Lanc Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Ta tylko, że grając w fhd na monitorze z 1200 w pionie obraz ci się rozciąga. A znowu monitor z funkcją zestawienia czarnych pasów jest droższy ;/ Posted via Tapatalk @ Evo 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 na monitor jeszcze poczekam pewnie do poniedziałku, dzisiaj dopiero mają go wysłać a że wybrałem dostawę poprzez paczkomat to pewnie nie zdażą go jutro dostarczyć przecież z krakowa jest tak strasznie daleko... zastanawiam się czy nie pospieszyłem się z tym 16:10. głównie chodzi mi oczywiście o gry. jednak na 16:9 obraz na szerokość ogarnia większy obszar... najwyżej 10 dni i wezmę eizo http://www.displaywa...vs-24-inch-16x9 http://www.techpower...18&postcount=19 Dlaczego porównujesz 24 vs 24? Przecież Eizo to 23"... 24 inch 16x10 display vs 23 inch 16x9 display A co do FHD i rozdzielczości 1920 x 1200 - wystarczy wyłączyć skalowanie obrazu i nie ma żadnego problemu z rozciąganiem. Nie panikuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Jakby ten Eizo FS2333 miał 1920x1200 to myślę, że nikt nie miałby dylematu co wziąć, a tak to sami widzicie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Mówicie, że na monitorze 1680x1050 widać dokładnie to samo w grach co na 1920x1200, bo mają taki sam aspect ratio 16:10 ?? Byłem przekonany, że zależy to od ilości pikseli, tzn na monitorze 1920x1200 będzie widać tyle samo na szerokość, a więcej w pionie niż na monitorze Full HD. Powiecie jeszcze, że na monitorze 2560x1600 widać mniej niż na Full HD, bo jest 16:10 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Dlaczego porównujesz 24 vs 24? Przecież Eizo to 23"... Nie panikuj [/font] ja nie panikuje tylko dywaguje a o eizo dlatego wspomniałem ponieważ zastanawiałem się nad jego zakupem lub dellem. @humanoidal ja niczego nie twierdze. wrzuciłem dwa linki pokazujące naocznie różnicę między 16:9 vs 16:10 przy 1920x1080 i 1920x1200 + screeny które znalazłem w sieci. wnioski wyciągnijcie sobie sami przypadkowo trafiłem na tą recenzję u2412m i koleś trochę narzekał że do gier się średnio nadaje... Edytowane 28 Lutego 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Dell U2412M Review - TFT Central No... i im wyszło, że U2412M jest porównywalny/szybszy od U2311H, czyli monitora, który obecnie posiadam i na którym nie stwierdzam żadnego smużenia, które było by na tyle zauważalne, żebym uznał to za wadę monitora, pozwalającą mi na stwierdzenie, że... "rozmycie ruchu jest dość uciążliwe". Zresztą, już zamówiłeś, więc się przekonasz jak jest i nie sądzę, żebyś miał pod tym względem jakieś uwagi : ) Chyba, że się za mocno zasugerujesz, to będziesz się ich na siłę doszukiwał Ogólnie powinno być naprawdę ok, nie przejmuj się : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Ta tylko, że grając w fhd na monitorze z 1200 w pionie obraz ci się rozciąga. A znowu monitor z funkcją zestawienia czarnych pasów jest droższy ;/ Posted via Tapatalk @ Evo 3D Nic się nie rozciągnie jak się zrobi poprawnie i nie potrzeba monitora z opcją skalowania. Dlaczego porównujesz 24 vs 24? Przecież Eizo to 23"... 24 inch 16x10 display vs 23 inch 16x9 display A co do FHD i rozdzielczości 1920 x 1200 - wystarczy wyłączyć skalowanie obrazu i nie ma żadnego problemu z rozciąganiem. Nie panikuj Jest rodzynek. Mówicie, że na monitorze 1680x1050 widać dokładnie to samo w grach co na 1920x1200, bo mają taki sam aspect ratio 16:10 ?? Byłem przekonany, że zależy to od ilości pikseli, tzn na monitorze 1920x1200 będzie widać tyle samo na szerokość, a więcej w pionie niż na monitorze Full HD. Powiecie jeszcze, że na monitorze 2560x1600 widać mniej niż na Full HD, bo jest 16:10 ?? Jeżeli gra oparta jest na FoV, to tak, 1680x1050 vs 1920x1200 vs 2560x1600 wyświetli dokładnie ten sam obszar w grze, tylko na np. 30" wszystko będzie większe ( oczywiste ). Jak się da zauważyć, jest to proporcja 16:10. W 16:9 jest inny FoV, dlatego na ekranie jest ciutkę inny ( większy ) obraz. Jeżeli gra jest oparta na Pixel Based, czyli ilości pikseli, wtedy im większa rozdzielczość tym więcej na ekranie. Aha, i tak 2560x1600 wyświetli mniej niż 1920x1080. Edytowane 1 Marca 2013 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 wot technika...2560*1600 wyświetla mniej niż 1920*1080... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mister64 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Jaki monitor do gier FPS 23/24 cale 120 Hz polecacie?Bez głośników i matrycy glare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) na monitor jeszcze poczekam pewnie do poniedziałku(...) Więc monitor już stoi na biurku(?), a my czekamy na opis wrażeń Edytowane 4 Marca 2013 przez Maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) moje pierwsze wrażenia z u2412m są pozytywne ale nie rzucił mnie ten monitor na kolana. trzeba się przyzwyczaić do ogarniania 16:10, w grach zauważalnie mniej widać na boki - powtarzając się - trzeba się będzie przyzwyczaić. na razie grałem tylko w bf3, skyrim, farcry3 i nie zauważyłem smużenia. jutro pogram w jakieś gry samochodowe. w porównaniu do mojego samsunga p2470hd - TN, obraz na u2412m jest bardzo ostry i wyraźny i faktycznie daje po oczach. wieczorem mam teraz ustawiony preset na text nie zauważam żadnej ziarnistości, monitor w robocie U2312HM miał ją widoczną gołym okiem. z drugiej strony nie ma się do czego przyczepić jak na monitor za 1k. jakbym chciał jeszcze lepszych kolorów to musiałbym dołożyć następnego klocka ale na razie z różnych względów nie mam tego klocka. Edytowane 4 Marca 2013 przez zaodrze244 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Lepsze odwzorowanie kolorów niepotrzebne w monitorze do gier. I jak, świecąca czerń Ci nie przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) faktycznie świeci ta czerń w crysis 3 że hoho. chyba to będzie główna wada tego monitora. i podstawa do zwrotu... jeszcze mi zostało 9 dni odnośnie kolorów to właśnie mi brakowało lepszego ich odwzorowania. teraz jest zdecydowanie bardziej "kolorowo" Edytowane 5 Marca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 A po zjechaniu jasnością do 0 ( chyba że już masz ) nadal mocno świeci? Wg recenzji 2412 ma szeroką regulację, powinna być wystarczająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 nie jeszcze nie bawiłem się w ręczne ustawienia. na razie tyle presetami mieszałem. dziś wieczorem będę testować dalej i napiszę jak to ja widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 ja jade na jasnosci miedzy 35 a 40% i jest odbrze co do swiecącej czerni...to jak popatrze na swiecacy na niebiesko tn(clouding, plus bleed plus świecenie i o dziwo tez srebrzyc po ciemku potrafi!) na monitorze lg to mi wąty przechodzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 pobawiłem się ustawieniami jasności ale jednak czarny dalej czarny nie jest. no cóż jakaś wada musi być. ogólnie jestem zadowolony i się zaczynam przekonywać do u2412m. dziwi mnie jedna rzecz w ustawieniach monitora system ustawia mi 59hz, nie zależnie czy ustawie ręcznie 60hz i tak zmieni na 59. czy to jest normalne i też tak macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Ja na moim HP 2475 też tak mam, czasem jest 59Hz, a czasem 60, nie przejmowałem się tym nigdy. A co do czerni, to wszystko jest kwestią dobrej kalibracji. Oczywiście nie uzyskasz tak głębokiej, jak na matrycach VA, ale przy robieniu testu na tftcentral, udało im się zejść do poziomu 0,13 cd, co jest całkiem niezłym wynikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Niestety czerni na poziomie VA dzisiejsze IPS nadal nie osiągają. LCD to kula u nogi, im szybciej to zacznie znikać na rzecz OLED tym lepiej. Byle ci drudzy nie zepsuli czegoś innego. @zaodrze244 Regulatora "kontrast" nie ruszaj, bo to psuje charakterystykę monitora. Jedynie reguluj parametrem "jasność". Dodatkowo jak jest możliwość, to staraj się mieć jeszcze jakieś źródło światła w pokoju, tak, żeby monitor nie był jedyną lampką. ;) e-IPS jest trochę okrojonym panelem, świecenie w narożnikach w czerniach wynikające z kąta patrzenia jest większe niż w pełnym IPS. To tyle co można zrobić z IPS. Dopóki 59 Hz nie stanowi problemu np. w grach ( może się zdarzyć ), to nie zawracaj sobie tym głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 zastanawiam się nadal nad zwrotem della i zakupem eizo. z drugiej strony eizo ma jedną podstawową dla mnie wadę 23"... muszę to jeszcze przemyśleć trochę czasu jeszcze mi pozostało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Z mojego punktu odradzałbym 1080. To jest MAŁE! Sam jestem zdziwiony, jak wielką różnicę robi te 120 pikselków. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 po miesiącu użytkowania della u2412m muszę powiedzieć że przyzwyczaiłem się do niego, jego wad już tak bardzo nie zauważam. faktycznie przeglądanie neta na 1920x1200 to czysta przyjemność. w grach też nie zauważyłem żadnej różnicy w ilości FPS, no może obraz jest trochę węższy ale to zależy od gry. w skyrim jak mi jest za ciemno i nie widzę tak dobrze jak na poprzednim TN to wyciągam pochodnię i jest git :D ogólnie rzecz biorąc nie mając doświadczenia z innymi wypasionymi monitorami muszę powiedzieć że ten przypadł mi ostatecznie do gustu i jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 właśnie obejrzałem ten film i już nie lubie dell'a. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=24-005-396&cm_mmc=SNC-YouTube-_-ASN-_-p3ut4hj85Hg-_-24-005-396 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 10 minut wytrzymałem na 2560x1080. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 w grach się prezentuje pięknie a resztę olał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 W rozmiarze 50-60" na ścianie.....nie powiem chętnie bym wypróbował. Natomiast na biurko jako monitor komputerowy odpada. Nawet w grach. Człowiek siedzi stanowczo za blisko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Merlin85 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Sam bym chcaił zagrać na takim dużym ekranie, ale póki co świetnie mi się gra na LG IPS226V-PN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...