faro666 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Witam Zastanawiam się intensywnie na skleceniem czegoś takiego. Czy to w ogóle ma szanse na powodzenie? Mam dwa dyski SATA nieużywane i chciał bym zrobić z nich jakiś pożytek. Planuję kupić za bezcen jakąś używaną płytę główną laptopa z procesorem, do tego podpiąć dyski na przejściówce mSATA -> SATA (w miejsce dysku i napędu optycznego) Wszystko miało by działać pod kontrolą FreeNAS. Jestem w pełni świadom tego że z routerm który posiadam (ovislink wl1600) nie osiągnę jakiejś zabójczej wydajności. NAS używany będzie główne do trzymania zdjęć, muzyki i plików tekstowych. Traktuję ten pomysł z przymrużeniem oka, w ramach okazji do pomajsterkowania;-) Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 To lepiej takie coś http://allegro.pl/intel-desktop-board-d425kt-z-procesorem-1-80ghz-i3046959042.html sobie kup. Większe szanse, że coś wyjdzie z tego. W razie czego łatwiej pozbyć się pozostałości i odzyskać część kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Może jakaś full integra od VIA, pasywnie chłodzona + zasilacz okrojony z wentylatora (o ile podoła)? Ostatnio trochę się tego pojawiło na Allegro. Wydajności kosmicznej wszak nie trzeba, a przy takim zastosowaniu pewnie będzie zadowalająco :). Sam rozważam zakup, aby postawić serwer VPN obsługujący wiele połączeń i RADIUS na W2k3 - obecny, głównie plikowy + torrenciarnia + VPN (PPTP; jeden klient max) jest @XP Pro. @Tapatalk Edytowane 2 Marca 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Witam Zastanawiam się intensywnie na skleceniem czegoś takiego. Czy to w ogóle ma szanse na powodzenie? Mam dwa dyski SATA nieużywane i chciał bym zrobić z nich jakiś pożytek. Planuję kupić za bezcen jakąś używaną płytę główną laptopa z procesorem, do tego podpiąć dyski na przejściówce mSATA -> SATA (w miejsce dysku i napędu optycznego) Wszystko miało by działać pod kontrolą FreeNAS. Jestem w pełni świadom tego że z routerm który posiadam (ovislink wl1600) nie osiągnę jakiejś zabójczej wydajności. NAS używany będzie główne do trzymania zdjęć, muzyki i plików tekstowych. Traktuję ten pomysł z przymrużeniem oka, w ramach okazji do pomajsterkowania;-) Co o tym myślicie? A czy do takich prostych zadań nie lepszy by był dysk zewnętrzny z LAN podłączony do routera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Zapomniałem napisać o kliencie torrent który też chciał bym tam umieścić:P ta płyta na intelu wygląda interesująco. :D myślałem bardziej żeby stworzyć coś na "elektro śmieciach" ale nie ukrywam że ta płyta wyglądała by dużo lepiej. Często sprzedają płyty laptopow już z prockiem i ramem za grosze. Czy takie ustrojstwo po pdpieciu zasilacza i dyskow w ogole ruszy? A jakaś via epia czy coś w tym stylu? Dzięki za zainteresowanie. Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 2 Marca 2013 przez faro666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Płyta do laptopa ma mniej foremny kształt i zajmuje więcej miejsca niż mATX, jeśli chodzi o rozłożystość. Zresztą bez obudowy ani wtyczka zasilacza nie będzie się dobrze trzymać, ani dysku solidnie nie umocujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) poszukaj plyty D945GSEJT uzywke kupisz za 120-160zł (ma juz wbudowy zasilacz) jedynie potrzeba zewnętrzną kostke na 19V ktore są bardzo tanie 60W chyba 20zł widzialem. calosc dziala pasywnie i ma maly pobor prądu, na dodatek za grosze kupujesz matryce z laptopa i podłaczasz pod złacze LVDS Edytowane 2 Marca 2013 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 A taka płyta? http://www.asus.com/Motherboard/P5SMX_SE/#specifications Plus jakis celeron ktorego puszcze na 1 ghz albo mniej (da sie?) Całość 84zl będzie kosztować. Dało by rade po obniżeniu taktowania procesora puścić go pasywnie? ile take coś może siorbac pradu? Zasilacz 100w styknie? Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Jeśli masz na myśli celerona 420/430/440 to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Na przykład taki http://ark.intel.com/pl/products/27118/Intel-Celeron-D-Processor-335J-256K-Cache-2_80-GHz-533-MHz-FSB?ui=BIG Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 2 Marca 2013 przez faro666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Grzała, kijem nie tykać takiego bierz http://allegro.pl/intel-celeron-420-1-6-512-800-conroe-l-ok-s775-i3053738864.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) na routerze też klienta torrent odpalisz niektóre mają go nawet w standardzie Edytowane 3 Marca 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 ok dzięki za odpowiedzi i sugestie. Jak bym miał jeszcze jakieś dylematy to napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) poszukaj plyty D945GSEJT uzywke kupisz za 120-160zł (ma juz wbudowy zasilacz) jedynie potrzeba zewnętrzną kostke na 19V ktore są bardzo tanie 60W chyba 20zł widzialem. calosc dziala pasywnie i ma maly pobor prądu, na dodatek za grosze kupujesz matryce z laptopa i podłaczasz pod złacze LVDS możesz rozwinąć kwestię podłaczania matrycy przez to złącze? masz tak ustawione, potrzebny jest jakiś konkretny typ matrycy? Edytowane 4 Marca 2013 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Ja tam mam serwer plików na Raspberry Pi (~ 150zł) oraz torrenty i mini-serwer-apache, kontroluję to przez VNC. Wszystko działa póki co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 możesz rozwinąć kwestię podłaczania matrycy przez to złącze? masz tak ustawione, potrzebny jest jakiś konkretny typ matrycy? google it Ja osobiscie nie podłaczalem, ale wiem ze sie da, kwestia odp kabla ze złaczami i trzeba w datasheecie mobo sprawdzic jaką res obsluguje (czasami tylko jedną, czasami kilka) Aktualnie mam plyte DH61AG ktora ma LVDS i eDP, ale nie mam czasu wyrzezbić sobie kabla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 ok, thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Dzis kupilem ta płytkę. http://allegro.pl/intel-desktop-board-d425kt-z-procesorem-1-80ghz-i3046959042.html Rozumiem ze mogę ja zasilić zwykłym zasilaczem atx 350w? Jak sądzicie ile może pobierać taki zestaw (plyta + 2xhdd) z 40w pod obciążeniem? Edycja: wszystko już ustawione, NAS śmiga aż miło. Zastanawiam się teraz czym to zasilić. Obecnie robi to 400w klamot znaleziony w szafie. Trochę jednak hałasuje i pewnie (przez słaba wydajność energetyczna) pobiera więcej niż powinien>_> fajna by była jakaś przetwornica dc-dc do 80W i zasilacz kostka. Możecie polecić jakiś konkretny model w rozsądnej cenie? Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 19 Marca 2013 przez faro666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...