GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Hejka, planuje zakupić nowy komputer ale nie znam się wogóle na tym :) Komputer potrzebuje do tych najnowszych gier (simcity 5, far cry, sniper 2, itd). Chciałbym aby w nim znalazł się procek od Intela i5 3570 (nie odblokowany ;), potrzebuje żeby był komputer w miare cichy. Komputer cały od podstaw potrzebuje, Ram z 8GB itd :) kto się na tym zna to mi poradzi. Co do kwoty to planuje wydać około 4000-4100 z monitorem (jakiś 21"-23", jeszcze nie wiem konkretnie ale napewno IPS i na LED-ach :) Monitor to nie najważniejsze ważne jest całe pudło. Aha bym zapomniał potrzebuje dobre chłodzenie gdyż komputer będzie leżał w szafie (tak zgadza się w szafie, bo nie mam innego miejsca dlatego potrzebuje dobre chłodzenie, wymiary szafki: wys 49cm, szer 37cm i głęb.około 50-52cm.) w poprzednim kompie nie miałem chłodzenia i procek się spalił więc lipa :). Dobra proszę was o poradę żeby naprawdę sprzęcik był na jakieś 3 może 4-5 lat :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 nie no aż tak źle to nie jest :) (chyba) po prostu z tyłu jest zabudowane i z boków tak samo, tylko przód jest otwarty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Przy tej kwocie aż się prosi i5-3570k z odblokowanym mnożnikiem na początku nie musisz podkręcać ale na przyszłość się przyda. Druga sprawa jak ma być cicho to nie może być wydajnie, a następna sprawa w SZAFIE??? Zrób otwory z tyłu bo inaczej chłodzenie nic nie da... 1Zestaw bez SSD: Płyta: MSI Z77A-G45 Procesor: Intel Core i5-3570k Pamięć: Crucial Ballistix 8GB Karta: Gigabyte HD 7950 Dysk: WD Blue 1TB Zasilacz: XFX Core 550W Obudowa: Gladius M40 Monitor: LED LG UPs234V-PN Suma: 3915,06 2Zestaw z SSD: Płyta: MSI Z77A-G45 Procesor: Intel Core i5-3570k Pamięć: Crucial Ballistix 8GB Karta: Sapphire 7870XT Dysk HDD: WD Blue 1TB Dysk SSD: Plextor M5 PRO 128GB Zasilacz: XFX Core 550W Obudowa: Gladius M40 Monitor: LED LG UPs234V-PN Suma: 4121,06 EDIT: Zapomniałem o napędzie.... Napęd: Samsung SH-224BB/BEBE EDIT 2: Myśle ze ten komputer spokojnie starcza na pare lat... lecz ile to już kwestia tego jak się to wszystko rozwinie. Osobiście bym pierw kupił dobrą kartę i procek bez SSD, a później dokupił SSD (jest szansa że stanieją). Edytowane 16 Marca 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 zależy gdzie konkretnie na tej obudowie. Chyba wyciągne tego kompa z szafy xD. @ XarduneK, 2 sprawy 1-sza to taka że w 2-gim zestawie nie widze dysku SSD, a kolejna to taka że jak klikam na karte graficzna to na 7950 przenosi więc nie wiem czy ty policzyłeś cenę z tym 7950 czy 7970 ? :) i czy taki zestaw komputerowy będzie wydajny na jakieś 3-4 lata ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jak w szafie wydajnie to zawsze można wc :) Jak ips do gier to musi być 'nieco' ponad 400, w tej cenie ciężko jakikolwiek o sensownym czasie reakcji dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Faktycznie w sumie miałem wzięty SSD pod uwagę lecz w opisie go zabrakło, i suma była z 7870XT + ssd dlatego wygodziło jak 7970 :F Już wszystko poprawione Edytowane 16 Marca 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 ja zastanawiam się jeszcze między kartą Radeonem HD 7970 i nVidią GTX 670 bądź 680 tylko że to już drogie cacko ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) gtx680 ma słabą relacje cena wydajność Test ASUS HD 7970 vs GTX 680 DirectCU II - Ostateczne starcie - http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_asus_hd_7970_vs_gtx_680_directcu_ii_ostateczne_starcie?page=0,27 Edytowane 16 Marca 2013 przez gando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 a duża różnica jest między: 1) http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd7970-3072mb-ddr5-384bit-dvi-dp-pci-e-925-5500-wentylator-directcu-ii-hd7970-dc2-3gd5-458714/ a tą: 2)http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7970-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-i-minidp-box-gv-r797oc-3gd-449959/ ? bo wciąż się zastanawiam i nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Różnice to: Firma, Układ chłodzenia i taktowanie rdzenia Asus-925, Gigabyte-1000 Oczywiście dochodzi pokręcanie itp lecz nie wiem jak się Asus kreci. No jeszcze są dodatki takie jak Adapter, Kabel zasilający itp. Osobiście brał bym Gigabyte bo ASUS nie wart swojej ceny. GTX 670<HD 7970<GTX 680 (jeszcze dochodzi OC itp. ogólnie 7970 to bardzo dobry zakup) Podaj dokładnie czy potrzebujesz SDD, Napęd, Chłodzenie (bez OC BOX starcza potem można dokupić) oraz dokładne podaj cenę samej skrzyni bez monitora to coś się złoży dokładnie. Edytowane 16 Marca 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 co wy z ta szafa? na moje wysmienity pomysl tylko trzeba go dopracowac, sam planuje zabudowanie wszystkiego pod lozkiem zeby wytlumic jeszcze bardziej grunt to poprowadzenie dolotu chlodnego powietrza i wylotu cieplego, czyli, uszczelnienie obudowy i utworzenie kanalow powietrznych z ksztaltek wentylacyjnych fi 125mm (dla przykladu sa tez 100/150mm, przegubowe, elastyczne laczniki itp itd) - pol metra takiej zwyklej rury 125mm to 10zl zeby nie bylo ze drogie wogole uszczelnienie calej obudowy i przejecie kontroli nad tym jak plynie powietrze to kwestia 30min zabawy z tasma i uszczelkami (tam gdzie mamy otwieralne drzwi), kazdy srednio rozgarniety homo sapiens jest w stanie ogarnac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 No to tak. jakieś 3500-3700 za samą skrzynie. Na razie bez SSD może kiedyś dokupię :). Przyznam się szczerze że nigdy nie podkręcałem nic ponieważ tego nie umiem, a nawet jakbym umiał to nie wiem czy jest sens. Komputerek potrzebuje żeby pograć w najnowsze gry na fajnej rozdzielczości od czasu do czasu pobawić się grafiką. Napędu nie potrzebuje narazie bo mam stary który wystarczy :), Jeżeli chodzi o chłodzenie to raczej czy tak czy tak chciałbym dokupić bo różnie bywa, lepiej wydać to 130-160zł więcej od razu i mieć zabezpieczenie niż później z prockiem problemy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) W takim zestawie procek aż się prosi o odblokowany mnożnik , aktualnie nie musisz podkręcać ale za rok/dwa gdy wydajność będzie mniejsza zawsze będziesz miał możliwość. Wiec dodadkowe chłodzenie niepotrzebne BOX wystarczy w 100%, potem dokupisz przy podkręcaniu. Płyta: MSI Z77A-G45 Procek: Intel Core i5-3570K Pamięć: Crucial Ballistix 8GB 1600MHz Karta: Gigabyte HD7970 Dysk: WD 1TB Zasilacz: XFX Core 550W Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Suma: 3614,06 Suma z chłodzeniem: 3743,06 Ale jeśli naprawde podkręcac nie chcesz wybierz: Płyta: ASRock Z75 Pro3 Procek: Intel Core i5-3470 Pamięć: Crucial Ballistix 8GB 1600MHz Karta: Gigabyte HD7970 OC Dysk: WD 1TB Zasilacz: XFX Core 550W Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Suma: 3505,29 Edytowane 16 Marca 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 a czy mogę tak w ogóle prosić kogoś żeby mi wytłumaczył o co chodzi z tym podkręcaniem ? co to tak naprawdę daje i czy jakie jest ryzyko że procek czy coś innego się zepsuje (np spali) nie znam się na tym kompletnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 a co powiesz ewentualnie na takie zestawienie: http://www.morele.net/inventory/info/lZrc/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Zestaw bez sensu ale możesz brać, będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Klaus... dlaczego bez sensu ? jak możesz to poradź co nie tak bo ja nie znam się na komputerach. tesel... powiem szczerze że może i bym podkręcał jakbym wiedział jak to się robi i miał pewność że nic złego się z prockiem nie stanie Zastanawiam się jeszcze między i5 3570 a i5 3570K lecz tak jak mówię nie znam się na podkręcaniu chociaż nie ukrywam że jak to naprawdę dużo daje dla komputera to może jednak muszę pomyśleć nad tym @ Pytanko, słuchajcie zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo na tej obudowie są tylko 3 regulacje do wiatraków i 3 dodają wiatraki w zestawie. Widziałem że można mieć maksymalnie 6. Pewnie dokupiłbym te 3 żeby był komplecik bo to nie są majątkowe sprawy, lecz czy wogóle dałbym rade je podłączyć (wszystkie 6) do tej płyty głównej co w linku jest (G45), i jeżeli tak to jak bym mógł nimi ewentualnie sterować ?. Pytanie może jest dosyć głupie ale nie znam się :) Edytowane 17 Marca 2013 przez GARFIELD95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 3470 699 B75-G43 262 2x4GB Crucial 179 1TB WD 240 Crucial M4 285 xfx 550 252 DVD 64 7970 1483 Gladius M40 199 3663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Yogi311 dlaczego wszyscy uparliście się na tą i5 3470 a nie 3570 ? pozatym nie potrzebuje narazie SSD a jak bym potrzebował to brałbym Samsunga 840. Kolejna sprawa to karta graficzna, biorę tą mocniejszą od Gigabyte za 16xx zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Klaus... dlaczego bez sensu ? jak możesz to poradź co nie tak bo ja nie znam się na komputerach. Ładujesz kasę w płytę pod oc, wybierasz wydajne chłodzenie (wskazane przy wysokim oc) mimo, że nie masz zamiaru podkręcać. Do tego dochodzi wspomniany wyżej SSD, kasa idzie niepotrzebnie na inne elementy a zarzucasz zestawowi kotwicę w postaci talerzowego dysku. Zestaw jest więc bez sensu, jest mimo to wydajny i będziesz z niego zadowolony. Co do "uparcia" na 3470, tutaj aktualna pozostaje ta wypowiedź. Edytowane 17 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Ja (konkretnie 17post) oraz Yogi311 (23post) podaliśmy już propozycje... myślę że więcej nie ma co kombinować bo mija się to z celem (zresztą tak jak wydawanie takiej sumy a brak robienia OC). Zdecyduj konkretnie czy chcesz robić OC (nie jest to tak straszne jak myślisz) i wtedy się pomyśli ponownie ale jeśli bez OC to zestawy już podane... a co zdecydujesz twój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 biorę tą mocniejszą od Gigabyte za 16xx zł. moim zdaniem nie warto dopłacać przeszło 150zł za 100MHz wyżej taktowany rdzeń i pamięci - samemu można to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Yogi można samemu ŁATWO zrobić tak samo procesor. Lecz jak autor twierdzi nie będzie podkręcać (wiec wydawać tyle trochę szkoda...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Dziękuję za pomoc. Co do podkręcania tak jak napisałem może i bym podkręcał ale musiałbym o tym sporo poczytać co i jak gdyż nie znam się na tym. Już mniej więcej wiem co jest na rzeczy dlatego dziękuję za pomoc prześpię się z tym i tak jak piszecie muszę pomyśleć czy będę podkręcał czy nie :) a tak w ogóle ma ktoś z was jakiś fajny tutorial z którego sam korzystał / który poleca osobie początkującej ? żeby był zrozumiały i ładnie wytłumaczony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Nie zmuszaj się do podkręcania. Podkręca się dlatego, że się tego pragnie. Ty nie odczuwasz w ogóle takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reistant Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Skoro nie podkręca to może lepiej wziąć xeona ? hm? Może autor da sięnamówić na coś innego niż i piątka. :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARFIELD95 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 to na co ? xeona napewno nie tak samo jak i AMD odpada ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) OCing by PPC a propo xeonów (post wczesniej )- do porownania bo widze ze kolega nie zorientowany spostrzezeniami tudziez watpliwosciami mozna sie podzielic Core i5 3470 Xeon E2-1240v2 Core i7 3770 Edytowane 17 Marca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reistant Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Xeon w tej samej cenie będzie lepszym wyborem niż i5 skoro nie będzie kręcenia. Po porównaniu dalej nie mam pojęcia dlaczego xeon jest gorszy od i7/i5. No bo chyba nie przez to że nie ma zintegrowanej grafiki... Argumenty to jest to co bym chciał niżej zobaczyć PS: Chodzi o wersje 1230v2. ~150 zł tańszą ;) Edytowane 18 Marca 2013 przez Reistant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...