Kwazor Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 To że WD sie grzały to były stare serie BB JB. A do dzis dnia znam tylko jeden przypadek gdzie WD zerzarł dane z przegrzania a stało to się w nie wentylowanej obudowie 3.5 cala a dysk był z serii JS. Ale dane odzyskałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Czyli brać w ciemno WD Black'a ? Bo jest trochę droższy od tego seagat'a. Ale skoro jest pewniejszy to jest sens dopłacić i używać spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
di4blo85 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Hey, Mam pytanie do was. Chcialem sobie zakupic dysk Seagate'a 2TB DM001. Slyszlaem, ze sa dwie wersje: Chinska i z Tajlandii. Wersja z Chin niby ma 3 talerze, a z Tajlandii 2 talerze. Dzisiaj dzwonilem do sklepu zapytac o te dyski czy maja wersje z Tajlandii. Koles mi powiedzial, ze sa tylko Chinskie 2 talerzowe... To jak to jest ? Teras sa rowniez wersje 2 talerzowe z Chin ? Pozdrawiam, Kamil Edytowane 29 Października 2013 przez di4blo85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Hey, Mam pytanie do was. Chcialem sobie zakupic dysk Seagate'a 2TB DM001. Slyszlaem, ze sa dwie wersje: Chinska i z Tajlandii. Wersja z Chin niby ma 3 talerze, a z Tajlandii 2 talerze. Dzisiaj dzwonilem do sklepu zapytac o te dyski czy maja wersje z Tajlandii. Koles mi powiedzial, ze sa tylko Chinskie 2 talerzowe... To jak to jest ? Teras sa rowniez wersje 2 talerzowe z Chin ? Pozdrawiam, Kamil Tak. Ostatnio kupiłem 2 takie dyski - oba dwutalerzowe, jeden z Chin, drugi z Tajlandii. Osiągi takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
di4blo85 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Dzięki za odpowiedz. Czyli ogólnie ta 2 talerzowa wersja z Chin jest odpowiednikiem tej 2 talerzowej z Tajlandii. Dobrze wiedzieć, że nie ma różnicy w osiągach. Jak Ci się sprawują te dyski ? Jesteś zadowolony ? Ja właśnie się zastanawiam nad zakupem takiego dysku. Jeszcze ogólnie pod uwagę biorę WD RED 2TB. Pozdrawiam, Kamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Hey, Mam pytanie do was. Chcialem sobie zakupic dysk Seagate'a 2TB DM001. Slyszlaem, ze sa dwie wersje: Chinska i z Tajlandii. Wersja z Chin niby ma 3 talerze, a z Tajlandii 2 talerze. Dzisiaj dzwonilem do sklepu zapytac o te dyski czy maja wersje z Tajlandii. Koles mi powiedzial, ze sa tylko Chinskie 2 talerzowe... To jak to jest ? Teras sa rowniez wersje 2 talerzowe z Chin ? Pytaj sprzedawcy o początkowe pięć znaków SN dysku. To jednoznacznie rozstrzygnie jaka to wersja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Dzięki za odpowiedz. Czyli ogólnie ta 2 talerzowa wersja z Chin jest odpowiednikiem tej 2 talerzowej z Tajlandii. Dobrze wiedzieć, że nie ma różnicy w osiągach. Jak Ci się sprawują te dyski ? Jesteś zadowolony ? Ja właśnie się zastanawiam nad zakupem takiego dysku. Jeszcze ogólnie pod uwagę biorę WD RED 2TB. Jeśli chodzi o kulturę pracy (inna rzecz, że u mnie dyski leżą na gąbce na dnie obudowy), SMART i wydajność - wszystko jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnoka Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 @up Ta gąbka nie uszkodzi ich ? Czy to jakaś specjalna gąbka czy może byc jakakolwiek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Gąbka jest ok, ja używam takiej jaką dają w pudełku z płytą główną. A co do dysków Seagate to jeżeli te odyczty które podaje smart są wiarygodne... to wygląda na to że te dyski jadą na krawędzi możliwości technologicznych. Edytowane 29 Października 2013 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 Ja kładę teraz na takiej w jaką pakują dyski wracające z wymiany gwarancyjnej (z jednej strony płaska, z drugiej jak wytłoczka do jajek), ale próbowałem najrózniejszych gąbek i nigdy nie było problemu. W jednym z kompów mam małą piramidę - 4 sztuki - z dysków przełożonych taką gąbką (obudowa typu desktop, nie było jak wcisnąć inaczej) i też nic im sie nie dzieje (tempy nieco wyższe ale tragedii nie ma). szpachla2 ---- co dokładnie masz na myśli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waran3 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Mam dokładnie ten sam problem...dysk (ST3000DM001-1CH166) co jakis czas klekocze. Zmiana firmware nie jest możliwa bo coś tam .... Dzieje się tak ( w sensie tego firmware) z dwoma dyskami. ST3000DM001-1CH166 firmware:CC47 ST2000DM001-1E6164 firmware: CC45 Upgrade firmware jest dostępny jedynie dla dysków : ST3000DM001 9YN166 3TB ST2500DM001 9YN16L 2.5TB ST2000DM001 9YN164 2TB ST1000DM003 9YN162 1TB Moje mają inne Part Number'y . To opis podobnych problemów : http://forums.seagate.com/t5/Desktop-HDD-Desktop-SSHD/ST1000DM003-firmware-update-error/td-p/193117 A Seagate ...ma chyba to w czterech literach. Wygląda na to, że dyski magnetyczne przejdą raczej do historii więc może zwijają powoli interes. Edytowane 13 Listopada 2013 przez waran3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2013 I tylko te dwa dyski są kłopotliwe? A ten: ST1000DM003 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waran3 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) I tylko te dwa dyski są kłopotliwe? A ten: ST1000DM003 ? Mam dwa dyski...te które wymieniłem. Na stronie Seagate jest nowy firmware ale z jakiś względów na niektórych dyskach nie da się go zainstalować. Prawdopodobnie chodzi o 7200.14. Trochę osób o tym pisze ale nie wiadomo czy to błąd czy tak ma być... Dysk 3 TB zachowuje się dokładnie tak jak napisał kolega zakładający ten wątek...czyli co jakiś czas klekocze. SMART nie wykazuje błędów ale to stukanie to nie jest na pewno zdrowy objaw. Edytowane 13 Listopada 2013 przez waran3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Czyli lepiej nie pchać się w to.. Chyba wole WD :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waran3 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Raz Zośka raz Maryśka :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raider Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) umiera umiera oba mają na karku ponad 20k godzin Edytowane 3 Listopada 2013 przez Raider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Co tu niby umiera i co to ma wspólnego z tym wątkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) A co sądzicie o ST2000VN000 jako magazyn do HTPC? Chociaż widzę, że w praktycznie tej samej cenie jest WD Red. Jaki taki dysk sprawdzi się przy niezbyt intensywnej pracy (nie tak jak w NAS, do jakiej jest przeznaczony)? Edytowane 18 Listopada 2013 przez wayne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waran3 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Osobiście zainteresowałem się dyskami Hitachi. Hitachi DeskStar 7K4000 - 4TB "HGST DeskStar to dysk dla najbardziej wymagających użytkowników. Wyniki testów są znakomite. Osiągi są niemal identyczne jak w przypadku WD VelociRaptor. Krótki czas dostępu to dodatkowy atut tego HDD. Jedynym minusem jest dość mała dostępność na polskim rynku, ale... dla chcącego nic trudnego!" Cena takiego dysku to aktualnie (11.2013) 736zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Ciekawe gdzie to wyczytałeś? czas dostępu 15s to nie jest 5-7s velociraptora BTW Temat wątku to: Dyski Seagate 1-3TB (np. ST2000DM001) UWAGA! Edytowane 18 Listopada 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Pytam o ST2000VN000, więc proszę opuścić broń :wink: Jak taki dysk sprawdzi się przy pracy totalnie odbiegającej od tej w NAS (do jakiej jest dedykowany)? W sensie komputer odpalony raz na jakiś czas, pracujący kilka godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Spokojnie RED lub green. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Mam ST1000DM003 Firmware CC4B. Wyczytałem o problemach w tym temacie. Ściągnąłem wersję dla Windows CC4H ze strony http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/223651en . Uruchomiałem, doszedłem do momentu w którym komputer wykonał restart, po czym miałem komunikat na cały ekran (nie zrobiłem zdjęcia z przejęcia) na cały ekran typu <cyfy i litery> <cyfry i litery> <cyfy i litery> <cyfry i litery> itp. i nic Oczywiście byłem nieziemsko przerażony Zrobiłem reset przyciskiem, komp wstał i odpalił się Windows. Firmware nadal CC4B. Windowsa mam na SSD Kingstona, Seagate to dysk z danymi. Czemu nie wyszedł update? Coś zchrzaniłem? Mam nadzieję że niczego nie uwaliłem...? EDIT: próbowałem też zrobić update z płytki (iso), ale pokazuje mi się "FAILED - no hardrive detected" czy coś w tym stylu. Czy ma to coś wspólnego z tym że moja płyta (MSI Z87-G43) ma bios UEFI? Edytowane 22 Listopada 2013 przez Pawelek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Upewnij się, że Twój dysk jest objęty tą aktualizacją firmware. Sprawdź to przy pomocy programu Seagate (gdzieś wyżej w wątku zamieściłem szczegóły).U mnie to wyglądało podobnie, więc prawdopodobnie Twój dysk również nie jest objęty tą aktualizacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waran3 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Dyski mogą mieć identyczne symbole ale inny Part Number i już upgrade nie zrobisz. http://i865.photobucket.com/albums/ab217/PU1JFC_2/PU1JFC/Seagate_Firmware_Update_PU1JFC_zpsc938e6f8.jpg Ciekawe gdzie to wyczytałeś? czas dostępu 15s to nie jest 5-7s velociraptora BTW Temat wątku to: Dyski Seagate 1-3TB (np. ST2000DM001) UWAGA! Wiem jaki jest temat ...Hitachi DeskStar 7K4000 - 4TB podaję jako ewentualna alternatywę. Informacje pochodzą stąd : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/dyski-twarde-hdd-polecane.html http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/1745-Hitachi-HDS724040ALE640-Deskstar-7K4000-4000-64-SATA-6Gb Średni czas dostępu 8.5 ms Edytowane 22 Listopada 2013 przez waran3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumka23 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Sugerujac sie testami i rekomendacjami purepc i pclaba zamowilem ST1000DM003, no i trafilem na ten watek.. dysk jeszcze nie przyszedl, a zamawiany przez internet wiec mozna zwrocic w ciagu 10dni. Uwazacie, ze powinnienem skorzystac z tej mozliwosci? Rozmowa jest o DM001 i nie wiem czy ten sam problem odnosi sie do DM003... Ewentualnie na co go zamienic w podobnej kasie. Zalezy na zywotnosci i wydajnosci, glosnosc schodzi na drugi plan. SV35 ST1000VX000 bedzie dobrym wyborem? Producent okresla je jako do systemu nadzoru wizyjnego z przedluzona zywotnoscia. Ma to jakies znaczenie? W portalowym tescie wykazuje duza wydajnosc. Czy moze calkiem odpuscic Seagate'a i rozgladac sie za WD? Edytowane 26 Listopada 2013 przez Gumka23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 dobrze, że ktoś napisał, miałem zamawiać bo cena kusząca ale co tanie to drogie .. się okazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 Nie panikujcie. Wszystko może paść, i Seagate i WD. Czasy niezawodnych Samsungów F1/F2/F3 już się niestety skończyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) dzisiaj kupiłem ST3000DM001-1CH166 i ma firmware CC26. na razie odpaliłem kopiowanie danych na ten dysk i póki co odpukać nic nie klekocze. drugi dysk kupiony jakiś czas temu (nie pamiętam kiedy): ST2000DM001-9YN164, fabrycznie był z firmware: CC4H i działa bez problemowo (tfu, odpukać w niemalowane etc... ) Edytowane 30 Listopada 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 spójrzcie na ten link, zestawienie danych, 2 strona pdf'a (tabelka) http://www.seagate.com/www-content/product-content/barracuda-fam/desktop-hdd/barracuda-7200-14/pl/docs/desktop-hdd-data-sheet-ds1770-1-1212pl.pdf wiersz: "Niezawodność/integralność danych" i "poniżej godziny pracy" = 2400 Czy te 2400 to nie jest zbyt mało i jak rozumieć tę wartość? Bo jeśli przyjąć, że np. komp włączony 6h/dzień to wychodzi tylko 400 dni. W każdym razie ja przyzwyczaiłem się , że kiedyś w specyfikacjach była podawana ilość godzin z wieloma zerami (np MTBF 1.000.000 - tak jak obecnie jest dla WD RED http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-771442.pdf 2 strona) a nie tylko dwoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...