Skocz do zawartości
Chruscik

Zmniejszenie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Ostatnio kupiłem do grafiki nowy wentylator z tej aukcji:

http://allegro.pl/aab-super-silent-r4-super-cichy-wentylator-9db-i3100563376.html

Pisze, że Hałas: 12,9 dB / 7,9 dB co jest totalną bzdurą.

Wiatraczek hałasuje jakby chodził już kilka lat.

Mam go podpiętego pod wtyckę 4 pinową. Do wentylatora w zestawie jest dołączony reduktor obrotów, lecz nie

mogę go podpiąc bo nie mam miejsca na wejście 3 pinowe.

Czy da się jakoś zmniejszyć obroty tego wiatraczka w biosie lub przez jakiś program ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłes 40mm WENTYLATOR i oczekujesz że będzie cichy? Takie nie istnieją! Przecież to ma 3200 obrotów! Mało który 92mm jest cichy...

Ciche są duże modele. Praw fizyki nie da się zmienić. Żeby takie małe badziewie dmuchało jakies powietrze musi sie szybko obracać.

Istnieją regulatory obrotów, takie z potencjometrem. Niby jak chciałbyś go regulować programem skoro nawet nie jest podłączony do komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie te 3200 obrotów nie jest mi tak potrzebne bo to tylko me chłodzić małą kartę graficzną i nie wiem jak jego obroty zmniejszyć..

A czy będzie jakaś różnica gdy podłącze go pod 3 pinowe wejście razem z regulatorem obrotów i zmniejsze je do 1900 obr./min ?

Bo jedynym rozwiązaniem to dokupić coś takiego:

http://allegro.pl/brak-zlacz-3-pin-rozwiazanie-4-x3pin-12v-i3102277049.html

Edytowane przez Chruscik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No napisał Ci. Skor wentylator jest tak mały i żeby dmuchać jakiekolwiek powietrze potrzebuje wysokich obrotów to logiczne że wraz z ich spadkiem jego wydajność będzie malała.

A czego oczekiwać od tak małej powierzchni łopat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi