Pawio Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Witam Planuje zakup jednostki centralnej w obudowie desktopowej, która będzie umieszczona w salonie i połączona do telewizora ledowego 47 calowego. Komputer będzie używany zarówno do oglądania filmów w jakości HD, Bluray jak i też do grania (np. Diablo 3 i WoW na full detalach). Jakie potrzebuje podzespoły: Procesor - myślałem o procesorze z firmy Intel Core i5 Cooler CPU - coś wydajnego, cichego i mieszczącego się do obudowy desktopowej Płyta główna - ma być w standardzie ATX Ram - od 8 do 16 GB prędkości 1600 MHz Karta graficzna - cicha, wydajna, może coś z Radeona Dysk twardy - wystarczy o pojemności od 500GB - do 1TB Zasilacz - cichy o dużej sprawności. Myślałem o Seasonic SSR-550RM G-550 G-Series 550W 80 Plus Gold Obudowa - typu desktop atx, cicha, pojemna z dobrą wentylacją oraz z dwiema zatokami zewnętrznymi na napędy optyczne Napędy optyczne - nagrywarka DVD, nagrywarka Bluray System operacyjny - Windows 7 HP 64 bitowy Cena do 4000zł (im mniej tym lepiej ) Zależy mi bardzo na wydajności w tym przedziale cenowym oraz ciszy. Proszę o pomoc w dobrze komponentów. Dziękuję i pozdrawiam Pawio Edytowane 7 Marca 2013 przez Pawio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Dla tych gier to budżet masz bardzo duży - te gry są zdecydowanie mało wymagające (jak na dzisiejsze standardy). Ale składam komputer wyposażony według budżetu. http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNkD0OwjAMhe!SuUL5cZKWOyBGBsQQpRmqlhY1rRAg7k5sNcCC6GA9vy!2npUHu4xDPbcT2x6ZlsBZwbTggKKgSoIEVAUk2ixEq5IEuCEnVR7VpVjaf6XAArWngjXdED3egMu5!I$!268JEjnFh95hiDSIraBHk8ckefn2QnI6U30esco1kbRoeQ6O8zkFJ1IhGt3k9u0YYkJCLmDXhNgEf!9pUKuNxS!9tp2rD52L$S1hzp4vBaBWhw** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Do tych gier to hd7770 będzie w sam raz. Zaoszczędzone pieniądze lepiej wydać na dysk SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) A nie lepiej spotkać się po drodze, i kupić 7850 + SSD? ;P Edytowane 4 Marca 2013 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Zacząć trzeba chyba od obudowy, desktop, to chyba o obudowę leżącą chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawio Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Witam Dla tych gier to budżet masz bardzo duży - te gry są zdecydowanie mało wymagające (jak na dzisiejsze standardy).Oczywiście bedą też inne gry. Karta grafika ma obsłuzyć obecne gry na rynku. W twojej propozycji obudowa nie jest typu desktop oraz brakuje drugiej nagrywarki Bluray. Zacząć trzeba chyba od obudowy, desktop, to chyba o obudowę leżącą chodzi? Tak zgadza się, to obudowa leżąca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Obudowa spełniające twoje oczekiwania to np. http://proline.pl/?p=LIL+PC-C32A+HTPC Radziłbym ci sprawdzić jednak głębokość wnęki w meblach. Sama obudowa ma 530mm, dojdą wtyczki, będzie prawie 60cm. Jak obudowa będzie wystawać, zwisać z szafki, będzie kicha. Przemyśl dwa napędy. Jeden jest w pełni wystarczający. Obecnie jakość tego sprzętu jest dość niska. Mój dvd-rw skończył się po 2,5 roku (pół roku po gwarancji) mimo, że nie był dużo używany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawio Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Dzieki za radę, co do obudowy to sie zastanawiam czy będzie dobrze wietrzyla wnętrzne a zarazem tłumiła hałas. Jaki zamontować cooler CPU aby był wydajny i nie za wysoki? Co do żywotności napędów optycznych to nie ma reguły, ale i tak potrzebuje dwa napędy DVD i Bluray. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawio Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Witam Niestety nie kupiłem w tamtym czasie nowego sprzętu komputerowego, dlatego ponawiam moje wczesniejsze zapytanie uwzględniajac potrzeby, które wymieniłem w pierwszym poscie. Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...