Chruscik Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Witam.. Ostatnio kupiłem do grafiki nowy wentylator z tej aukcji: http://allegro.pl/aab-super-silent-r4-super-cichy-wentylator-9db-i3100563376.html Pisze, że Hałas: 12,9 dB / 7,9 dB co jest totalną bzdurą. Wiatraczek hałasuje jakby chodził już kilka lat. Mam go podpiętego pod wtyckę 4 pinową. Do wentylatora w zestawie jest dołączony reduktor obrotów, lecz nie mogę go podpiąc bo nie mam miejsca na wejście 3 pinowe. Czy da się jakoś zmniejszyć obroty tego wiatraczka w biosie lub przez jakiś program ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 Kupiłes 40mm WENTYLATOR i oczekujesz że będzie cichy? Takie nie istnieją! Przecież to ma 3200 obrotów! Mało który 92mm jest cichy... Ciche są duże modele. Praw fizyki nie da się zmienić. Żeby takie małe badziewie dmuchało jakies powietrze musi sie szybko obracać. Istnieją regulatory obrotów, takie z potencjometrem. Niby jak chciałbyś go regulować programem skoro nawet nie jest podłączony do komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chruscik Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) No właśnie te 3200 obrotów nie jest mi tak potrzebne bo to tylko me chłodzić małą kartę graficzną i nie wiem jak jego obroty zmniejszyć.. A czy będzie jakaś różnica gdy podłącze go pod 3 pinowe wejście razem z regulatorem obrotów i zmniejsze je do 1900 obr./min ? Bo jedynym rozwiązaniem to dokupić coś takiego: http://allegro.pl/brak-zlacz-3-pin-rozwiazanie-4-x3pin-12v-i3102277049.html Edytowane 23 Marca 2013 przez Chruscik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Bedzie. Po prostu nie bedzie wiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Innymi słowy albo rybki albo akwarium ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chruscik Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Wg nie będzie wiać czy jak ? A jeśli ten wiatrak podłączę normalnie do płyty głównej to bedę mógł przez program te obroty zmniejszyć ? Edytowane 24 Marca 2013 przez Chruscik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 No napisał Ci. Skor wentylator jest tak mały i żeby dmuchać jakiekolwiek powietrze potrzebuje wysokich obrotów to logiczne że wraz z ich spadkiem jego wydajność będzie malała. A czego oczekiwać od tak małej powierzchni łopat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...