Gość Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Witam, Mam problem, z którym męczę się od dłuższego czasu. Generalnie jak komputer nie jest włączany z 2-3 godziny lub po nocy go włączam - to zazwyczaj w czasie do 10 minut (lub nawet przy ekranie startowym windowsa) następuje zwiecha (i muszę zrobić twardy reset). Po ponownym uruchomieniu może chodzić już kilkanaście godzin. Robiłem reinstalację systemu, sprawdzałem różne kości pamięci, czyściłem podzespoły, wymieniłem zasilacz, robiłem diagnoze w hd tune (brak bad sectorów). Sprzęt: core2duo e6750 msi p35 neo2 fir 4x1gb a-data extreme nvidia geforce 8800 gt samsung sp2505C 250gb st3250410AS 250 gb Wszystko jest na default w biosie, nic nie podkręcałem. Temperatury podzespołów niskie (tym bardziej podczas włączania ). Co to może być? Jakieś ustawienia biosa? zepsuta płyta główna? Walnięty dysk? Proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat1166 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zmień kartę graficzną. Seria 8000 ma fabryczną wadę i padają wszystkie po kolei. Obajwy tego że karta pada są różne np. komp się zawiesza, raz jest obraz raz nie, na jednym kompie działa na drugim nie, no i wiadomo artefakty. Zmień kartę graficzną i napisz czy pomogło. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Robiłem reinstalację systemu, sprawdzałem różne kości pamięci, czyściłem podzespoły, wymieniłem zasilacz, robiłem diagnoze w hd tune (brak bad sectorów). wymieniłeś z jakiego na jaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jaki zasilacz? Sprawdzałeś pamięci czym? Jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Karta graficzna? Zimna się zacina? Dzisiaj z rana znowu freeze (na ekranie logowania windowsa)! Zasilacz 500w corsair, Pamięci sprawdzane memtestem 12 godzin. Procesor też na noc test zostawiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Z jaką częstotliwością pracują te pamięci? jakiego napięcia wymagają (etykieta)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 800mz 4-4-4-12 nie wiem jakiego napięcia wymagają - w biosie wszystko jest na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Nie mają informacji o napięciu na naklejce? Jak nie ma to daj im 2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jak dowoltowanie ramów nie pomoże to sprawdź kompa na innej karcie , granat1116 może mieć rację i twoja karta ma zimne luty . W jakim stanie są kondensatory na płycie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Ok, dzisiaj przetestuje dowoltowanie ramów. Kondensator oglądałem dokładnie, wydaje się, że wszystko ... A co z tym dyskiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) bios zupdatowany? jeśli dobrze pamiętam coś było z tymi płytami z pcix freq (mogę się mylić) ustaw na sztywno 100MHz, ale to chyba działo się tylko po wyłączeniu kompa po OC. Ustaw wszystkie parametry na sztywno (napiecie i czestotliwosc to samo timingi pamięci) jeżeli nie wiesz jakie masz obecnie możesz użyć memset i sobie spisać. Edytowane 17 Marca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Bios zupdatowany, brak jakiegokolwiek oc, kupiłem nowy dysk - nie pomogło :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Zimne luty raczej powodowały freezy/zwiechy w 3d...2d było w większosci przypadków w 100% sprawne. Grafy bym nie podejrzewał. Tu obwiniałbym zasiłkę/mobo Kondensatorki są podejrzane, sprawdź je dokładnie, nawet delikatne spuchnięcie może być przyczyną. Nie musi kondek wcale się rozlać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Jak mam szukać tych spuchniętych kondensatorów? wszystkie wyglądają normalnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...