Skocz do zawartości
Donn

PC 3000zł (czy wszystko pasuje, ewentualnie jakieś poprawki)

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, złożyłem sobie zestaw za 3k, a jako że nie mam doświadczenia w sprawach technicznych, to chciałbym się upewnić w kilku kwestiach:

1.Czy wszystkie części są ze sobą kompatybilne i będą normalnie współpracować?

2.Czy muszę dokupić jeszcze coś do kompletnego złożenia zestawu? Chodzi mi o to żebym mógł normalnie złożyć kompa, zainstalować windę podpiąć neta i normalnie z niego korzystać? Jak coś jeszcze jest potrzebne to proszę pisać bo nie chciałbym późnej zamawiać dupereli za 100zł.

3.Czy ten zestaw jest OK? Czy moze ktoś ma lepszą propozycję za 3k/ 3,1k.

4.Jakie polecacie monitory za 6/7 stów? Zależy mi na jakimś większym, myślałem nad LG IPS234V-PN. W razie czego powiem że nigdy monitor nie jest moim głównym źródłem światła, więc nie musi to być jakiś super świecący sprzęt. Akurat w przypadku monitora zależałoby mi na tanim, ale dużym sprzęcie, wiem że lepiej wydać więcej bo monitor zawsze trzyma się dłużej niż bebechy w kompie, ale mam trochę ograniczony budżet a muszę jeszcze kupić kilka rzeczy do kompa, ale to już sprawy w których sam sobie poradzę.

Z góry dzięki za odpowiedzi, oto screen.

Aha i jeszcze jedno prosiłbym o nie linkowanie "zestawów komputerowych na..." bo mi one nie odpowiadają.

Dołączona grafika

Edytowane przez Donn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysz mam, kabli żadnych nie mam, bo nic nie zostało po starym kompie a teraz używam laptopa.

W opisie tego monitora jest " Załączone wyposażenie Przewód zasilający" czyli będę musiał kupić ten drugi.

Jeśli chodzi o chłodzenie to jakie polecasz? Tylko bez przesady w cenach bo na 5GHz to go nie będę podkręcał.

Edytowane przez Donn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę testów i wydaje mi się że macie rację, czyli 7870 będzie wydajniejsza, ale teraz mam pytanie którą polecacie i dlaczego. Bo poleciliście od Vertex3D, Gigabyte i Sapphire i zastanawiam się która z tych trzech jest najlepsza.

W tym teście Battlefielda (czyli gry która w sumie najbardziej mnie interesuje - w multi) widzę że najlepiej wypada ta z Vertexa, a po niej jest GTX od Asusa, więc zastanawiam się raczej między tymi dwoma kartami.

Ok złożyłem takie coś, musiałem składać w dwóch sklepach bo oczywiście morele podniosło ceny intela o 100zł (nie tylko intela, bardzo dużo produktów zdrożało i dlatego procesor oraz chłodzenie kupię w pcprojekcie). Razem ze wszystkimi przesyłkami itp. wychodzi 3850zł.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Donn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sapphire ma karty, które są ciche. Vertex 3D różnie bywa, poza tym jakość wykonania nie jest jego domeną. W przypadku HD 7870 warto też rozważyć Gigabyte

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__4975/__Karty_Graficzne_SAPPHIRE_HD_7870_GHz_Edition_2GB_DDR5_256_bit_PCI_E_/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że jak patrzyłem na te benchmarki i inne testy to zazwyczaj ta black od vartexa wypada najlepiej spośród tych 7870 w podobnych cenach, później zazwyczaj te gtxy od asusa a potem retsza 7870. I skłaniam się bardziej ku temu vartexowi, aczkolwiek jeszcze nie zdecydowałem się w 100%. Teraz szukam jeszcze sklepu gdzie mogę kupić wszystko, ale nie sądzę żeby dało radę, bo morele sobie pozwiększali ceny (dali mi jakąś ofertę z marnym 80zł rabatem), na niektórych sklepach nie ma np. tej karty którą chcę kupić, a na innych przesyłka kosztuje 50zł...

Niby budżetu nie mam bardzo ograniczonego ale chcę wydać jak najmniej na tym pułapie cenowym.

Zastanawiam się jeszcze czy nie zrezygnować z 3570k na rzecz 2500k (który i tak da radę w grach), podobno 2500 lepiej radzi sobie z podkręcaniem, w sumie i tak nie będę go podkręcał aż do czerwoności tylko w kontrolowanych granicach, ale po co przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na techplanet sprawa ma się tak:

Dołączona grafikaMonitor kupię na allegro od agito (bo w sklepie mają przesyłkę chyba z 20zł a na allegro pobraniowa kurierska to 5zł czyli razem za monitor z przesyłką - 600zł). Kabla też nie muszę kupować, bo agito daje hdmi w gratisie (mam nadzieję że takim można wszystko podłączyć).

Razem wychodzi mi 3700zł, ale znowu mam 2 pytania.

1.Warto dopłacać do intela 3570k czy może lepiej kupić tańszego i5 2500k który de facto ma prawie taką samą specyfikację a zawsze można go podkręcić.

2.Najważniejsze pytanie. Co w końcu zrobić z kartą, bo czytałem bardzo dużo artykułów, opinii, testów itp. i sam nie wiem którą wybrać. Niby na testach najlepiej wypada vertex, ale nie widzę żeby dużo osób używało tej karty, a niektórzy sądzą że vertex to słaby producent. Znowu w testach vertex ma bliżej do gtx 660Ti niż do zwykłej 660tki i dlatego mnie zainteresowała ta karta.

Edytowane przez Donn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak w grach nie będzie mi potrzebne 4,5+ghz. Wolę podkręcić 2500k i mieć w razie czego zapas jakby coś nie hulało, niż kupić tańszego 3470 i (prawie) wykręcić z niego 4Ghz.

Bardziej zastanawia mnie grafa. Ta od gigabyte jest dobra? Dobrze się kręci? I czy nie będzie miała problemów np. z battlefieldem 3 w duecie z 2500k (podkręconym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi