Skocz do zawartości
Szp4Q

Komputer do gier i pokera

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić nowy komputer za ok. 3500zl, który będzie wykorzystywany do gry w pokera i obsługi programów z tym związaych, takich jak Holdem Manager, Table Ninja, i będzie odpalone kilka softów pokerowych.

Do Holdem Managera, który pracuje na dużych bazach danych, potrzebna jest spora ilość RAMu dla komfortu pracy, dlatego myślę że 16gb będzie odpowiednie.

Oprócz tego od czasu do czasu będę chciał zagrać w jakąś nową grę.

Wybrałem zestaw do podkręcenia, ale sam nie wiem czy jest to konieczne i czy nie lepiej trochę zaoszczędzić.

Prawdę powiedziawszy w wiedzy komputerowej zatrzymałem się w momencie kiedy furorę robiły procesory Core2Duo, więc za wiele nie wiem.

Czy taki zestaw będzie odpowiedni?

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Ewentualnie na czym można zaoszczędzić lub co zmienić.

Bardzo proszę o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo RAMu. Co prawda programy do Pokera budują i obrabiają bardzo duże bazy danych, ale 8GB wystarczy w zupełności.

Co do grania w pokera i OC, mój kumpel raz stracił bazę SQL w wyniku niestabilności komputera i do dzisiaj płacze z tego powodu. Więc OC raczej bym odradzał.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNUEEKwjAQ$Muei2w2SZP6B!nRg3gIbQ6ltZWmRVT8u0kaoQhiD7NDhplMNk!4jkM9txPsTyBJIGQgGQpPmCCZUpG4DsTz3JMolIwnLCIRT24hNVuF$!OcQdMNrgoPCMl1mv0Afvk2tVS2N6GEVJAUrQ3L4pTHDXiYWkYF42Qfn97emFrdfPGtwJe7RzOZsh2t8xKjJBwa6xpbPfpoRLGj8MO3tjP1sTOuv3sZ4fUGG1xVUA**

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc odpuszczę sobie OC

Ale mam jeszcze takie pytanie. Wiem że to nieodpowiedni dział na laptopy, ale chciałbym porównać.

http://www.skapiec.p...17/comp/5293648

albo już z dyskiem SDD

http://www.x-kom.pl/p/120733-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y580-i7-3610qm-8gb-1201000-dvd-rw-fhd.html

Jest w takiej samej cenie jak proponowany stacjonarny. Czy nie lepiej w takim wypadku kupić laptopa?

Tylko zaznaczam że komputer będzie włączony po 10h dziennie i nie wiem czy to jest dobre dla laptopa

Edytowane przez Szp4Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 660ti jest wydajniejsza, z resztą popatrz sobie tu na portalu w testach kart graficznych i gier.

Moim zdaniem lepiej jest tutaj wziąć HD 7870 XT.

Reszta w zestawie jest ok, tylko czy będziesz korzystał z zintegrowanej grafiki, jeśli nie to zmień procek na i5 3350p( 100 zł w kieszeni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi