Slavoy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Witam, otóż na moim komputerze pojawił się pewien problem, mianowicie chodzi o kilkukrotne zawieszanie się komputera i blue screeny, do tej pory wszystko jakby odbywało się losowo, przy przeglądaniu sieci, słuchaniu muzyki itp. Dzisiaj chciałem sobie pograć w AC3 i od razu po pojawieniu się menu wyskoczył niebieski ekran. Na innym forum dowiedziałem się, żeby sprawdzić ramy memtestem, tak też zrobiłem, najpierw jedną kość, później drugą. Obie czyste, i odkąd mam włożonetylko 2g (ogólnie mam 4) to wszystko działa. Od biedy to mogłoby zostać, ale jednak gdy mam do wyboru 2gb i 4gb to raczej wybiorę 4gb ;) Kody błędów z BlueScreenView 0x0000001e 0x000000fe 0x0000004e ten pojawił się dwa razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Popracuj na drugiej kości ram jakiś czas i zobacz czy nie będzie problemów. Jeśli na jednej i drugiej kości z osobna będzie ok, trzeba będzie się skupić na konfiguracji pamięci. Nie wiem skąd pomysł na umieszczenie tego tematu w dziale programowym jeśli widać, że problem jest sprzętowy. Nie wiem skąd pomysł nie podawania konfiguracji komputera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Uniżony sługa prosi o wybaczenie, musiałem pomylić działy, moja wina, moja wina moja bardzo wielka wina Co do podawania konfiguracji to już: Radeon 6850 AMD Phenom x4 965 Asus M4A89GTD PRO USB3 Kingston 2GB DDR3 HYPER LIMITED EDITION (Czy coś takiego) OCZ 550V SEAGATE 1TB nie bardzo wiem czy coś jeszcze Osobno obie kości działają. To co z tą konfiguracją? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Command rate 2T Napięcie pamięci 1,65V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki, za opowiedź, tylko, że nie bardzo wiem gdzie te parametry zmienić. Domyślam się, że w biosie, ale gdzie dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Pierwszy obraz DRAM Voltage, ostatni Command Rate http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=2504&page=6 Edytowane 2 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Ok, komputer nie eksplodował, na razie wszystko działa, gdyby coś się działo to dam znać. Dziękuje za pomoc Włączyłem dzisiaj AC 3 i pojawił się blue screen z kodem 0x0000004e i przed wywaleniem pojawiły się artefakty Edytowane 3 Marca 2013 przez Slavoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Artefakty sugerują problem z grafiką. Zapuść Furmarka. Zaktualizuj sterowniki grafiki. Jak ustawiłeś te pamięci? 1600MHz? Daj zrzuty ekranu z cpu-z, zakładka memory i spd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Robiłem test jakimś programem do sprawdzania karty graficznej, miałem koło 500pkt i podczas 6 minut testu nic nie wykrył, a sterowniki aktualizowałem wczoraj Edytowane 4 Marca 2013 przez Slavoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Spróbuj może zaktualizować bios. Popracuj też może dłużej (tydzień?) na jednej kości a potem na drugiej. Może wyjdzie, że jednak któraś kość wali błędami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Memtest nic nie wykazał, a jedną kość trzymałem godzinę (dwa razy do 100% doszło) i było git, bios też był niedawno aktualizowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Ale czy ja gadam o memteście? Ja gadam o normalnej pracy komputera. To że memtest chodził dwa dni i nie wykrył błędów, nie znaczy, że pamięci są sprawne. Wiem, trudno to zrozumieć ale taka prawda. Memtest nie zawsze się sprawdza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Dobrze, posiedzę na jednej kości, zobaczymy czy czegoś się dowiemy ok, do tej pory pracuję na 2gb i wszystko działa, ani jednego bluescreena czy czegokolwiek Edytowane 9 Marca 2013 przez Slavoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 To zmieniaj kość na tę drugą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Sprawdź też w innych slotach pamięci. Odkurzałeś kompa? 0xfe - problem z urzadzeniem na usb/sterami 0x4e - pewnie problem z mapowaniem pamieci, problem sterownika Edytowane 11 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavoy Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 Witam ponownie, już miałem nadzieję, że problem się rozwiązał, jednak jak to zwykle bywa, znów się pomyliłem. Dzisiaj zmieniłem kości ram i po jakiś 5 minutach pojawił się blue screen, więc "działającą" kość włożyłem z powrotem, ale w inny slot, po kilku godzinach, pojawiły się dwa artefakty, przy czym po jednym pojawił się blue. Dodam, że te "kilka godzin" grałem w wiedźmina i dopiero po wyłączeniu (dosłownie po wyłączeniu) pojawił się pierwszy błąd. Teraz włożyłem działającą kość do slotu z początku, zobaczymy jak długo pociągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...