Havoc Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Potrzebuję pomocy Panowie. Ostatnio kupiłem funkiel nówkę Seagate (i znowu jazdy z tą firmą ) po przerobieniu ok 100h zaczęły się niepokojące chrobotania/stuki głowicy. Trochę jak alfabet morse'a. Kilkanaście szybkich stuków, jakaś przerwa, potem znów i tak przez ok minutę, cisza na 5 i znów. Podejrzewam jakiś problem z parkowaniem głowicy ponieważ pod obciążeniem (testy/defragm. etc) jest cisza, tj. dysk pracuje normalnie. Jak widać poniżej parametry pozycjonowania leżą i kwiczą jeśli dobrze czytam SMART. Macie pomysł co z tym zrobić poza wysłaniem do serwisu? Edytowane 28 Lutego 2013 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 0 wyświetleń? Serio? :( Nawet admin nie zajrzał sprawdzić poprawność postu? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Podejrzyj SMART HDTune 5.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) Dziś jest cisza, ale ostatnio nie chciał przestać hałasować. Później się bawiłem i odinstalowywałem go w systemie, wyłączałem itd. Pomagało jedynie fizyczne wypięcie taśmy (hot swap w biosie włączony). Edytowane 5 Marca 2013 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Może po prostu taka jego uroda ? Smart czysty ... A trzeba było kupić WD.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 No może i tak, pozmieniam taśmy jeszcze i zmienię przejściówkę molexa. A o czym może świadczyć parametr Ultra DMA CRC Error Count? Oraz Calibration Retry Count? Dwa dyski mi świecą tym na żółto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) CRC to uszkodzony kabel bądź kontroler Sata. Ten drugi dotyczy mechaniki dysku zdaje się. Edytowane 5 Marca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 quiethdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Dzięki bardzo za odpowiedzi. Dziś zmieniam platformę więc zobaczę jak się sprawuje z nowymi taśmami i jakby co odpalę QuietHDD. Fajny programik btw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...