tomasir Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Wczoraj doszedłem do wniosku iż nie ma potrzeby by mój duronika biegał na 198x6 przy 1,9V, gdyżi tak do tego co gram mi tego nie potrzeba. Więc ustawiłem go na 200,86x5 co powoduje iż jest wystarczająco szybki. Do tego sprawdzałem po kolei napięcia i całkowicie stabilnie pracuje (sprawdzałem cpuburnem) na 1,475V więc puściłem go dla pewności na 1,5V. Moc procesora w porównaniu do 1200 i 1,9V spadła z ok. 65W do ok. 34W, więc o połowę a wydajność każdy wie o ile spadła... Do tego zdjąłem wenwyl z radiatora titana i zamontowałem po drugiej strony budy 120x120 na 7V, co w zupełności wystarczy do chłodzenia radiatora (poprawiła się też temp. chipsetu). PO kilkudziesięciu min. cpuburna proc ma 42-43stopnie, może jeszcze przełącze wentyl na 5V i zdejmę wentylator z kyro2 - 80x80 (radiator już zmieniłem) i zyska się kolejne kilka W. No i trochę ciszej jest. Czyli generalnie zużycie prądu spadło o ok. 30W, co zważywszy na fakt iżchodzi on minimum 8h na dzień nie jest mało. Oszczedność rocznie to co najmniej kilkanaście pln... Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze "oszczędza" prąd przy korzystaniu z komputera. Albo chociaż na tyle ustawia procesor ile naprawdę potrzebuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadful_baby Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 l4m3 pytanie ale jak obliczyc ile watow pobiera procek :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 ja sobie tez tak oszczedzam..... 'np jak mam zamiar siediec w necie, to uszczam durnia na 5x100 przy vcore 1.4 , czy cos takiego..... ale jak juz kce se bawic w obrobke grafiki wykrecam go, jak moge :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 l4m3 pytanie ale jak obliczyc ile watow pobiera procek :?:ot choćby którymś z pogramów z tego tematu : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=932...ghlight=radiate ja sobie tez tak oszczedzam..... 'np jak mam zamiar siediec w necie, to uszczam durnia na 5x100 przy vcore 1.4 , czy cos takiego..... ale jak juz kce se bawic w obrobke grafiki wykrecam go, jak moge NO i dalej tez sprawdzałem to na 166x5 (mniejszego mnożnika niestety nie ma) to spokojnie tez na 1,4V chodził. Na 500 to myślę iż by nawet na 1,2 poszedł, ale nie chce mi się już z wydajnością pamięci zjeżdżać... A te 201x5 w zupełności mi na wszystko wystarcza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Wczoraj ... Albo chociaż na tyle ustawia procesor ile naprawdę potrzebuje.Buhahaha :D:D Dobry pomysł. Ja ostatnio dałem mojemu A odpocząć --> puściłem go na 100x6 i napięciu 1,4V. Normalnie 1466Mhz i 1,6V. Chodził tak przez dłuższy czas i nawet o tym zapomniałem(w tym czasie nie grałem :D). A i jak później zobaczyłem wynik 3DMarka spadł z ok. 7000 na ok. 5000 :D. Teraz mam 1466Mhz i nie daje więcej bo po co(nie gram). Może niedługo wkońcu zrobie sobie regulację wiatraczka, to będe bo puszczał na 5V a proca na 800Mhz, ale jak cichooo będzie :D:D A DivX i tak pójdzie :D (ci co mają WC nawet sobie niezdają sprawy jak to fajnie jest jak oglądasz film, scena pełna napięcia a obok ciebie tylko takie szszszszszszszsz :D:D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 No ja właśnie zeszłem do 1600XP, vcore obniżyłem do 1.7, chyba zejdę niżej. Padł mi dysk z podpisu, siedzę na WDC 1.6GB obciętym do 1.3 :lol: i tak sobie nie pogram w nic oprócz heroes 3 i mortal combat 4, bo nie mam miejsca...przynajmniej fana w fortronie mam na 5V ciągle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...