Skocz do zawartości
masterkr

Athlon 64 X2 6000+ wyświetla tylko 2.3 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ostatnio procesor Athlon 64 X2 6000+ 3000MHz (ADA6000IAA6CZ). Wcześniej miałem Athlona 64 X2 4400+. W panelu sterowniania -> System (Własciwości Systemu) podaje mi takie parametry:

Komputer

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+

2.30 GHz, 3.00 GB RAM

Dlaczego jest 2.30GHz, jak było wcześniej? Nie powinno tam być 3.00GHz? Własnie sprawdziłem na Aida32 i też podaje 2300MHz na obu rdzeniach. Trzeba to przetaktować?

Moja płyta główna to Abit KN9 Ultra

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj bios i sprawdź

Dziękuję za odzew. Zresetowałem i teoretycznie pomogło. W biosie wyświetla 3000MHz mnożnik 15x 200MHz (czy jakoś tak) :) W programach diagnostycznych Everest podaje również 3Ghz. Jedyna sprawa, to że we właściwościach systemu (panel sterowania) czasem podaje 3.00Ghz, a czasem 1.8Ghz, jak i też 990Mhz. :) Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie i czy się tym sugerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwości systemu nie są idealnym narzędziem do sprawdzania takich rzeczy.

Tak, domyślam się. Przeczytałem właśnie o Cool'n'Quiet. W tych procesorach, to normalna sprawa, że mnożnik skacze. Ok, dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi