Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wymienić mój domowy monitor (LG 1919s - wiem, wstyd się przyznać) na coś na tyle dobrego, na ile pozwoli mi mój skromny budżet.

Zastosowanie:

Z racji wykonywanej pracy - operator DTP/grafik - bardzo często zabieram pracę do domu w celu dokończenia itp. Na obecnym monitorze pracuje się po porostu źle i niestety zaczęły mnie coraz częściej boleć oczy - co skłoniło mnie do poszukiwania prawdziwego monitora.

Pracuję głównie wieczorami/nocą przy kiepskim oświetleniu. Obrabiam zarówno byle jakie ulotki-śmieci, jak też od czasu do czasu foldery poważnych firm np. jutrzenka.

Czasami rozrywka niewymagająca, z rzadka jakiś film.

W pracy korzystam z Formac Gallery 2010, oraz Apple Cinema HD Display (23") + Eye One Pro.

Budżet : maksymalna kwota 2100zł (sugerowana ceną NEC-a P232W)

Chciałbym aby "nowy monitor" nie był gorszy od Formaca.

W oko wpadły mi:

1) FlexScan EV2336W / FORIS FS2331

2) FlexScan EV2436W

3) NEC P232W

4) DELL U2413

Proszę doradzić, który wybrać, a może całkiem coś innego??

Nie mam możliwości obejrzenia tych monitorów i porównania jakości obrazu.

Pozdrawiam Serdecznie

MO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór bajecznie prosty.

FlexScan EV2436W

1920x1200 miażdży 1920x1080 pod względem pracy grafika. Mam okazję często oglądać tego flexscana w "boju". Co prawda sam wolałem CG241W, ale to inny budżet.

Ja bym się nawet nie wahał. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór bajecznie prosty.

FlexScan EV2436W

1920x1200 miażdży 1920x1080 pod względem pracy grafika. Mam okazję często oglądać tego flexscana w "boju". Co prawda sam wolałem CG241W, ale to inny budżet.

Ja bym się nawet nie wahał. Dołączona grafika

Witam

Dzięki za odpowiedz. Rozumiem, że dla Pana wybór jest oczywisty jednak co forum to inne odpowiedzi ...

MVA - P232W. pclab dell 2413 ....

Również skłaniałbym sie ku 24' 16:10 jednak najważniejsza jest dla mnie reprodukcja barw i w miarę neutralne działanie na wzrok przy pracy w nocy. Czy z czystym sumieniem może Pan polecić EV2436 ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby Pan podać link do Pana tematu na forum MVA ? Być może przegapiłem coś, co w tym NECu jest dosyć istotne... Pamięć już nie ta. :)

Opinię z PCLaba z czystym sumieniem mogę polecić włożyć sobie głęboko w buty, bo ten Dell jest rzeczywiście fajny, ale nie dla grafików. Kiedyś naciąłem się na ten crap. Do gier/filmów fajny, kolory nawet dobrze reprezentuje jak na swoją cenę, ale nie ma podejścia do NECa czy Eizo. Musi się Pan liczyć z tym, że wiele opinii pochodzi od casualowych ludzi, którzy chcą za wszelką cenę udowodnić, że ich monitor za 1000zł jest taki sam (albo i lepszy) niż np. Eizo za 6000, bo oni "nie widzą różnicy". Niestety to są ludzie, którzy jedyne co z grafiką mają wspólnego, to wyszukiwanie obrazków w Google Grafika a nigdy im nie przyszło posiedzieć ~10h nad projektem graficznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaciekCi - ten Dell nie nadaje się do gier i filmów, ponieważ ma gorszy kontrast i szybkość od 2412. Jego zaletą jest wsparcie dla 10bit palety (8bit + FRC), co czyni go właśnie monitorem do bardziej profesjonalnych zadań. Tak więc ja bym go nie przekreślał.

EDIT:

Pewnie pomyliłeś go właśnie z 2412, sądząc po tym, jaką mu przyłożyłeś cenę. Trzynastka jest znacznie droższa, niż 1000zł.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że Dell aspiruje do miana "pro" i nazywa prawie wszystkie monity Profesional, Ultrasharp czy co tam jeszcze marketingowcy wymyślą, to nie znaczy, że faktycznie się do czegoś ambitniejszego nadają. 2412 to najtańsze nie TNowe zabawki dobre do domu i biur. I tylko tam. 2413 jest faktycznie lepszym modelem niż 2412, ale to nie oznacza że jest tworem ambitnym.

Nec P232 pod względem jakości zmiecie tego Eizo. Jest to najnowszy model, z bardzo bogatą "paką" elektroniki. Eizo to model biurowy, przyzwoity, nadający się do lekkiej pracy z kolorem. Jak zwykle wybór między mniejszym lepszym jakościowo, a większym troszkę gorszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle wybór między mniejszym lepszym jakościowo, a większym troszkę gorszym.

No właśnie, pytanie, czy nie pokusić się o wygodę pracy z lepszą rozdzielczością, a do wad się przyzwyczaić, wszak i tak monitor za 2k nie jest odpowiedzią do takiej pracy. Ja bym widział taki kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz widzę, że zapomniałem dopisać. Osobiście wybrałbym Eizo EV2436. Nec, mimo "fajniości" jest po prostu za mały jako główny i jedyny monitor do pracy.

Witam

Dziękuję za Wasze sugestie. Rozmawiałem ostatnio z osobą z Cortland-u Poznań i namawiała mnie na sx2262w - 22 cale ale 1920x1200 szrokogamutowy... jednak jest to około 2800-2900zł .... Czy jest sens wyrzucać trzy tysiaki ? Czy aby nie lepiej pozostać na poziomie p232 czy ev2436??

I jeszcze jedno ... jakość produktów NEC .... wiele osób wskazuje, że można trawić na słabą sztukę. Czy to prawda ?? nawet w serii P czy PA ??

Na co przyda się takiemu domowemu userowi jak ja 3D LUT w Necu P232 ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22" to troszkę mały monitorek. Częściowo ratuje sytuację rozdzielczość 1920x1200. Jeżeli nie przeszkadza Ci fizyczna wielkość monitora, to będzie to równie udany sprzęt jak Nec P232. Teoretycznie (!) łatwiej trafić równiejszą sztukę od Eizo, niż od Nec. Z tymi drugimi faktycznie trochę problemów. Mi się akurat udało z 30", ale nie traktowałbym tego jak wyroczni.

SX2262 ma PVA, jeden z ostatnich na tej matrycy. Sprzęt bardziej uniwersalny, fajny do warunków domowych, bdb czerń, nie świecąca pod kątem.

3D Lut poza cudowną opcją precyzyjnej symulacji gamutu ( jednym kliknięciem ustawiamy sobie sRGB, aRGB, etc. ) umożliwia dokładniejsze wyświetlanie kolorów. Kolejny, dodatkowy element poprawiający wierne oddawanie tego co w pliku. Czy konieczny, nie, ale dobrze mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz są bardzo okazyjne ceny EIZO SX2462W ... 3300zł (monitor ten normalnie kosztował 5000 zł) ... tak więc radziłbym zwiększyć budżet (grafika w końcu to Twoja PRACA).

ps. z powodu braku przesunięć gammy pod kątem, to wolałbym IPS do pracy z kolorem ... czyli SX2462W a nie SX2262W.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... tak więc radziłbym zwiększyć budżet (grafika w końcu to Twoja PRACA).

Witam

no tak gdyby nie te pieniądze to byłby PA241 .... jednak jest małe ale.

Faktycznie pracuje w drukarni na etacie, jednak monitor chce zakupić do domu, abym nie musiał siedzieć do nocy w pracy tylko zabrać ją do domciu i tam ją dokończyć. Dlatego też nie mam zamiaru wydawać całej pensji na monitor, który nie będzie zarabiał ... bo to wyrzucenie kasy w błoto.

Bezsprzecznym faktem jest, że SX2462W to prawdziwe cudeńko i będzie mi się śnił po nocach ale biorąc pod uwagę, że w pracy mam monitory delikatnie ujmując "średnie" nie ma sensu rzucać się na tak głęboką wodę. :-)

Czy ktokolwiek z forumowiczów miał styczność z 2413 ?? następcą 2410 ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. z powodu braku przesunięć gammy pod kątem, to wolałbym IPS do pracy z kolorem ... czyli SX2462W a nie SX2262W.

Ja pracuję na VA i nie narzekam. CG241W mimo braku IPS, jest rewelacyjny, także... nie zawsze IPS znaczy lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziałeś dwa obok siebie ? Ja jak kupowałem postawiłem obok siebie CG IPS i CG VA, bo tak jak i Ty "bardzo chciałem" IPS - zasymulowałem warunki domowe (czyli takie, w jakich pracuję), bez odpowiedniego oświetlenia obrazki na VA wyglądają dużo lepiej. Cena była właściwie taka sama, więc nie ona była czynnikiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi