Skocz do zawartości
mysse

zestaw w cenie 2200-2400

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, skladam wlasnie komputer dla mlodszego brata, a sam wypadlem z obiegu na etapie duronow 700 i radeonow 9250 :)))

Chcialbym zeby zestaw obsluzyl najnowsze gry w srednio-wysokich detalach (na fullhd nam nie zalezy, generalnie detale w grach 7/10)

Komp ma posluzyc troche dluzej bez wiekszych awarii, wiec jestem sklonny przesunac wieksza czesc budzetu na procek + plyte glowna - z potencjalem na rozbudowe. gpu moze byc rozwiazaniem tymczasowym (ale nie koniecznie) Na pewno tez nic nie bedzie podkrecane.

Poki co wymyslilem;

Proc: i5 3570

Mobo: MSI Z77A-G43 (rozwazalem b75 ale jednak wygralo z77)

Graf: Sapphire HD 7850 2gb 860/1200

Ram: Ballistix 2x4gb 1600mhz

reszty jeszcze nie mam. moge przyoszczedzic na dysku, nie zalezy mi na 1TB, 200-250gb poki co starczy

najwiekszy problem mam z zasilaczem. Jakies pomysly?:)

z gory dzieki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie OC to lepszym ( tańszym ) wyjściem jest I5 3350p lub I5 3470 + MSI B75A-G43 .

Pod względem wydajnościowym tracisz nie wiele - 3350P jest 300 mhz wolniej taktowany , 3470 ma 200 mhz mniej , płyta również jest dobra - jedyne czego to nie ma to opcji OC - reszta jest praktycznie taka sama , model na B75 ma tylko 1 gniazdo SATA III .

Kartę kup w wersji 1GB .

Ramy bierz zwykłe 1 333 mhz , brat wykorzysta 8G ramu ?

Co do zasilacza - proponuję XFX Core 550W albo jak chcesz mieć modularny zasilacz to Thermaltake Smart 530W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jak nie planuje OC powinien wziac cos mocniejszego, 300mhz x 4 jaja daje 1.200mhz (a taka wydajnosc nie moze byc juz pomijalna), do tego sporo aplikacji (wiekszosc gier) ceni sobie mhz na 1-2 jajkach

jak nie zalezy na detalach i full hd, to wez i3 (mlodszy brat oszczedzac sprzetu nie bedzie, a ten proc mniej pradu ciagnie i mhz per jajko jest ok dla 7850 - zreszta na 1080p i high tez sobie poradzi), a roznice zainwestuj w SSD

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhz jest orientacyjna jednostka miary wydajnosci, skoro sie ona nie sumuje przy wielu rdzeniach to rownie dobrze nie powinno byc roznicy miedzy 2 jajami a 4... tj tak jak w motoryzacji, niby nie czuc roznicy miedzy 130 a 139km, a jednak jest, i sa tacy ktorzy ja wyraznie widza.

Prawda jest taka ze zblizony mhz-cami pentium jest niewiele tanszy od podobnego i3 wiec warto skorzystac z HT (ktore jest bardzo ladnie obslugiwane, to nie jest juz nic nie znaczace HT ze starych inteli), za to roznica miedzy i3 a i5 juz nie wyglada tak rozowo.

[i3 i3220 (3.3ghz+ht) masz za 440, gdzie za pentiuma g2130 (3.2ghz) dajesz 360]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nikt nie poleca tu Pentiuma za 360 tylko jak już to G2020 za 220zł. Różnica 300MHz między nimi jest nie do zauważenia gołym okiem. Tak samo nie zauważy nikt różnicy 300MHz za i5. Albo oba będą miały w pełni wystarczającą wydajność albo oba będą za wolne. Nie będzie tak, że 3570 za jeszcze w czymś radę a 3470 już wymięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybralem:

i5 3570 (z dobra cena 715zl)

z77a-g43 (wygralo 1600mhz + dobra cena 310)

sapphire hd7850 2gb (650)

WD Blue 500gb (140) - uzywka

Ballistix 2x4gb 1600 - (180)

= 1995.

pozostaje mi wybor zasilacza i tu mam problem. Czy 500-550W wystarczy?

Rozwazam thermaltake smart 530W (modularnosc mnie skusila) ale ciezko znalezc jakies opinie o nim w necie.

Zalezy mi tylko na tym zeby zasilacz byl dobry, nie musi byc cichy, budzet w okolicach 200-250zl + modularnosc (ale nie koniecznie)

Ktos ma jakies pomysly?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi