Skocz do zawartości
rafko29

Vertex4 120GB SSD - na nim dwa systemy i wyrównywanie partycji. JAK ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym prosić i fachowa poradę (może być na gg czy przez coś innego poza forum) jak prawidłowo skonfigurować dysk SSD aby zrobić dwie partycje i na każdej z nich system (WinXP i Win764bit). Czytałem o tworzeniu i wyrównywaniu partycji na SSD ale wszędzie tylko opisy jak to zrobić na jednej partycji z jednym systemem.

Obecnie mam zwykły dysk 500GB i 3 partycje - 1.WinXP, 2.Win7, 3. Filmy, muza itp. A teraz te dwa systemy chcę mieć na osobnym dysku SSD (oczywiście nie chce się bawić w przerzucanie partycji czy systemów tylko zainstaluje od początku) a na tym starym 500GB będą użytki, muza, filmy itp.

Tylko proszę bez linków do opisów dla jednego systemu/partycji, bo mam ich naprawdę sporo a mi to nie potrzebne :)

Chciałbym żeby to wyglądało tak:

Port SATA1 - SSD 120GB (1 partycja - WinXp, 2 partycja - Win7)

Port SATA2 - HDD 500GB (3 partycja - użytki)

Port SATA3 - DVDRW

I czy warto włączać AHCI jeśli na SSD ma być XP ?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw AHCI w BIOS/UEFI, jest to bardzo wskazane przy SSD.

Najpierw zainstaluj Windows 7, przy instalacji masz opcje ustawienia partycji, zrob pierwsza do polowy dysku, druga od polowy dysku do konca.

Wybierz pierwsza partycje do instalacji systemu Windows 7. System Windows 7 automatycznie robi aligment partycji do 2 MB, do tego stworzy pomocnicza partycje rozruchowa, wymagana przy instalacji systemu.

Nastepnie na ostatniej partycji zainstalujesz Windows XP.

Nie wiem tylko na cholere Ci dwa systemy, mozesz przeciez odpalac programy w trybie zgodnosci z Windows XP.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięi za odpowiedź Dołączona grafika a co z wyrównywaniem partycji ?? wszędzie o tym piszą tylko nie rozumiem o co w tym chodzi... o równy podział co do megabajta ? np. 64 GB i 64 GB =128 GB dysku ?? czy o coś innego ? no i piszą też o robienie MBRu na którymś tam sektorze... nie rozumiem o co biega...

A co do kolejności to raczej najpierw xp a później 7, w przeciwnym razie nie ma wyboru systemu przy starcie kompa...

Edytowane przez rafko29

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. do grania w stare gry (przez dosbox, cpugrab),

2. zabawa muzyką (x-fi platinum),

3. outlook express,

4. przyzwyczajenie do wyglądu, nie mogę zainstalować w 7 skórek XP, nie wiem czemu... próbowałem już instrukcji z youtube i zawsze coś pójdzie nie tak

i na pewno wiele innych o których teraz nie pamiętam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. do grania w stare gry (przez dosbox, cpugrab),

2. zabawa muzyką (x-fi platinum),

3. outlook express,

4. przyzwyczajenie do wyglądu, nie mogę zainstalować w 7 skórek XP, nie wiem czemu... próbowałem już instrukcji z youtube i zawsze coś pójdzie nie tak

i na pewno wiele innych o których teraz nie pamiętam Dołączona grafika

Witam. Jak poszła instalacja dwóch systemów na jednym ssd ? Też jestem tym zainteresowany, bo mam identyczne zamiary i na razie coś mi słabo idzie. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi