donOlsenos Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Witam, jestem posiadaczem routera TL WR340G (dostawca internetu UPC) i występuje u mnie problem z połączeniem ze Steamem. Mianowicie po odpaleniu programu ukazuje się komunikat: "Steam.exe (mail exception): To run Steam you must first connect to the Internet". Z tego co mi wiadomo jest to dość powszechny problem, który da się rozwiązać odpowiednio konfigurując router. Prosiłbym właśnie o pomoc w konfiguracji, gdyż w tych kwestiach jestem zielony. Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli temat ten gdzieś był już poruszany, proszę o wrzucenie tutaj linku do odp. tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Tutaj masz liste potrzebnych portow do sforwardowania: https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=8571-GLVN-8711 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 OK, "udało mi" się otworzyć te porty zgodnie z instrukcjami na serwisie portforward.com. W ustawieniach routera są one odblokowane, ale używając programów typu "port check" - okazują się być zamknięte. I rzeczywiście, bo Steam dalej się nie uruchamia. Ktoś wie co można z tym zrobić? Może to wina dynamic IP jako WAN Connection Type? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Firewall wylaczony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Zdecydowanie, po wyłączeniu dzieje się tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 To walnij DMZ na tego kompa i po sprawie. Wrzuć też screen z konfiguracji routera. Może ktoś dopatrzy co skopałeś jeśli skopałeś. Komputer ma ip na sztywno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Oto screeny z ustawień routera, nie jestem pewien czy wrzuciłem dobre, jakby co wrzucę potem te z kategorii które wskażecie. Jest tam co prawda to DMZ, ale jakie mam tam wpisać IP nie mam pojęcia. http://www.mediafire.com/?814b1d7h1o7csk7 Edytowane 27 Marca 2013 przez donOlsenos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Wejdz w start, uruchom komende cmd, wpisz ipconfig /all i powiedz mi jaki masz IP pod "Adres IPv4". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 192.168.1.100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Przekierowywać powinieneś porty na adres kompa czyli na 192.168.1.100 a nie na router czyli 192.168.1.1. Podobnie DMZ na adres kompa. Cała zabawa jednak na nic. Po stronie WAN routera nie ma masz publicznego ip a 192.168.x.x. Screeny wrzucaj jako załączniki na forum lub na hosting obrazów. Ciężko było mi się zmusić do pobierania jakiegoś "dziwnego" archiwum. Edytowane 27 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Brak adresu publicznego przekreśla wszystko, czy da się zrobić cokolwiek żeby Steam ruszył? Może kontakt z dostawcą sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Przekieruj porty na 192.168.1.100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donOlsenos Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Przekierowałem, tak samo DMZ, nic to nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Brak adresu publicznego przekreśla wszystko, czy da się zrobić cokolwiek żeby Steam ruszył? Może kontakt z dostawcą sieci? To jest to. Uzyskać od dostawcy publiczne ip. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Steam nie potrzebuje zadnego przekierowania portów ani publicznych IP aby sie aktywowac. Otwarcie portow jest opcjonalne tylko, jak sa problemy w polaczeniu z grami, ale sam Steam jako taki powinen dzialac. Przede wszystkom trzeba dodac Steam.exe do wyjątków w firewallu i antywirusie, opcjonalnie wyłączć je na czas uruchomienia Steam. Druga opcja - wywalic plik ClientRegistry.blob z katalogu instalacji Steam. Ostatnim ruchem jest wywalenie wszystkich katalogow z katalogou Steam, ale zostawiajac SteamApps oraz steam.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...