten monitor jest szybszy od u2412m...

dobra dość jęczenia zamówię w końcu coś i będę się zastanawiać przez 10 dni... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisałem dzisiaj rano bardzo podobny model mam w pracy na swoim biurku. myślałem że to jakiś TN a okazał się IPS - różnicy nie zauważyłem bardzo dużej kiedy go dostałem gdyż przez rok miałem w tyrze samsunga 24" LED TN. ale po bliższym przyglądnięciu się zauważałem lepsze kolory na korzyść della u2312hm. ziarnistość z kolei zauważam głównie w tekstowym podpisie ikon gdy jest kolorowe zdjęcie w tle pulpitu.

na mojej wichurze nie mam gdzie obejrzeć na żywo u2412m dlatego z premedytacją zamówiłem go na morelach. z powodzeniem już z nimi ćwiczyłem 10 dniowy zwrot Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem ciekaw twojego zdania na temat U2412H, bo tak samo mam dylemat, czy nie dopłacić do FS2333, czy jednak zyskać te 120px w pionie akceptując wszystkie wady.

Moja historia LCD wygląda tak: Jakaś tam Belinea na TN - porażka na całej linii ten monitor, ale działa do dziś ;) Następnie matryca w Asusie UL20A - też słabo; LG W1952TQ - tu już było minimalnie lepiej, a obecnie LG L192WS - straszna porażka :D W domu jeszcze stoi Samsung T190 bodajże, ale też bardzo słabo wypada jak na moje oko. U kumpli jak widziałem pracę na Benq FP93GP bodajże to kurczę... Super sprawa ;) Po cichu liczę, że przy przejściu na U2412H odczułbym w pełni zadowalający skok w jakości odbioru "obrazu" w porównaniu do obecnego monitora ;) Mimo jego wyżej wspomnianych lub też nie wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na monitor jeszcze poczekam pewnie do poniedziałku, dzisiaj dopiero mają go wysłać a że wybrałem dostawę poprzez paczkomat to pewnie nie zdażą go jutro dostarczyć przecież z krakowa jest tak strasznie daleko...

zastanawiam się czy nie pospieszyłem się z tym 16:10. głównie chodzi mi oczywiście o gry. jednak na 16:9 obraz na szerokość ogarnia większy obszar...

najwyżej 10 dni i wezmę eizo :P

http://www.displaywars.com/24-inch-16x10-vs-24-inch-16x9

http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=2554618&postcount=19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie widze rózniycy na minus w 16:10...mam i 23.1 w 16:9 i tego dell, i jakoś nie ma to znaczenia.

Poza tym nie wiem jak ma ci większy obszar ogarniać, skoro pikseli jest tyle samo w szerokości, a w wysokości jest więcej...to raczej na odwrót, więcej pikseli-więcej widzisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pixeli jest tyle samo ale przez proporcje obraz się zmniejsza na szerokości, jak popatrzysz na linki to widać że trochę obcina. masz pewnie rację że tego normalnie nie widać, a tak chciałem napisać ogólnie jakie są moje wątpliwości i na co będę zwracać uwagę jak już dostane monitor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 16:9 zmienia się FoV i jest więcej rzeczy na ekranie. Różnica jest mała, ale jest.

Żaden problem grać sobie w 1920x1080 na monitorze z 1920x1200. A do netu i wszystkiego innego, te 120 pikseli jest zbawienne. Trust me on this. Dołączona grafika

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi