Donn Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Siema, mam problem z partycjami w windowsie 7. Zainstalowałem system i mam tylko dysk C, który ma 930gb czyli cały dysk twardy. Chciałem zrobić sobie nową partycję tam w panelu sterowania, zarządzanie dyskami i te sprawy. Niestety gdy wybieram opcję "zmniejsz wolium" dla dysku C, to zmniejszyć jego powierzchnię mogę tylko o połowę, czyli i tak zostaje mi ponad 460gb na dysku C. Na C chciałbym zostawić tak ze 100gb, a reszte przeznaczyć na inne partycje. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Zdefragmentuj C: żeby dane zostały przeniesione na początek dysku i spróbuj. Jak nie pójdzie to musisz innym softem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donn Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Próbowałem robić partycję od razu po zainstalowaniu systemu, na C był tylko windows i mimo to mogłem go zmniejszyć tylko o połowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 To oczywiste. System został zapisany mniej więcej w fizycznej połowie dysku, stąd też nie możesz bardziej zmniejszyć partycji. Żaden z woluminów nie może być "rozdzielony" na dwie lub więcej części, tak więc albo pogodzisz się z posiadaniem dysku C o pojemności 460GB, albo zainstalujesz wszystko od nowa, tworząc partycje już w momencie instalacji systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) Może być tak, że windows instaluje jakieś nieprzenośne pliki w tych sektorach dysku i zmniejszenie partycji systemowej jest nimi ograniczone. edit: kolega mnie ubiegł ;) Edytowane 23 Marca 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Użyj tego programu na pewno pomoże: http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Zmniejsz o polowe, potem zmiejsz znowu o polowe, az do skutku - moze zadziala. Ja pamietam, ze kiedys tez tak mialem i udalo sie to zrobic na 3 rzuty. Struktura NTFS jest tak opracowana, ze w polowie trzyma pewne wazne dane i on nie chce ich przenosic. Albo Gparted Live. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...