Majkinho Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 Cześć, piszę ponieważ od kilku tygodni zmagam się z komputerem - podczas wysokich obciążeń w grach ekran zmienia swój kolor na jasnoszary (jednolite, pionowe paski), następnie czerń i restart. Od początku procesor podkręciłem wyłącznie samym mnożnikiem do 3,6 GHz. Jednak, po krótkotrwałej wymianie płyty na Asusa M4A88TD-V EVO i powróceniu do niżej wymienionej, zaciekawiły mnie wartości napięć, w które nigdy nie ingerowałem. Co jeszcze ciekawsze, chłodzenie CPU pracuje permanentnie na 100% obrotów, co nie miało miejsca przed ową zamianą (wróciłem do domyślnego taktowania 3.2). Wiem, że grafika jest bardzo podejrzana - wsadziłem ją do innego komputera na bazie intela i wysypała się już po 25 min gry. Jednakże byłbym wdzięczny za pomoc, bo chcę wykluczyć wszystko po kolei - najpierw sam procesor. Poniżej dziennik Everesta, screeny z Overdrive'a i konfiguracja hardware'u. Gra rozpoczęta o 23:50, niedługo później komputer się wysypał: Dodam, że slider CPU VDDC jako jedyny nie chce zmienić położenia (nie wiem czy to ok, czy nie - tylko tak piszę) Sprzęt: Procek: AMD Phenom II X4 955 BE (C3) 3.2 z Silentium HE923 Płyta: MSI 760GM-P33 Zasilacz: OCZ ZS Series 550W Grafika: MSI Radeon 6950@6970 2GB Twin Frozr III RAM: GoodRam 2x4 GB DDR3 HDD: Hitachi 1TB 32 MB Obudowane w Zalmanie Z11 Plus Cokolwiek, czego nie napisałem, a będzie pomocne - dopiszę. Dzięki z góry za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 http://forum.purepc.pl/topic/269514-amd-phenom-ii-x2-x3-x4-ddr2ddr3-am2am3-deneb-heka-calisto/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...