Skocz do zawartości
termosu

Procesor do płyty Asus p5g41td-pro?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jest sens dokupienia procesora do tej płyty głównej asus p5g41td-pro? W tym momencie posiadam procesor pentium dual-core e6500 @ 2.93Ghz.

Dokupiłem pamięć 6gb jakąś chwile temu i tak sie zastanawiam czy warto zainwestować w procesor i czy podniesie to jego wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego i jaką masz kartę .

Bo jak masz integrę z płyty to nawet jak byś wsadził tam QX9770 to wzrost wydajności nie będzie za duży , bo cię karta będzie ograniczać .

Co innego jak masz jakąś sensowną kartę to możesz wsadzić jakiegoś E8xxx .

Ile masz kasy na procka i jaką masz kartę ?

Do czego używasz kompa - gry , praca biurowa , programowanie , soft CAD/CAM czy do tworzenia grafiki 2D/3D etc.

Jak gry to w jakiej rozdziałce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integrowana grafika, ogólnie mam kartę graficzną Vertex3D Radeon HD4850 1GB DDR5 PX 256BIT DVI/HDMI/DS BOX ale jej nie używam, bo chodzi akurat za głośno dla mnie chcę ją sprzedać, nie powiem ze kupiłbym inna chodzącą dużoooo ciszej.

Gry to maksymalnie diablo 3. Program photoshop/corel. Rozdzielczość okolo 1600/900

Ile chciałbym przeznaczyć to jeszce nie wiem, bo nie wiem jakie wariaty wejdą do tej mojej karty która trochę już mam :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up

O ile płyta/chipset pozwolą na to , to w końcu chipset G41 .

A co do różnicy między E6500 a E8xxx to jednak będą , E8xxx ma 3x tyle cache L2 .

Co do HD4850 od Vertexa - co praktycznie każdy używany HD4850/HD4870 będzie cichszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej puścić procka na FSB 1333+ bo różnicy miedzy e6500 a e8xxx duzej nie bedzie

A jak to uczynić? :) Bo o kręceniu nie mam pojęcia... a jednocześnie jakbym nie wydał pieniędzy na procek to sprzedając kartę zakupiłbym inną jakąś super cichą (jeśli taka istnieje) bo ten HD4850 był jak odrzutowiec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi