Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Witam! Moja znajoma poprosiła mnie, żebym złożył jej komputer i gdyby to była normalna skrzynia to nie miałbym problemu, ona jednak poszukuje komputera, który zmieści się na półce o głębokości 34cm. Komp będzie używany głównie do internetu, filmów hd, youtuba 1080p, programów do obrabiania zdjęć, skype i muzyki. Koleżanka chce dysk ssd 100-120GB (i tu potrzebne jest sata3). Dobrze by było, gdyby obudowa miała możliwość wsadzenia dodatkowego dysku 3,5 i pełnowymiarowego napędu. Ze swojej strony chciałbym, żeby komputer miał zasilacz atx, ewentualnie inny ale dobrej jakości. Buda może być z tych tanich bo komp i tak będzie ukryty. Musze złożyć cały komputer od podstaw w jednym sklepie. Koleżanka ma monitor i kontrolery Największy problem mam z obudową i płytą główną. Niestety np. w morele.net opisy skrzyń są niekompletne i w wielu przypadkach nie ma napisane standardu zasilacza. Co do płyt głównych pewnie odpowiednia będzie jakaś mini itx, ale tu też mam problem z wyborem, bo albo są golasy koło 200zł, albo golasy z sata 3 i usb 3 za ok 400zł (wtf?). Ogólnie myślałem, nad czymś takim: I3, jakieś mobo, 8GB Ram, SSD 120GB, zasilacz bq 430W, dvd rw, buda. W grę nie wchodzą jakieś wynalazki typu atom. Znajoma miała wcześniej laptopa z athlonem x2 i była bardzo niezadowolona, komputer mimo dużej ilości ramu chodził wolno (nawet na świeżym systemie) i się zraziła (stąd pomysł z SSD). Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 16 Marca 2013 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=3102 Wejdzie na głębokość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jest za długa, ale można ją postawić bokiem i wtedy będzie ok. Mi się podoba, znajomej chyba tez :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Jak chcesz ją postawić bokiem, skoro półka ma szerokość 34cm a obudowa ponad 40cm długości? To podaj wszystkie wymiary tej wnęki. Nie będziemy strzelać w ciemno. Edit: Teraz widzę 31cm w tytule. Wysokość jaka? Edytowane 16 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Pisząc głębokość budy miałem na myśli długość. Od przedniego panelu do tyłu. Wysokość do 35cm, szerokość 70cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Pisząc głębokość budy miałem na myśli długość. Od przedniego panelu do tyłu. Oczywiście, to zrozumiałe, nie zauważyłem tylko tej informacji w tytule. Nie wiem natomiast dlaczego pisząc szerokości 34cm. miałeś na myśli Wysokość do 35cm, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Moja wina Już poprawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 To jak pasuje ci ten CM Elite 120 postawiony bokiem to bierz. Ma 1x usb3.0 na froncie, w razie czego długie, dwuslotowe karty graficzne. Zasilacze ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 A jaką płytę główną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4405#ov http://www.msi.com/product/mb/B75IA-E33.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Czy coś takiego może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 COPU na G2020, SSD na Plextor M5S 128GB. Zasilacz potężny jak na ten konfig. Planowana jest k. graficzna w przyszłości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Karta graficzna nie będzie dodawana. Znalazłem jeszcze inny zasilacz, nawet mocniejszy, ale z doczepianymi kablami: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Ja wolałbym http://www.morele.net/zasilacz-fortron-fsp350-60egn-90-413358/ Gold kusi. Kabli nie za wiele, w sam raz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2013 Bardzo dziękuję za pomoc! Jeszcze dzisiaj komputer będzie zamówiony :D pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Jak to z kobietami bywa, sklep internetowy odwidział się znajomej "No bo koleżanka kupowała w sklepie i tam jej dobry komputer złożyli". To pojechałem z nią do jednego z bardziej renomowanych sklepów w Toruniu - Tryton. Tam oczywiście bieda i większości części, których chciałem nie było. Finalnie wybór padł na: Celeron G550 Gigabyte B75 USB3 SATA3 micro atx 8GB DDR 3 Goodram Hdd Segate 500GB sta3 (oczywiście nie mieli, żadnego sensownego ssd) DVD-RW LG Zasilacz OCZ 500W (Jedyny markowy zasilacz w przedziale od 300-500W jaki mieli na stanie)- na szczęście jest bardzo cichy. Obudowa mini tower modecom ("No ale przecież mogę wsadzić komputer do szafy") Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością tej budy jak za 89zł. Łącznie wyszło nieco ponad 1250zł Co ciekawe ten G550 w super pi 1M uzyskał o 5sekund lepszy czas (15sec) niż i7sandy bridge z laptopa A g530 z siga taki sam tj. 19sec. Dzieki za pomoc Edytowane 19 Marca 2013 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Zmieściła się we wnęce?Która to jest dokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 na tych celeronach i integrze idzie grać w BF3 na niskich detalach, to są przemocarne cepy w stosunku do ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Trzeba było brać G1610, cena taka jak G550, ale znacząca różnica w postaci lepszej zintegrowanej karty graficznej. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Frasier, nie spamuj. Okoliczności zakupu zostały opisane. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Bardzo dobrze panie moderatorze, więcej się nie odezwę. Papa. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...